بازار آرام سکه - ۹ اردیبهشت ۹۱
قیمت سکه 2 تا 5 درصد کاهش یافت
گروه بورس کالا - مبادلات بازار آتی بورس کالای ایران در حالی هفته گذشته را سپری کرد که حجم و ارزش مبادلات با کاهش نزدیک ۳۳ درصدی رو‌به‌رو و متناسب با آن قیمت سکه نیز با افت ۲ تا ۵ درصدی مواجه شد.

پیامدهای FOMC روی بازار طلا
بازارهای جهانی طلا دو روز پایانی هفته گذشته را با امیدواری پشت سر گذاشتند. نشست دو روزه فدرال رزرو در رابطه با سیاست‌های پولی ایالات‌متحده و موضوع نرخ بهره و از سویی نشست رییس بانک مرکزی اتحادیه اروپا از مهم‌ترین اتفاقات سه روز پایانی هفته گذشته بود که باعث شد سرمایه‌گذاران نسبت به آینده بازار فلزات گرانبها مطمئن شوند. این در حالی بود که افزایش سطح تقاضا برای طلا در جشنواره‌های محلی هند با نام Akshaya Tritiya نیز روی روند مبادلات تاثیرگذار بود. براساس گفته تحلیلگران، بیانیه FOMC (کمیته سیاست گذاری پولی بانک فدرال ایالات‌متحده) روی روند بازارها تاثیر قابل توجهی را گذاشت. نگه داشتن نرخ بهره در همان محدوده فعلی تا پایان سال ۲۰۱۴، نرسیدن به سطح انتظارات به نرخ بیکاری مورد نظر با انتشار گزارش درباره وضعیت بازار کار و آمادگی این نهاد مبنی بر انجام دادن کارهای بیشتر در صورت لزوم بدون هیچ گونه تقدم یا تاخر از مهم‌ترین تصمیماتی بود که دورنمای آینده بازار فلزات گرانبها را تا حدودی امیدوار‌کننده کرد. این در شرایطی بود که تضعیف شاخص دلار آمریکا و قیمت نفت خام پارامترهای حمایتی برای فلزات گرانبها بود.
به نظر می‌رسد موضوع بحران بدهی اتحادیه اروپا نیز وارد دوران جدیدی شده و باید منتظر تصمیمات جدید در این رابطه بود؛ انتشار تازه‌ترین رتبه اعتباری موسسه مالی استاندارد اند پورز
(S & P) در رابطه با اسپانیا و نگرانی‌ها در این زمینه، فروش اوراق قرضه در ایتالیا، گزارش‌های اقتصادی مربوط به آلمان، کاهش اعتماد به نفس یا ضریب اطمینان مصرف کنندگان در منطقه یورو و برگزاری دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری در فرانسه (تحلیلگران معتقدند با برنده شدن «فرانسوا‌ هاولند» توافقات و تعهدات دو کشور فرانسه و آلمان در رابطه با بسیاری از مسائل بلوک یورو با تردید همراه خواهد شد و این می‌تواند روی روند مبادلات تاثیر محسوسی بگذارد) از مهم‌ترین رویدادها و اتفاقاتی است که می‌تواند روند فعلی بحران بدهی‌ها در اروپا را تغییر دهد. البته با انتشار گزارش تولید ناخالص داخلی (GDP) در ایالات‌متحده و نشانه‌های مثبت از اقتصاد این کشور بازارها در روز جمعه بهبود پیدا کردند، از اقتصاد آسیا نیز خبر رسید که بانک مرکزی ژاپن خرید اوراق قرضه دولتی را به عنوان گسترش محرک‌ها برای رشد بیشتر اقتصادی و فشار به کاهش تورم در دستور کار قرار دارد که این موضوع می‌تواند روی دورنمای بازارها بسیار تاثیرگذار باشد. این در شرایطی است که موسسه مالی HSBC (یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌های مالی در آرژانتین است) در پیش بینی اظهار کرد نشانه‌های مثبتی از تمایل سرمایه‌گذاران به خرید طلا و حمایت از رشد قیمت این کالا به چشم می‌خورد که می‌تواند در افق سرمایه‌گذاری بلندمدت بازارها تاثیر گذار باشد.
بازار متاثر از پیش‌فروش و افت دلار
در بازار داخلی روند مبادلات سکه و طلا در هفته گذشته بیشتر متاثر از نتایج و پیامدهای تحویل سکه‌های پیش فروش شده و از سویی کاهش قیمت دلار در بازار بود. انتظار برای ورود سکه‌ها به بازار و از سویی انتشار برخی گزارش‌ها پیرامون بهبود اوضاع بین‌المللی و رفع محدودیت‌ها برای بانک مرکزی و بخش صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی کشورمان روی کاهش قیمت دلار و سایر ارزهای معتبر و از سویی کاستن از التهاب بازارها تاثیر گذار بود. همانگونه که تحلیلگران پیش‌بینی کرده بودند بانک مرکزی با اتخاذ برخی تصمیمات همچون روش‌های جایگزین تحویل سکه‌ها، انتشار گواهی سپرده با سود ۲۴ درصد، تحویل اوراق بهادار مالی (پته) به جای سکه‌های پیش فروش شده و از سویی بازخرید سکه‌های تحویلی با نرخ ۶۳۶ هزار تومان از ریزش بیش از حد قیمت‌ها جلوگیری و نگرانی معامله گران را تا حدودی رفع کردند.
فعالان بر این باورند افت قیمت‌ها در هفته پیش رو نیز در صورت اینکه اتفاق خاصی نیفتد باز هم ادامه خواهد داشت؛ اما به تاثیر از رشد محسوس قیمت طلا در بازارهای جهانی بهتر است شاهد تحرکات مثبتی نیز بود. البته در صورت وضع مالیات بر ارزش افزوده 5 درصدی به احتمال زیاد می‌توان شاهد تحرکات مثبتی در بازار بود.
وجه تضمین باز هم کاهش پیدا کرد
بازار آتی بورس کالای ایران طی هفته گذشته نیز متناسب با بازار نقدی و بازارهای جهانی شاهد نوسانات محسوسی بود، اما در کنار کاهش قیمت‌ها افزایش قیمت را نیز تجربه کرده بود. طی هفته گذشته بیشتر سرمایه‌گذارانی که موقعیت‌های فروش داشتند سود کردند و بیشتر کسانی که سفارش موقعیت‌های خرید را انجام داده بودند متضرر نشدند. این در حالی است که با کاهش متوالی قیمت‌ها مدیریت قراردادهای مشتقه میزان وجه تضمین را با کاهش محسوسی به 2 میلیون و 400 هزار تومان رساند.
در مجموع در بازار آتی ۴۷ هزار و ۹۷۳ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۲۸۲ میلیارد و ۸۵۳ میلیون و۴۳۰ هزار ریال مبادله شد که نسبت به هفته ماقبل به ترتیب با افت ۵۶/۳۳ و ۹۱/۳۳ درصدی مواجه شد. میزان حجم و ارزش مبادلات برای هر یک از سررسیدها متفاوت بود؛ معامله سررسید اردیبهشت ماه با یک هزار و ۲۳۹ قرارداد به ارزش ۶۶ میلیارد و ۳۵۲ میلیون و ۵۶۰ هزار ریال، سررسید خردادماه با ۴۰۷ قرارداد به ارزش ۲۸ میلیارد و ۸۳۶ میلیون و ۸۱۰ هزار ریال، سررسید تیرماه با ۳۶ هزار و ۲۶ قرارداد به ارزش ۲ تریلیون و ۵۶۷ میلیارد و ۸۸۳ میلیون و ۱۵۰ هزار ریال، سررسید مردادماه با ۱۰ هزار و ۳۱۰ قرارداد به ارزش ۶۱۹ میلیارد و ۷۸۰ میلیون و ۹۱۰ هزار ریال رو‌به‌رو شد.
روند قیمت‌ها در هر یک از سررسیدها نیز افت داشت؛ قیمت سکه در سررسید اردیبهشت ماه با 17 هزار و 492 تومان(49/2 درصد)، سررسید خردادماه با 27 هزار و 165 تومان(77/3 درصد)، سررسید تیرماه با 29 هزار و 206 تومان(01/4 درصد) و سررسید مردادماه با 37 هزار و 474 تومان(01/5 درصد) کاهش نرخ همراه بود.