گروه بورس‌کالا - مازاد عرضه سنگ آهن، آن هم درست در زمانی که تقاضای چندانی برای این کالا وجود ندارد باعث شده بهای این محصول استراتژیک در روزهای اخیر به شدت کاهش یابد؛ در معاملات روز جمعه بازار شانگهای بهای هر تن سنگ آهن با درجه خلوص ۶۲ درصد با ۷/۱ درصد کاهش به ۳/۱۳۱ دلار رسید. این در حالی است که همزمان با کاهش نرخ رشد اقتصادی چین، تقاضای سنگ‌آهن در این کشور کاهش یافته است، به طوری که بسیاری از کارخانه‌های فولادسازی چین از خرید محموله‌های جدید سنگ‌آهن اجتناب می‌کنند یا سعی دارند محموله‌های قبلی را با تاخیر تحویل بگیرند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این وضعیت باعث شده بهای سنگ‌آهن در بازار معاملات شانگهای تنها در یک هفته گذشته کاهش ۵ درصدی را تجربه کند.

مازاد عرضه سنگ آهن، آن هم درست در زمانی که تقاضای چندانی برای آن وجود ندارد باعث شده است بهای این محصول استراتژیک در روزهای اخیر کاهش یابد؛ در روز پایانی هفته گذشته بازار شانگهای بهای هر تن سنگ آهن با درجه خلوص ۶۲ درصد به ۳/۱۳۱ دلار رسید. بهای سنگ آهن در اولین ساعات معاملاتی دیروز در همین بازار بیش از ۵/۱ درصد کاهش داشته است.

پس از آن که در سه ماهه اول سال جاری تولید و حمل‌ونقل سنگ آهن در جهان به دلیل بدی آب‌و‌هوا کاهش یافت، صادرکنندگان عمده این محصول در برزیل و استرالیا در صدد برآمدند در سه ماهه دوم سال این کمبود را جبران کنند؛ اما افزایش عرضه سنگ‌آهن از سوی صادرکنندگان عمده درست زمانی اتفاق افتاد که بازار سنگ آهن و فولاد چین به دلیل کاهش نرخ رشد اقتصادی این کشور به رکود کشیده شده بود.

در پایان معاملات هفته گذشته بهای سنگ آهن به کمترین میزان خود در ۵ماه گذشته رسیده و با توجه به وضعیت پیش آمده برخی از معامله‌گران بازار شانگهای نگران این هستند که بهای این محصول حتی به زیر ۱۰۰ دلار در هر تن هم برسد؛ اتفاقی که از دسامبر ۲۰۰۹ تاکنون بی سابقه بوده است.

این در حالی است که براساس گفته مرکز مطالعات اقتصادی آریا سهم، یک تحلیلگر موسسه مشاوره وود مکنزی در این باره گفته‌: خریداران چینی سنگ‌آهن به دلیل نااطمینانی از اوضاع اقتصاد جهانی خریدهای خود را به عقب انداخته‌اند. خریداران چینی سنگ‌آهن که بیشتر تولیدکنندگان فولاد در این کشور هستند، خریدهای خود را به تعویق انداخته‌اند و این موضوع باعث افزایش عرضه سنگ‌آهن شده است.

بر اساس گفته این کارشناس، چین به تنهایی موجب رشد تجارت سنگ آهن از سال ۲۰۰۰ شده است. بیش از ۶۰ درصد خریدهای سنگ‌آهن چین از کشورهای برزیل و استرالیا است. وی اضافه می‌کند: با وجودی که کارخانه‌های تولید سنگ‌آهن عرضه خود را از اروپا به سمت آسیا متمایل کرده‌اند، محموله‌های زیادی از سنگ‌آهن در برزیل مانده است و در بازار فشار عرضه وجود دارد.

این کارشناس با اظهار اینکه گزارشی از لغو قرارداد توسط چینی‌ها نشنیده، خاطرنشان می‌کند: چین برای پوشش تقاضای داخلی خود نیازمند واردات مقادیر قابل توجهی از سنگ‌آهن است.