قیمت فولاد هنوز به اوج نرسیده است

گروه بورس کالا- افزایش پی در پی و بی‌رویه قیمت فولاد موجب تعلیق یا کند شدن روند اجرای پروژه‌های بزرگ ساخت‌وساز در سرتاسر جهان و همچنین سرمایه‌گذاری در صنعت کشتی‌سازی و پروژه‌های اکتشاف نفت و گاز شده است و این وضعیت شرایط را برای فولادسازان سخت کرده است. به گزارش وال استریت ژورنال در ترکیه، اتحادیه ساختمان‌سازی اعلام کرد: این هفته اعتصاب ۱۵روزه اعضای خود در دو شهر این کشور آغاز می‌شود. این اقدام در جهت افزایش فشار به فولادسازان ترکیه برای کاهش قیمت محصولاتشان است که از سال گذشته بیش از دو برابر افزایش یافته است.

در دهلی، چند پروژه بسیار عظیم ساخت پل به علت مسائل مربوط به افزایش قیمت فولاد متوقف شده است. این مسائل باعث شد تا دولت هند به فکر راهکاری برای ثابت نگه داشتن قیمت فولاد در سه ماه آینده بیفتد. در ونزوئلا به منظور کنترل قیمت‌ها، بزرگ‌ترین فولادساز این کشور به طور کامل دولتی شد و صادرات فولاد محدود شد. در عرصه جهانی، قیمت فولاد از دسامبر سال گذشته تاکنون ۴۰ تا ۵۰درصد افزایش داشته است. این در حالی است که تولیدکنندگان بزرگ فولاد اعلام کرده‌اند: هنوز قیمت محصولاتشان به اوج خود نرسیده است. روز چهارشنبه ۱۴ مه، آرسلور میتال، بزرگ‌ترین فولادساز جهان، قیمت‌های خود را ۱۲۰یورو (۱۸۶دلار) یا به عبارتی ۲۰درصد در هر تن در اروپا افزایش داد و علت این امر را افزایش هزینه‌های خود به دلیل افزایش قیمت سنگ‌آهن، هزینه‌های انرژی و حمل‌ونقل بیان کرد. لاکشمی میتال، مدیرعامل آرسلور میتال در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: قیمت محصولات ما هنوز به اوج خود نرسیده است؛ چرا که در هر ماه شاهد افزایش هزینه‌ها نسبت به ماه قبل از آن هستیم.

قیمت سنگ‌آهن در سال‌جاری ۷۱درصد افزایش پیدا کرده است. قیمت دو مواداولیه دیگر فولادسازان نیز، مانند زغال‌سنگ و آهن قراضه نیز دوبرابر شده است. علاوه بر تنگناهای موجود در عرضه مواداولیه و افزایش جهانی تقاضا، روند سریع و شتاب‌زده صنعتی شدن چین، هند و سایر کشورهای در حال توسعه موجب بالاتر رفتن قیمت مواداولیه شده است. آرسلور میتال اعلام کرد: درآمد این شرکت در سه ماه نخست سال‌جاری با ۴/۱۵درصد رشد، از ۲۵/۲میلیارد دلار در مدت مشابه در سال گذشته به ۳۷/۲میلیارد دلار رسیده است که بازارهای در حال توسعه سهم زیادی در این افزایش درآمد برای این شرکت که محل آن در لوکزامبورگ واقع است، داشته‌اند.

اشتهای سیری‌ناپذیر جهان برای فولاد به نظر نمی‌رسد به زودی فروکش کند. با این که قیمت‌های بالای فولاد، فولادسازان را قدرتمند‌تر از همیشه نشان می‌دهد، اما آنها از این افزایش‌های پی‌در‌پی قیمت محصولات خود راضی نیستند و اعتقاد دارند که این مساله بر روی بازار تقاضا تاثیرمنفی خواهد داشت و در بلند‌مدت به رشد صنعت فولاد ضربه می‌زند؛ در نتیجه فولادسازان به فکر کاهش پله‌پله‌ هزینه‌های خود افتاده‌اند بیشتر فولادسازان به منظور مصون ماندن از افزایش هزینه خرید مواد اولیه خودشان اقدام به خرید معادن سنگ‌آهن و زغال‌سنگ کرده‌اند.

صنعت فولاد همچنین درحال یکپارچه شدن است که این امر به تولیدکنندگان اجازه می‌دهد به علت کاهش رقابت سهم بیشتری در تعیین مواد اولیه داشته باشند و از مزایای صرفه‌جویی در هزینه‌های تولید انبوه استفاده کنند و سرانجام این وضعیت باعث می‌شود صنعت فولاد، بازیگران کمتر ولی بزرگتری داشته باشد و قیمت‌ها ثبات بیشتری پیدا کند. به‌هرحال، در حال حاضر پنج فولاد‌ساز بزرگ دنیا تنها ۱۸درصد از بازار فولاد و جهان را در اختیار دارند. بعضی از فولادسازان نیز در حال امتحان راه‌های دیگر برای ارزان‌تر کردن محصولات خود هستند تا از روی آوردن مشتری‌های خود به جایگزین‌های ارزان‌تر فولاد مانند آلومینیوم و لاستیک‌های فشرده بسیار بادوام جلوگیری کنند. تولید‌کنندگان فولاد ضدزنگ نیز قصد دارند تا با کاهش استفاده نیکل در تولیدات خود قیمت نهایی محصولاتشان را پایین‌تر بیاورند؛ اما تا زمان اجرایی شدن تغییرات افزایش قیمت فولاد همچنان ادامه پیدا خواهد کرد.

ساختمان‌سازان اخیرا به مقامات دولت ترکیه هشدار داده‌اند بعضی‌ از ساختمان‌سازان به‌علت افزایش قیمت فولاد در پروژه‌های خود از فولاد نامرغوب و ارزان استفاده می‌کنند که در مناطق زلزله‌خیز، این مساله زندگی مردم را به خطر می‌اندازد. علاوه بر این بعضی کشورها با سخت‌کردن شرایط برای صادرات فولاد، مانع از خروج فولاد از کشور خود شده‌اند. به تازگی دولت هند ۱۵ درصد مالیات برای صادرات فولاد درنظر گرفت. کشورهایی که تولید فولادشان کمتر از مصرف داخلی است، به‌منظور آسان کردن شرایط واردات، برای واردات فولاد مشوق‌ها و تخفیف‌های مالیاتی درنظر گرفته‌اند. قیمت‌های بالای فولاد و صنایع مختلف را از کشتی‌سازی گرفته تا اکتشاف منابع انرژی تحت تاثیر قرارداده است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند، با افزایش قیمت فولاد شرایط برای کشتی‌سازان کوچک مثل شرکت کشتی‌سازی و مهندسی دریایی «دوو» کره‌جنوبی سخت‌تر شود و کشتی‌سازان از پلت‌های فولادی باکیفیت بسیار بالا استفاده می‌کنند. کاربران موبایل نیز از افزایش قیمت فولاد در امان نمانده‌اند، مدیرتوسعه شرکت ارتباطات بی‌سیم NTCH که تحت برند Clear Talk فعالیت می‌کند، گفت: هزینه‌های فولاد برای دکل هرکدام از حدود صد برج ارتباطی که این شرکت می‌سازد سال گذشته دوبرابر شده و به حدود ۳۰۰۰۰ دلار رسید. روبرت گریگز، صاحب شرکت تولید محصولات تزیینی لوله‌ها و تیوپ‌های فولادی و میلگرد که در ساخت پل‌ها استفاده می‌شود، گفت: من به مشتری‌هایم گفته‌ام که قیمت‌ها را فقط برای دو هفته تضمین می‌کنم.

سال گذشته قیمت‌های فولاد ظرف ۶ ماه فقط ۱۰۰ دلار در هر تن بالا رفت، در حالی که درحال حاضر قیمت‌ها هر ماه به همین میزان بالا می‌رود.