عرضه ۳۰۰هزار تن آهنآلات وارداتی در بورس کالا آغاز شد
غلبه فولاد وارداتی بر فولاد ایرانی
جو روانی ناشی از عرضه محصولات وارداتی در بورس کالای ایران که از چهارشنبه هفته گذشته توسط شرکت بازرگانی دولتی آغاز شده است، باعث شد تا روند صعودی نرخ تیرآهن و میلگرد و التهاب بازار تا حدودی متوقف شده و خریداران با احتیاط بیشتری نسبت به خرید تیرآهنهای ذوبآهن اقدام کنند. این مساله نه تنها عرضههای ذوبآهن بلکه عرضه سبد میلگرد فولاد آذربایجان را هم تحت تاثیر قرار داد و باعث شد تا کالای این شرکت معامله نشود.
منیژه حیاتی
جو روانی ناشی از عرضه محصولات وارداتی در بورس کالای ایران که از چهارشنبه هفته گذشته توسط شرکت بازرگانی دولتی آغاز شده است، باعث شد تا روند صعودی نرخ تیرآهن و میلگرد و التهاب بازار تا حدودی متوقف شده و خریداران با احتیاط بیشتری نسبت به خرید تیرآهنهای ذوبآهن اقدام کنند. این مساله نه تنها عرضههای ذوبآهن بلکه عرضه سبد میلگرد فولاد آذربایجان را هم تحت تاثیر قرار داد و باعث شد تا کالای این شرکت معامله نشود. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، طی دو جلسه معاملاتی قبل، یعنی روز چهارشنبه هفته گذشته و دیروز، شرکت بازرگانی دولتی تنها دو سبد میلگرد عرضه کرد. در نتیجه به نظر میرسید این مساله تاثیری در روند عرضه تیرآهنهای ذوبآهن نداشته باشد، اما با توجه به اینکه قرار است علاوه بر میلگرد، تیرآهنهای وارداتی نیز طی هفتههای آینده در بورس عرضه شود، خریداران نسبت به خرید محصول ذوبآهن تردید نشان دادند.
از طرفی ذوبآهن اصفهان هم از آنجا که چنین موردی را پیشبینی کرده بود، برای عرضه محصولات خود و افزایش سقف عرضه شروطی را برای خریداران در نظر گرفت تا به وسیله آن جلوی کاهش نرخ را بگیرد.
ذوبآهن، تیرآهن ۱۸ و ۱۶-۱۴ خود را ابتدا ۳ هزارو ۸۰ تن با نرخ ۱۰هزارو ۴۰۰ ریال عرضه کرد و حجم تقاضا نیز برای آن ۲۵ هزار تن ثبت شد. ذوبآهن عرضه را به ۱۴ هزار تن افزایش داد و اعلام کرد اگر خریداران تقاضای خود را کم نکنند حاضر است حجم عرضه را به ۱۹ هزارو ۸۰۰ تن افزایش دهد. بازار از ذوبآهن درخواست کرد تا با اضافه کردن ۶ هزار تن دیگر، به تقاضای کل بازار پاسخ دهد، اما با اصرار ذوبآهن، معامله این سبد مجددا به زمان سبز برگشت. در نتیجه همانطور که ذوبآهن پیشبینی کرده بود خریداران تقاضا را کاهش دادند و مجموعاً به ۲۱ هزارو ۱۲۰ تن کاهش پیدا کرد. ذوبآهن از افزایش عرضه به ۱۹هزار تن امتناع کرد. درنتیجه بازار به رقابت کشیده شد که در نتیجه آن نرخ تیرآهن ذوبآهن از ۱۰۴۰۰ ریال به ۱۰۴۸۵ ریال رسید.
بالاخره درپی کشمکش طولانی ناظر تالار، کارگزاران و ذوبآهن نهایتا همان ۱۴ هزارو ۹۶۰ تن تیرآهن معامله شد.
به عقیده برخی فعالان بازار، علاوه بر جو روانی ناشی از عرضه محصولات وارداتی، توزیع محصولات سلف ذوبآهن در بازار که به زمان سر رسیده است نیز یکی از دلایل عمده تردید خریداران برای ثبت سفارشات خرید و عقبنشینی برخی از آنها از بازار بود.
گفتنی است؛ هفته گذشته شرکت بازرگانی دولتی ۳هزارو ۳۰۰ تن سبد میلگرد ۱۶و۱۴و۱۲و۱۰-A۳ یک شرکت چینی را عرضه کرد که با نرخ ۱۲هزارو ۴۵۰ ریال معامله شد.
گفته میشود در قالب این طرح تاکنون محصولات چهار شرکت چینی از شرکت بورس کالا مجوز گرفته است و در آینده محصولات ترکیه و عربستان نیز در بازار عرضه خواهد شد.
شنیدههای خبرنگار ما از بازار حاکی از آنست که میلگردهایی که قرار است در بورس عرضه شود غالبا از ترکیه و چین و تیرآهن نیز از کشور عربستان وارد خواهد شد که مجموعا ۳۰۰ هزار تن واردات برای این کالاها پیشبینی شده است.
دیروز هم شرکت بازرگانی دولتی ایران، موفق شد سبد میلگرد ۲۵ تا ۱۰-A۳ شرکت Taingin Hopetone را که به صورت نقدی ۱۲/۴/۸۷ و تحویل در جاده ساوه عرضه شده بود به فروش برساند.
این شرکت ابتدا ۳هزارو ۳۰۰ تن از این کالا را با نرخ ۱۲ هزارو ۷۵۰ ریال عرضه کرد که تقاضا برای آن ۱۱هزار تن بود.
استقبال از این کالا باعث شد تا ناظر کالا درخواست کاهش نرخ کند اما این شرکت نه کاهش نرخ و نه افزایش عرضه داشت. در نهایت پس از چانهزنیهای بسیار میان خریدار و فروشنده، خریداران اعلام کردند اگر نرخ کالا کاهش پیدا کند حاضر به خرید هستند. در نتیجه ۸۸۰تن از این کالا با نرخ ۱۲۶۰۰ریال معامله شد.
عرضه سبد میلگرد چینی نه تنها عرضه ذوبآهن بلکه فولاد آذربایجان را هم تحت تاثیر قرار داد، به طوری که پس از عرضه ۱۰۰۰تن سبد میلگرد ۲۵ تا ۱۴-A۳ خریداران در مقابل نرخ ۱۳هزار و ۲۰۰ریال پیشنهادی عرضهکننده نرخ ۱۲هزار و ۸۰۰ریال را پیشنهاد داده و خواستار کاهش نرخ شدند.
فولاد آذربایجان اعلام کرد اگر بازار به نرخ برسد تقاضا را جواب میدهد، اما خریداران قبول نکردند و نهایتا معاملهای روی کالای این شرکت صورت نگرفت. هرچند برخی از فعالان بازار پیشبینی میکنند آرامش و کاهش نرخ محصولات فولادی در بازار در پی عرضههای شرکت بازرگانی دولتی رخ بدهد، اما با توجه به اینکه هنوز روند قیمتگذاری شمش در بازارهای جهانی رو به رشد بوده و کیفیت محصولات وارداتی در مقایسه با محصول فولادسازان بزرگ ایران از درجه کمتری برخوردار است، انتظار میرود عرضه این کالاها تاثیر یکباره و شدیدی در بازار محصولات داخلی نداشته باشد. ضمن آنکه به گفته یک منبع آگاه، عرضههای شرکت بازرگانی دولتی بر مبنای شرایط بازار صورت خواهد گرفت و این عرضهها به یکباره نخواهد بود و این شرکت تصمیم دارد بسته به کشش بازار و نیاز آن نسبت به عرضه محصولات وارداتی در بورس اقدام کند.
ارسال نظر