آتی؛ یک گام به پیش دو گام به پس
گروه بورس کالا - سردار خالدی: دادوستدهای بازار آتی دیروز به تاثیر از افت قیمت دلار کاهش محسوسی را پشت سر گذاشت.
در شرایطی پتانسیل برای رونق معاملات بازار آتی و تحرکات مثبت قیمتی وجود دارد که روند دادوستدهای دیروز افت قابل‌توجهی را شاهد بود. براساس گفته کارشناسان در شرایط فعلی به دلیل اینکه سود سالانه برای هر یک از سررسیدها در سطح پایینی و اختلاف قیمت در هر یک از سررسیدها نسبت به سررسید بعدی اندک است، می‌توان شرایط مطلوبی را برای آینده بازار آتی تصور کرد.

تحلیلگران معتقدند به دلیل تزریق دلار به بازار از کانال‌های مختلف و از سویی انتشار برخی اخبار مبنی بر بهبود اوضاع بین‌المللی و بازنگری مجدد موضوع محدودیت‌های نفت و فرآورده‌های نفتی از سوی اتحادیه اروپا، سه رقمی شدن ذخایر ارزی کشور و صحبت‌های وزیر امور اقتصادی و دارایی مبنی بر اینکه «دولت در تلاش است تا در سال‌جاری در آن بخشی که به سیاست‌های داخلی برمی‌گردد، با تنظیم بازار ارز جلوی نوسانات طلا گرفته شود»، پتانسیل افت قیمت ارز در بازار کماکان وجود ادامه دارد. این در حالی است که به دنبال انتشار خبر عرضه سکه در بانک کارگشایی فقط برای دو روز شنبه و چهارشنبه در هفته، خریداران بازار آتی در ابتدای معاملات با فشار خرید بیشتر روند دادوستدها را مثبت کردند، اما در ادامه به تاثیر از افت قیمت دلار روند کاهشی قیمت‌ها از سر گرفته شد. به باور تحلیلگران به دلیل تحویل سکه‌های پیش فروش شده و زمزمه‌هایی مبنی بر عرضه سکه‌ها در بازار، امکان کاهش بیشتر قیمت‌ها وجود دارد، این در حالی است که قیمت‌ خرید نقدی سکه‌های پیش‌فروش شده توسط بانک ملی را بانک مرکزی هر روز براساس پارامترهای مختلف تعیین می‌کند، اما فعالان بر این باورند در عین حال که احتمال کاهش قیمت‌ها وجود دارد می توان به تحرکات مثبت قیمت نیز امیدوار بود.
در همین رابطه محمود رضا خواجه‌نصیری، رییس اداره امور بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس در گفت و گو با پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه با اشاره به اینکه بازار معاملات آتی متاثر از بازار نقدی است، تصریح کرد: بازار نقدی سکه تحت‌تاثیر قیمت‌های جهانی قرار دارد.
وی با اشاره به مولفه‌های تاثیرگذار بر نوسانات قیمت سکه در معاملات آتی اظهار کرد: علاوه بر قیمت‌های جهانی از مهم‌ترین مولفه‌های تاثیرگذار بر نوسان قیمت در معاملات آتی، قیمت ارز است.
رییس اداره بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس با تاکید بر اینکه در حال حاضر قیمت جهانی اونس طلا و قیمت ارز در بازار داخلی روند نزولی را طی می‌کند، تصریح کرد: کاهش قیمت‌ها در این دو بخش، افت قیمت در معاملات آتی را به دنبال آورد.
خواجه نصیری با اشاره به آغاز عرضه سکه‌های پیش‌فروش شده به خریداران، اظهار کرد: این موضوع از دیگر عواملی است که افت قیمت سکه را در معاملات آتی به همراه آورده است.
رییس اداره بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس با بیان اینکه افت قیمت‌ها در بازار معاملات آتی تا تعادل کامل بازار ادامه می‌یابد، اظهار کرد: اینکه قیمت تا چه میزان پایین می‌آید، قابل پیش‌بینی نیست.
خواجه نصیری با بیان اینکه افت قیمت سکه در معاملات آتی در بلندمدت به بازار ارز بستگی دارد، گفت: افت قیمت سکه در این بخش از روزهای پایانی سال 90، قابل پیش‌بینی بود و این روند از زمان نزدیک شدن به تحویل سکه‌های پیش فروش شده توسط بانک مرکزی آغاز شد.
رییس اداره امور بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان با بیان اینکه دو بازار آتی و نقد لازم و ملزوم یکدیگر هستند، تصریح کرد: افت قیمت در بازار آتی با افت قیمت در بازار نقدی همزمان است.
مطلعان بازار درباره روند دادوستدهای دیروز تصریح کردند کسانی که روی موقعیت‌های فروش دادوستدهایشان را انجام دادند، سود کردند و کسانی که با موقعیت‌های خرید مبادلاتشان را پی گرفتند ضرری متوجه آنها نشد، زیرا دورنمای میان‌مدت و بلندمدت همچنان صعودی است، این در حالی بود که برخی بازیگران با نوسان گیری از سررسیدهای مردادماه با سود رو‌به‌رو شدند. جزئیات قیمتی برای هر یک از سررسیدها به این ترتیب بود که قیمت سکه در سررسید اردیبهشت‌ماه با 19/2 درصد افت در محدوده 687 تا 700 هزار تومان، سررسید خردادماه با 83/2 درصد کاهش در محدوده 700 تا 713 هزار تومان، سررسید تیرماه با 27/2 درصد افت در مبادلات صبح و 26/0 درصد رشد در مبادلات بعد از ظهر در محدوده 711 تا 730 هزار تومان و سررسید مردادماه با 30/2 درصد افت در صبح و 34/0 درصد رشد در بعد از ظهر در محدوده 730 تا 750 هزار تومان قرار گرفت.