در گفتوگو با تجلیزاده مدیر فروش فولاد خوزستان مطرح شد:
فروش قطرهای شمش فولاد در بازار
گروه بورس کالا -آزاده حسینی: فولاد خوزستان با تولید ۵/۲میلیون شمش فولادی بزرگترین تولیدکننده شمش فولادی در کشور بهشمار میرود. این شرکت که حدود ۵درصد سهام آن سال گذشته به بخشخصوصی واگذار شده، جزو شرکتهای زیرمجموعه سازمان توسعه و نوسازی معادن صنایع معدنی (ایمیدرو) به شمار میرود.
با توجه به ناچیز بودن حجم تولید شمش فولادی در مقابل میزان مصرف این ماده اولیه، ایمیدرو برای کلیه شرکتهای زیرمجموعه خود سهمیهای را مشخص کرده که طبق فرمولی خاص محصولات فولاد خوزستان قیمتگذاری شده و به شرکتهای فولادساز ارائه میشود؛ البته این فرمول بیشتر در زمان آرامش بازار پاسخگو بوده و در مواقع بحرانی و زمانی که بازار متشنج است، پاسخگوی نیاز تولیدکنندگان فولاد نیست. در ماهی که گذشت فشار وزارت صنایع و معادن به فولادسازان دولتی باعث شد تا آنها زیر قیمت های بازار اقدام به عرضه محصولات خود کنند؛ اما آیا این فشار بر روی فولاد خوزستان نیز بود یا نه؟ و اینکه آیا اصلا نرخگذاری شمش براساس فرمول ایمیدرو؛ یعنی بیش از ۸۰درصد قیمتی که روی تابلوی بورس کالا میآید با توجه به حجم محدود عرضه فولاد خوزستان به فولادسازان صحیح است یا خیر؟ یعنی اینکه فولاد خوزستان به عنوان مثال تنها میتواند حدود ۴ الی ۵درصد نیاز فولادسازی را در ماه پوشش دهد؛ اما قیمت شمش که به فولادساز ارائه میدهد، بیش از ۸۰درصد قیمت تمام شده آن محصول است که روی تابلو بورس آمده است. این در شرایطی است که قیمت محصول نهایی فولادساز را بازار و براساس میزان عرضه و تقاضا تعیین میکند و ممکن است گاه با سود کمتر محصولش را بفروشد و گاه با سود بیشتر؛ اما آیا فولاد خوزستان نیز همپای فولادسازان در سود و زیان شریک است؟
طی یک ماه گذشته که فولادسازان به خاطر حمایت از سیاستهای ایمیدرو، قیمت محصولات خود را پایین آوردند، نتوانستند با قیمت های ارائه شده از سوی فولاد خوزستان، خریدی داشته باشند. اینکه فولاد خوزستان از ابتدای سالجاری تاکنون چند تن تولید داشته؟ چرا عرضههای خود را از طریق بورس کالا انجام نمیدهد تا مبادلات شمش از ابهام فعلی خارج شده و به صورت کاملا روشن و شفاف انجام شود؟ ازجمله سوالاتی بود که به منظور یافتن پاسخی برای آن با بهمن تجلیزاده، مدیر فروش فولاد خوزستان به گفتوگو نشستیم. متن زیر مشروح گفتوگو با وی است.
میزان تولید شما از ابتدای سال تاکنون چقدر بوده؟
میزان تولید ما از ابتدای سالجاری تاکنون بسیار اندک و معادل ۲۰۰هزار تن بوده است.
آیا فولادسازان از ابتدای سال تاکنون از شما خریدی داشتهاند؟
نه به دلیل این که تولید محدود بوده هنوز به فولادسازان شمشی ارائه نشده است.
هر فولاد ساز طبق سهمیهای که (ایمیدرو) سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی مشخص کرده از فولاد خوزستان شمش و اسلب دریافت میکنند که این رقم در مقابل تولید آنها بسیار ناچیز است؛ یعنی تقریبا هر ماه حدود ۲هزار تن فولاد خراسان، ۱۰هزار تن فولاد آذربایجان، ۴۰۰هزار تن فولاد مبارکه و ... و سهم ناچیزی که حدود ۱۰۰هزار تن در سال میشود نیز به بخشخصوصی تعلق میگیرد.
قیمتگذاری محصولات شما چگونه صورت میگیرد؟
قیمتگذاری محصولات طبق فرمولی که ایمیدرو به ما داده انجام میشود بیش از ۸۰درصد قیمت محصول نهایی است و در مورد فولادسازانی که در بورس کالا هستند هم این موضوع صادق است البته یک مدتی هم محصولاتمان را در بورس کالا عرضه کردیم.
چرا دیگر محصولاتتان را در بورس کالا عرضه نمیکنید؛ آیا قیمتگذاری در بورس کالا باعث نمیشود مبادلات شفافتر باشد؟
ما طبق دستور ایمیدرو عرضه میکنیم که در حال حاضر نیز از سوی ایمیدرو از عرضه محصولاتمان در بورس کالا منع شدیم.
یعنی شما نرخگذاری محصولات فولاد خوزستان را براساس ۸۰درصد نرخ محصول فولادسازان قرار میدهید در حالی که حجم مواد اولیهای که شما در اختیارتان قرار میدهید، رقم ناچیزی است؟
به نظر من شما باید نگرش خود را تغییر دهید؛ چرا که در گذشته؛ یعنی قبل از افتتاح بورس، سازمان حمایت از مصرف کنندگان را براساس قیمت تمام شده محصول قیمت مواد اولیهای که فولاد خوزستان در اختیارشان قرار میداد، تعیین میکرد؛ اما بعد از افتتاح بورس به نوعی ما نیز در سود و زیان فولاد سازان شریک هستیم؛ چون طبق فرمول ایمیدرو قیمت شمش فولاد خوزستان از ۸۰درصد به بالای قیمتی است که روی تابلو میرود و در واقع با کشف قیمت محصول نهایی ما نیز به صورت غیرمستقیم نرخ محصولاتمان مشخص میشود.
در شرایط فعلی که وزارت صنایع و قیمتهای فولادسازان دولتی حساسیت به خرج داده و آنها نیز قیمتها را تقریبا با نرخهای کمتر از بازار می فروشند، آیا ماده اولیهای تحویلشان دادهاید؟
اگر تقاضایی باشد، حتما پاسخگو خواهیم بود، اما حجم تولیدات ما در این مدت اندک بوده و پاسخگوی تقاضای همه فولادسازان نیست.
ارسال نظر