با ایجاد محدودیت قیمتها در بورس و سختگیری در گشایش اعتبارات اسنادی
رینگ کشاورزی باز هم سرد شد
دادوستدهای رینگ کشاورزی بورس کالای ایران در حالی دنبال میشود که مدت اندکی معاملات رونق پیدا کرده بود، اما طی دو هفته گذشته از سرعت رونق بازار تا حدودی کاسته شده و به نظر برخی تحلیلگران ممکن است رینگ کشاورزی بورس کالا همانند سالهای گذشته با رکود همراه شود. براساس گفته یکی از مطلعان بازار، سیاستهای محدودکننده بورس کالا و از سویی گذاشتن دامنه نوسان قیمتی تا ۳ درصد باعث شده بسیاری از فروشندگان و خریدارانی که دلخوش به حضور در بازار بودند از این وضعیت گلایه داشته باشند. قیمتگذاری در رینگ کشاورزی محدودیتهایی را به وجود آورده و از سویی با افزایش قیمت نهادهها و برخی از محصولات کشاورزی در بازار غیررسمی (میدان توحید) سرمایهگذاران نسبت به حضور در بازار دچار شک و تردید شده اند؛ به باور آنان بورس سیاستهایی را اجرا میکند که شرایط را برای حضور سخت تر میکند، این در حالی است که قبلا جلساتی با حضور فعالان این حوزه برای حضور آسانتر سرمایهگذاران بخش کشاورزی در بورس کالا برگزار شده بود. در صحبتی که با اعضای کمیته بخش کشاورزی کانون کارگزاران بورس کالای ایران به میان آمد اعلام شده اعضای این کانون با وجود تلاشهایشان
برای بهتر شدن اوضاع نتوانستهاند تاثیری روی آنچه که امروزه به عنوان محدودیت قیمتها در بازار وجود دارد، بگذارند. البته در این میان محمولههای گندم در حالی چهارشنبه هفته گذشته با نرخ پایه بالاتر از ۳ درصد نوسان به ازای هر تن (البته این تصمیم با اجازه کمیته قیمتگذاری بورس صادر شده است) به فروش رسید که در روز شنبه هفته گذشته، دادوستد گندم با همان شرایط به دلیل رعایت نکردن محدودیتهای ایجاد شده ابطال شده بود. در کنار موضوع دامنه نوسان قیمتها، بحث ممنوعیت خرید و فروش اعتباری در رینگ کشاورزی بورس کالا نیز از جمله مهمترین پارامترهای تاثیرگذار روی معامله برخی از محصولات بوده است.
براساس گفته یکی از مطلعان، شرایط جدید اعتبارات اسنادی ریالی (LC) باعث شده سرمایهگذاران تا حدودی با کاهش قدرت خرید رو به رو شوند؛ قبلا فعالان میتوانستند با پرداخت 10 درصد از وجه اولیه ال سی باز کنند، اما در شرایط جدید 30درصد وجه مورد نظر به حساب مورد نظر ریخته شود تا اعتبارات اسنادی برای فرد گشایش یابد، این در حالی است که برخی از واردکنندگان علاوه بر شرایط جدید اعتبارات اسنادی، بحث ابلاغ نشدن مصوبههای اخیر بانک مرکزی در برخی از شعب بانکها را از دیگر دلایل کندی در گشایش ال سیهای جدید و تامین شرایط واردکنندگان میدانند.
براساس گفته برخی از کارشناسان، علاوه بر نوسانات بازار ارز که طی یکسال گذشته همواره در التهاب بازارها نقش داشته، دولت مصوبههای جدید مربوط به اعتبارات اسنادی ابلاغ شده را اولویت بندی نکرده به همین دلیل فعالان بازار با ابهام نسبت به این قضایا در سردرگمیبه سر میبرند. براساس گفته یکی از آگاهان نمیتوان تغییرات بازارهای جهانی را عامل اصلی رشد قیمتها دانست زیرا برای اولین بار قیمت سویا در بازارهای داخلی نسبت به بازارهای جهانی نزدیک ۳ برابر شده که با مقایسه قیمتهای بورس و بازار میتوان دامنه اختلافات را به وضوح دید. حتی برخی گمانه زنیها از ممنوعیت ورود چند قلم کالا به کشور خبر میدهد، این در شرایطی است که قرار بود در روز چهارشنبه هفته گذشته وزارت بازرگانی برای حل مشکل شرایط ارزی فعالان تصمیمات جدیدی اتخاذ شود که در صورت رسیدن به نتیجه، این تصمیمات میتواند روند بازار را تغییر دهد.
ارسال نظر