تشکیل حساب ذخیره ریالی برای فولاد

گروه بورس کالا- طرح تشکیل حساب ذخیره ارزی برای اولین بار در دولت خاتمی مطرح شد. براساس این طرح باید مازاد درآمدهای نفتی در این حساب ذخیره و در طرح‌های زیربنایی هزینه شود. این طرح در دولت قبل یکی از ایده‌های کارساز در اقتصاد ملی مطرح بود، اما طی سال‌های اخیر شیوه استفاده از منابع مالی این حساب با انتقادات زیادی روبه‌رو شده است؛ چرا که از منابع آن به طور بهینه استفاده نمی‌شود و بیشتر در بخش‌هایی از اقتصاد هزینه شده است که ماهیت تورمی دارد. «گروه بورس کالا» به منظور توسعه سریع صنعت فولاد همچنین با هدف کنترل قیمت آهن در آینده، به دولت پیشنهاد می‌کند تا حساب ذخیره ریالی فولاد را تشکیل دهد.

تشکیل این حساب می‌تواند هم به مشکلات مربوط به عدم عرضه ذوب‌آهن اصفهان و سایر فولادسازان کمک کند و هم می‌تواند عامل موثر در تامین منابع مالی طرح‌های فولادی باشد.

حال پرسشی که در ذهن متبادر می‌شود این است که نحوه استفاده از این حساب چگونه باشد؟

گروه بورس کالا در پاسخ به این سوال به تشریح جزئیات بیشتر از عملکرد این حساب می‌پردازد.

۱ -فولادسازان دولتی می‌توانند قیمت پایه محصولاتشان را براساس آخرین نرخ‌های جهانی در بورس کالا اعلام و عرضه‌کنند، به طور طبیعی قیمت نهایی فولاد در بورس براساس نظام عرضه و تقاضا تعیین می‌شود.

حال وزارت صنایع و معادن برای حمایت از صنعت فولاد مابه‌التفاوت قیمت پایه جدید (که براساس آخرین نرخ‌های جهانی تعیین می‌شود) با نرخ پایه پیشنهادی وزارت صنایع و معادن را در داخل حساب ذخیره ریالی فولاد بریزد و از منابع آن در طرح‌های توسعه فولاد هزینه کند تا این طرح‌ها با سرعت راه‌اندازی و شمش آنها در اختیار فولادسازان دولتی و خصوصی قرار گیرد تا از تورم قیمت آهن کاسته شود؛ چرا که این روزها فقدان شمش فولاد سبب شده تا کارخانه‌های فولادسازی خصوصی با ۵۰ تا ۴۰درصد ظرفیت فعالیت‌کنند که این موضوع به کمبود آهن و رشد قیمت آن در بازار کمک کرده است.

۲ -منابع این حساب باید در اختیار وزارت صنایع و معادن باشد و در امور زیربنایی فولاد هزینه شود.

این حساب در شرایط فعلی که بانک‌ها از ارائه تسهیلات با مشکلات جدی روبه‌رو هستند، می‌تواند کارساز باشد.