گروه بورس کالا - منیژه حیاتی : در شرایطی که بازار فولاد با آرامش و تعادل در عرضه و تقاضا روبه‌رو شده و به نظر نمی‌رسد بخش دولتی در تامین نیاز بازار با توجه به تقاضای پایینی که وجود دارد، حداقل تا دو ماه آینده و تا زمان توزیع بودجه‌های عمرانی سال ۹۱، با مشکل خاصی روبه‌رو شود؛ تامین شمش واحدهای خصوصی و بالا بردن ظرفیت تولید فولاد در این بخش به مهم‌ترین دغدغه کارشناسان بازار مبدل شده است. سال گذشته اگرچه وعده ارائه تسهیلات ۱۵۰ میلیون دلاری به انجمن تولیدکنندگان فولاد جهت تخصیص به واردات شمش مطرح شده بود؛ اما این وجه در اختیار تولیدکننده‌ها قرار نگرفت و باعث شد تا بنا به گفته مسوولان ظرفیت تولید فولاد بخش خصوصی۵۰ درصد کاهش پیدا کند؛ در نتیجه در حالی که از یکسو به نظر می‌رسد تامین نیاز بازار به محصولات نهایی که نگرانی اصلی مسوولان تنظیم بازار است در حال حاضر در شرایط مطلوبی قرار دارد، اما برخی معتقدند این شرایط نه به دلیل تولید کافی بلکه به دلیل پایین بودن تقاضاهای عمده در بازار به‌وجود آمده و اطمینانی وجود ندارد که در صورتی که تقاضا در حد بالایی قرار گیرد، این شرایط تعادلی ادامه پیدا کند. اگرچه مکانیزم پایین نگه داشتن تقاضا با در نظر گرفتن اینکه تقاضاهای عمده بازار فولاد مربوط به پروژه‌های عمرانی دولت است، وجود دارد؛ اما در هر صورت بقای بخش خصوصی نیز باید مد نظر قرار گیرد. به همین دلیل است که نایب‌رییس انجمن فولاد نیز با اشاره به عدم اختصاص به موقع اعتبارهای ارزی در سال گذشته که باعث شد بخش خصوصی فولاد تنها با ۵۰ درصد از توانایی خود فعالیت کند، معتقد است تنها راه بالا بردن ظرفیت تولید کارخانه‌ها تنها تامین نیاز واحدها به شمش است.

به گفته وی، از ۳۰۰ میلیون دلار ری‌فاینانسی که قرار بود به واردات اختصاص یابد ۱۵۰ میلیون دلار به انجمن اختصاص یافته بود که البته این رقم نیز با وجود ناچیز بودن ارائه نشد.

وی که حداکثر ظرفیت فعال واحدهای خصوصی را در حدود ۵۰ درصد ذکر می‌کند بیشترین شمش وارداتی از بنادر را در حال حاضر از کره و روسیه دانسته و می‌افزاید: شمش روسیه در حال حاضر با ال سی‌های (‌LC) ایران از بنادر شمالی با نرخ ۷۰۰ دلار (سی‌اند‌اف) عرضه می‌شود و در بنادر جنوبی نیز نرخ شمش کره در حدود ۶۹۰ دلار است. وی معتقد است تنها ۱۰ درصد از واردات شمش در حال حاضر از طریق ارز اختصاص یافته شده، انجام می‌شود و با توجه به اینکه نرخ نقدی شمش در بنادر شمال ۱۱۶۰ تومان است در نتیجه حجم محدودی کالا

به صورت روزانه معامله می‌شود. محمود اسلامیان یکی از کارشناسان بازار فولاد نیز معتقد است در حال حاضر با توجه به اینکه به جز واحدهایی همچون ذوب آهن اصفهان که از سنگ آهن، شمش مورد نیاز خود را تولید و تامین می‌کنند، بخش قابل توجهی از این صنعت به واردات شمش متکی است معتقد است، دولت در سال‌جاری اگر قرار است تسهیلاتی را پرداخت کند بهتر است به واردات شمش اختصاص دهد نه محصول نهایی تا هم نیاز واحدها تامین شده و هم اشتغالزایی ایجاد شود.

وی با اشاره به عوامل تاثیرگذار بر قیمت نهایی فولاد در بازار داخلی و شرایط فعلی بازار می‌افزاید: قیمت فولاد همواره در ایران متاثر از قیمت‌های جهانی فولاد و ارز بوده. از این رو مصارف داخلی فقط تا حدی تاثیرگذار است نه به طور کامل از این رو حتی اگر فرآیند تقاضا هم پایین‌تر باشد، اما موارد دیگر نوسان پیدا کند بازار ایران نیز تحت ‌تاثیر قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به این موارد، تنها راه‌ مفید و بلند‌مدت برای بازار را به سرانجام رساندن طرح‌های اصلی فولاد برای کاهش وابستگی به واردات ذکر کرد.