کاهش ناگهانی واردات فولاد
حسین منصوری
در دو ماه ابتدای سال جاری با وجود رشد قیمت جهانی اما به دلیل اختلاف قیمت داخلی و خارجی یعنی پایین بودن سطح قیمت‌ها در بازار داخلی عملا تجار برای واردات در دو ماه ابتدای سال‌جاری به‌خصوص اردیبهشت ماه انگیزه‌ای نداشتند.

کاهش نرخ واردات فولاد به‌خصوص شمش می‌تواند به کاهش تولید میلگرد بخش خصوصی کمک کند.
تداوم این روند مطمئنا بازار داخل را تا پایان سال از این بابت که تولید داخل کفاف میزان مصرف را نمی‌دهد، دچار مخاطره خواهد کرد.
آمار کل واردات فولاد در دو ماه ابتدای سال جاری 5درصد کاهش داشت، این رقم در دو ماه ابتدای سال جاری یک میلیون و 651هزار و 717تن شد در حالی که در مدت مشابه سال قبل یک میلیون و 732هزار و 533تن بود.
بیشترین افت واردات در مورد تیرآهن H صورت گرفت که منفی ۵۳درصد بود. این رقم در دو ماه فروردین و اردیبهشت در سال گذشته ۶هزار و ۳۸۹تن بود در حالی که در دو ماه امسال ۲هزار و ۹۷۳تن شد. اما واردات تیرآهن ساده I نیز از کاهش ۴۲درصدی برخوردار شد به طوری که حجم واردات این محصول سال گذشته ۹۱هزار و ۶۳۴تن بوده؛ اما در دو ماه ابتدای سال جاری معادل ۵۲هزار و ۸۳۱تن شده است.
واردات میلگرد و انواع میله‌ها نیز در دو ماه ابتدای سال جاری با رقم 343هزار و 760تن از افت 19درصدی برخوردار شد. این رقم در مدت مشابه سال قبل 424هزار و 353تن بوده است. البته با وجود پایین آمدن تعرفه واردات میلگرد انواع میله‌های آهنی پیش‌بینی می‌شود در آینده اندکی روند واردات رونق یابد. تعرفه واردات انواع میلگرد کلاف با قطر کمتر از 9 میلی‌متر و میله‌های آهنی از 16درصد به 11 درصد تعدیل یافته است.
واردات شمش نیز به‌رغم تاکید دولت و درخواست خیل عظیم تولید‌کنندگان انواع مقاطع فولادی با کاهش همراه بود. رقم واردات شمش در دو ماه ابتدای سال‌جاری با ۱۴درصد کاهش معادل ۵۴۸ هزارو ۵۲۳ تن بود. این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۶۳۸ هزارو ۷۸۹ تن بود.
مجموع واردات انواع ورق در دو ماه ابتدای سال نیز با رشد همراه بود؛ البته در مورد ورق سرد از رشد منفی 27درصدی برخوردار بود.
اما در مجموع واردات ورق به‌دلیل تعرفه پایین واردات و تخصصی بودن بازار این محصول و عدم تبعیت بازار از روند پایین قیمت‌های فولاد مبارکه رشد ۳۵درصدی را تجربه کرد.