اصلاح قیمت سکه یا سفته‌بازی
گروه بورس کالا -سردارخالدی: افت و خیز شدید دیروز بازارهای ارز و سکه و به تبع آن بازار آتی در حالی دنبال شد که تحرکات مثبت قیمت دلار و سکه دلایل متفاوتی داشت، برخی آن را اصلاح قیمت‌ها پس از کاهش غیر منطقی آن و برخی سفته بازی و بازارسازی برای کسب سود عنوان کردند.

مبادلات سکه روز گذشته برخلاف انتظارات در شرایطی که صبح می‌رفت با کاهش محسوسی برای دومین روز متوالی مواجه شود که از ظهر قیمت‌ها با بازگشت به روز ابتدای هفته، شیب مثبتی را تجربه کرد. کارشناسان بر این باورند در حالی سقوط قیمت سکه و دلار در بازار تا روز ماقبل ادامه داشت که دیروز اکثر صرافان با حذف قیمت انواع سکه و دلار از تابلوی صرافی خود، بازار را ملتهب کردند. در پی این اقدام، قیمت دلار در بازار دوباره بالا رفت و سکه طرح جدید هم بدون قیمت شد. سیاوش سلیمانی یکی از کارگزاران بورس کالا در رابطه با رشد قیمت سکه و دلار در بازار گفت: تحرکات دیروز متاثر از چند عامل بود که دلیل اصلی رشد قیمت دلار در بازار نیز این بود که برخی بر این باور بودند قیمت‌ها بیش از حد پایین آمده و با صعود دوباره قیمت‌ها، این روند تا حدودی اصلاح شد.سلیمانی در ادامه افزود: این در شرایطی است که صرافان نیز در بازار ارز و سکه سعی کردند تا روز قبل از تحویل پیش فروش سکه‌های ثبت‌نامی وضعیت خود را اندکی روشن تر و بهتر کنند تا منتظر تغییرات بازار تحت تاثیر موعد تحویل سکه‌ها باشند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بخشی از دلایل رشد قیمت‌ها نیز به خاطر سفته ‌بازی بود، اظهار کرد: با وجود اینکه قیمت سکه به تاثیر از تحرکات دلار مثبت بود، اما قیمت طلا در بازارهای جهانی با افت چند دلاری همراه شد.
سلیمانی در رابطه با اینکه برخی معتقدند تقاضاها در بازار ارز به اوج رسیده است، گفت: سطح تقاضای اصلی پس از تحویل پیش فروش سکه‌های ثبت‌نامی معین می‌شود و معامله گران فعلا در شرایطی قرار دارند که منتظر اتفاقات روز ۲۹ فروردین ماه و تصمیمات بانک مرکزی هستند.براساس گفته این کارگزار بورس کالا انتشار برخی اخبار از سوی مسوولان بانک مرکزی مبنی‌بر جایگزینی تحویل سکه با دادن اوراق مشارکت و پته (اوراق بهادار معادل مبلغ کل سکه‌های پیش خرید با قابلیت خرید و فروش است) نیز روی بازارهای ارز و سکه دیروز تاثیر گذار بود.
سلیمانی در ادامه صحبت‌هایش به فعالان بازار گفت: روند معاملات تا اوایل خردادماه بستگی به نحوه تحویل پیش فروش سکه‌های ثبت‌نامی از سوی بانک مرکزی دارد؛ زیرا هرگونه تصمیم و رفتار بانک می‌تواند تغییرات محسوسی روی بازار ایجاد کند. این در حالی است که چند روز پس از تحویل سکه‌ها روند قیمت‌ها ممکن است روی کف قرار بگیرد، اما تا قبل از شروع دور دوم مذاکرات در بغداد در روز سوم خردادماه می‌توان شاهد روندی صعودی بود. این کارشناس به معامله گران توصیه کرد فعلا نسبت به فروش سکه یا طلای خود دست نگه دارند؛ زیرا بهتر است بعد از اینکه قیمت سکه چند روز بعد از تحویل سکه‌ها روی کف قرار گرفت، اقدام به خرید کنند؛ چون افت قیمت سکه تنها در شرایطی ادامه پیدا خواهد کرد که ارزش اقتصادی داشته باشد و بعد از آن ممکن است بازار مقاومت کند؛ البته اگر کاهش قیمت دلار و تلاش برای از بین رفتن محدودیت‌های بین‌المللی ادامه داشته باشد آن وقت ممکن است روند معاملات به گونه‌ای دیگر باشد. البته تغییرات قیمت طلای جهانی را نیز باید در نظر گرفت. براساس گفته این کارگزار، تلاطمات بازار طلا به گونه‌ای شده که خیلی‌ها همچنان نگران و حتی طلافروشان نیز نسبت به این وضعیت گلایه‌مند هستند؛ زیرا یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار روی بازار طلا و سکه و بسیاری از دیگر بازارها، نوسانات بازار ارز به خصوص دلار است و تا زمانی که افت و خیز قیمت‌ها در این بازار منطقی نشود و وضعیت تک نرخی برای ارز در نظر گرفته نشود، نمی‌توان شاهد افول تلاطمات و نوسانات محسوس و زیان‌آور بود. گفته‌های سلیمانی در شرایطی انجام می‌شود که مطلعان بازار بر این باورند که بانک مرکزی به واردکنندگان کالاهای اساسی، دلار یک هزار و 226 تومانی نمی‌دهد، البته بانک مرکزی با توصیه‌های ارزی و استقبال از متنوع سازی سبد ارزی شرایط آینده را روشن‌تر و بهتر می‌داند. همچنین دادوستدهای بازار آتی دیروز در همان ابتدا شاهد سکوت طولانی‌مدت بود؛ نه معامله‌ای انجام می‌شد و نه حجم صف‌ها تغییر می‌کرد. این در شرایطی بود که تعداد صف‌های فروش بعد از ظهر هر لحظه در حال کاهش بود و حتی در برخی از سررسیدها همچون تیرماه خریداران اجازه تشکیل صف فروش را نمی‌دادند. در ساعات پایانی معاملات نیز با وجود شکسته شدن صف‌های فروش، تابلوی قیمت‌ها مجددا سرخ رنگ و روند معاملات به دلیل تلاطم بازار باز هم کاهشی شد.
در بازار دیروز دارندگان موقعیت‌های باز فروش، در پی شناسایی کسب سود واقعی بودند؛ روند مبادلات نیز به گونه‌ای بود که برای هر یک از سررسیدها دامنه نوسان قیمت‌ها با افت ۵ درصدی رو به رو بود؛ اما در ادامه این دامنه نوسان به دلیل سردرگمی معامله‌گران و نداشتن استراتژی مناسب با افت و خیز رو‌به‌رو شد. قیمت سکه در سررسیدهای اردیبهشت ماه در محدوده ۶۶۱ تا ۶۸۰ هزار تومان، سکه خردادماه در محدوده ۶۶۵ تا ۶۷۵ هزار تومان، سکه تیرماه در محدوده ۶۷۷ تا ۶۹۳ هزار تومان و سکه مردادماه در محدوده ۶۹۶ تا ۷۰۹ هزار تومان قرار گرفت.