رشد قیمت ۷۹ درصدی نصیب مواد اولیه فولادسازان چینی شد
تحلیل دو رخداد مهم در بازار جهانی سنگآهن
بعد از شایعات مربوط به رشد ۹۵ درصدی قیمت سنگ آهن اعمال عوارض ۱۵درصد برای صادرات سنگآهن (ماده اولیه سنگ آهن) هندوستان و پذیرش ۷۹درصدی افزایش قیمت بین طرفهای چینی و استرالیا، دو اتفاق مهم طی روزهای اخیر بوده است.
به نظر میرسد سرانجام پس از کش و قوسهای فراوان و چند دور مذاکرات طولانی و نفسگیر بین طرفهای استرالیایی و چینی، شرکت معدنی RIO استرالیا با سرگروه کارخانجات فولاد چین- Baosteel- در تاریخ ۲۳ ماه June بر سر قیمت پایه سال ۲۰۰۸ به توافق رسیدند.
این توافق در حالی روی داد که قراردادهای شرکت معدنی Rio با شرکتهای چینی در تاریخ june۳۰ به اتمام میرسید.
بعد از توافق شرکت معدنی Vale برزیل با شرکت فولادی Bao چین، طرفهای معدنی استرالیا از پذیرش این توافق سرباز زدند و خواستار افزایش قیمت بالاتری نسبت به توافق Vale و Bao بودند.
طی مذاکرات فی مابین BHP و Rio از استرالیا با طرف چینی بارها و بارها شاهد ورود متغیرهای مختلف در مذاکرات بودیم که هر چند وقت کفه ترازو را به نفع یکی از طرفین سنگین میکرد که از آن جمله میتوان به
۱ -بایکوت کردن سنگآهن Spot (محمولههای کوچک) استرالیا توسط دولت چین توسط یک اطلاعیه رسمی
۲ -تهدید Rio به لغو یکطرفه قراردادها و ارسال محمولات خود به صورت Spot به چین
۳ -درخواست Frieght Premium شرکتهای معدنی استرالیایی به علت نزدیکی چین در مقایسه با برزیل
۴ -رکورد تاریخی افزایش و کاهش کرایه حمل در یک برهه دو ماهه
۵ - رکورد تاریخی بنادر چین و رسیدن به میزان ۸۰میلیون تن
۶ -اعمال عوارض صادراتی ۱۵درصد برای صادرات کلیه عیارها از طرف دولت هندوستان
۷ -رکود شدید بازار Spot سنگآهن هندوستان و نزول قیمت تا ۱۱درصد
۸ -فشار مضاعف طرفهای ژاپنی و کرهای به توافق هر چه سریعتر شرکت Bao با طرف استرالیایی
۹ -زلزله سهمگین چین
۱۰ -بازیهای المپیک ۲۰۰۸ پکن و اثرات آن بر بازار
و عوامل متعدد دیگری که هر کدام به سهم خود تاثیر بسزایی در روند مذاکرات قیمت سال ۲۰۰۸ داشتند.
اما آنچه که مسلم است نهایتا طرفهای استرالیایی و چینی با افزایش ۷۹درصدی قیمت سنگآهن با دانهبندی ریزدانه به توافق رسیدند و بر اساس این توافق، ارزش هر عیار سنگآهن به صورت تحویل F.O.B در بنادر استرالیا معادل ۴۴/۱ دلار میباشد. به عنوان مثال قیمت F.O.B سنگآهن معدن Newman با عیار ۶۲درصد معادل ۲۸/۸۹دلار خواهد بود و با توجه به نرخ کرایه حمل از استرالیا به چین که درحالحاضر برای قراردادهای Voyage Charter برابر حدود ۳۰دلار است، قیمت CFR این عیار در بنادر چین معادل ۲۸/۱۱۹دلار است که هنوز بسیار پایینتر از قیمت Spot موجود در بازار است.
آنچه که مسلم است و بر کسی پوشیده نیست که بازار سنگ آهن دنیا در نیمه ماه June شاهد دو توافق بوده است:
۱ - اعمال عوارض ۱۵درصدی برای صادرات سنگ آهن از هندوستان
۲ - پذیرش ۷۹درصدی افزایش قیمت بین طرفهای چینی و استرالیایی
بسیاری بر این باور بودند که با اعمال این دو افزایش قیمت در بازار سنگ آهن، قیمت سنگ در یک بازه زمانی بسیار کوتاه به طور فزایندهای بالا میرود و حتی بسیاری از تجار هندی بعد از اعمال ۱۵درصد عوارض توسط دولتشان به سرعت قیمتهای خود را بالا بردند، اما واقعیت بازار به گونه دیگری رقم خورده است و به نظر بسیاری از تحلیلگران این حوزه، مدتی وقت لازم است تا تجار هندی بتوانند این عوارض را به بازار چین منتقل کرده و همچنین توافق افزایش ۷۹درصد بین استرالیا و چین به بازار Spot منتقل شود و درحالحاضر رکود بسیار شدید در بنادر هندوستان و افت ۱۰دلاری کرایه حمل از رقم ۴۹دلار به ۳۹دلار طی یک ماه نشان از عدم انجام معاملات در حوزه Spot هندوستان دارد.
درحالحاضر به دلایل مهمی که در ذیل به تفصیل بیان میشود کارخانجات چینی توان مقابله در مقابل افزایش قیمت Spot را دارند.
۱ - همانطور که بسیاری از آگاهان بازار میدانند در اواسط ماه مه (May) موجودی بنادر چین به یک رکورد تاریخی ۸۰میلیون تنی رسید که این رقم در برابر ظرفیت قابل قبول بود و به دنبال این امر ترافیک بسیار شدید در بنادر چین جهت تخلیه بارهای ورودی اتفاق افتاد که نتیجه آن توقف ۱۰-۱۲ روزه کشتیها جهت تخلیه بارهایشان بود. دولت چین به وضوح میدانست که اگر نتواند این ترافیک را کنترل کند و در صدد کم کردن یا حذف آن نباشد به زودی با یک فاجعه مواجه خواهد شد؛ لذا طی یک سری اقدامات بسیار سختگیرانه نظیر افزایش هزینههای انبارداری، تهدید به لغو مجوزهای بازرگانانی که اقدام به احتکار کالا میکنند، عدم اعطای تسهیلات بانکی جهت خریدهای جدید، در اولویت قرار دادن خروج سنگ آهن از بنادر توسط حملونقل ریلی و زمینی و... تلاش به کاهش این ترافیک کرد، اما وقتی به نتایج این اقدامات طی یک ماه گذشته نگاه میکنیم، هنوز موجودی بنادر به حد مطلوب نرسیده و خروج بار از بنادر به کندی صورت میپذیرد.
با وجود اینکه این حجم انبوه در بنادر چین مشکلات فراوانی را برای حوزه سنگآهن بهوجود آورده است؛ ولی دولت چین با یک زیرکی خاص از آن به نفع منافع خود نیز بهرهبرداری میکند. زیرا بهرغم افزایش قیمت توسط RIO و اعمال عوارض ۱۵درصدی دولت هند، کارخانجات چینی با اتکا به این حجم انبوه فعلا از پذیرش افزایش قیمت در بازار SPOT ممانعت میورزند.
۲ - از عوامل مهم دیگری که کفه ترازو را برای کارخانجات چینی جهت عدم پذیرش این افزایش در کوتاه مدت سنگینتر میکند، بازیهای المپیک ۲۰۰۸ پکن میباشد.
همانطور که بسیاری از خوانندگان اطلاع دارند به دلیل مسایل زیستمحیطی و آلایندهها دولت چین مجبور به اعمال قوانین جدید جهت توقف تولید برخی از کارخانجات فولادی شده است. این امر بهخصوص در کارخانجات استانهای شمالی چین بیشتر به چشم میخورند. به گفته بسیاری از کارشناسان این وقفه در تولید تا حدود ۲ ماه طول خواهد کشید، لذا با اعمال این سیاست تقاضا برای خرید سنگآهن بهخصوص در بنادر شمالی چین کم خواهد شد و تقاضای کم نشان از سنگین شدن کفه ترازو به نفع کارخانجات چینی خواهد بود.
آنچه که مسلم است بهنظر میرسد که در کوتاه مدت افزایش ناگهانی در حوزه سنگآهن دور از ذهن بهنظر میرسد، اما رفتهرفته با کاهش ظرفیت بنادر چین و اتمام بازیهای المپیک و شروع مجدد تولید کارخانجات، بازار وضعیت مطلوب خود را پیدا میکند و طرفهای چینی مجبور به پذیرش پلهای افزایش قیمت خواهند شد و بسیاری از مفسرین این زمان گذار را در حدود ۱ الی ۲ ماه میدانند.
منبع:شرکت سیاحان سپهرآسیا
ارسال نظر