گروه بورس کالا - معاملات سکه بازار آتی دیروز برخلاف انتظارات نوسان رو به بالایی را تجربه کرد؛ به طوری که قیمت آن برای تحویل تیر ماه آینده تا 959هزار تومان بالا رفت.

دادوستد سکه در بازار آتی بورس کالای ایران، نوسان رو به بالایی را تجربه کرد. این در حالی بود که پیش‌بینی برخی از کارشناسان حاکی از کاهش قیمت سکه و از سویی تداوم نوسان آرام بازار بود اما به یکباره به تاثیر از برخی اخبار منتشر شده با افزایش قابل‌توجهی همراه شد. نگرانی‌ها بابت تشدید تنش‌های اخیر سیاسی در برخی از کشورهای آسیایی، بازار ارز و سکه را به صورت روانی تا حدی ملتهب کرد. دادوستدهای بازار آتی نیز به تاثیر از بازار نقدی ارز و سکه که رشد قابل‌توجهی را تجربه کرد، شیب مثبتی داشت. در هر حال اخبار منتشر شده دیروز در حالی بازارها را با نوسان همراه کرد که قیمت سکه در بازار آتی طی ۲ دقیقه به یکباره با رشد ۳۰ هزار تومانی رو‌به‌رو شد؛ به طوری که قیمت سکه سررسید تیرماه از ۹۳۰ هزار تومان به ۹۶۰ هزار تومان رسید. به نظر تحلیلگران، بازار دیروز بیشتر متاثر از اخبار سیاسی بود تا عرضه و تقاضا. این در حالی است که برخی از معامله گران آینده را همچنان صعودی می‌بینند. در هر حال در کنار معاملات بازار نقدی، مدیریت بازار آتی اعلام کرد از روز شنبه
29 بهمن‌ماه قیمت وجه تضمین اولیه باز هم افزایش می‌یابد و از دو میلیون و 400 هزار تومان به 2 میلیون و 700 هزار تومان می‌‌رسد. تحلیلگران معتقدند افزایش وجه تضمین روی روند معاملات تاثیر ندارد، زیرا وجه تضمین به قدری بالاست که رشد 300 هزار تومانی آن تغییری در روند مبادلات نخواهد داشت. مطلعان بر این باورند یکی از دلایل به وجود آمدن افزایش وجه تضمین، نگرانی از رشد قیمت طلای جهانی و پایدار باقی ماندن برخی از فاکتورهای افزایشی خارج از ذات بازار است که هر روز با فشار بیشتری، دادوستدها را همراهی می‌کند. این در حالی است که یکی از نمایندگان مجلس بر این باور است که دولت نمی‌تواند، نرخ دلار را به قیمت‌های قبل برگرداند، به نظر این نماینده مجلس، اساسا سیاست‌ها اشتباه بوده است.
در هر حال مبادلات بازار آتی در شرایطی از سر گرفته می‌شود که براساس تازه ترین تصمیم‌های مدیریت بازار آتی بورس کالای ایران قراردادهای آتی سکه طلا تحویل فروردین و خردادماه ۱۳۹۱ از روز دوشنبه یک اسفندماه ۱۳۹۰ راه‌اندازی شده و قابل‌معامله خواهد بود.
نکته قابل‌توجه مبادلات دیروز این بود که با وجود اینکه سکه نقدی ارزان می‌شد، اما سکه آتی گران می‌شد؛ براساس گفته آربیتراژگران سررسیدهای اسفندماه در حال حاضر بهترین شرایط را برای آربیتراژ دارد، زیرا اختلاف سکه بازار نقدی و بازار آتی نزدیک 33 هزار تومان است. البته براساس آمار منتشر شده بازار آتی، سکه‌های تحویلی تیرماه با بیشترین حجم معاملات و کاهش موقعیت‌های باز همراه بود، اما در مجموع روند دادوستدها برای هر یک از قراردادها تا حدی متفاوت بود؛ در شرایطی سررسیدهای اسفندماه با نوسان اندک نزدیک 15 هزار تومان گران شد که محدوده قیمت‌ها بین 839 تا 853 هزار تومان بود. برای سکه‌های اردیبهشت‌ماه نیز قیمت‌ها 35 هزار تومان بالا رفت و دادوستدها در محدوده 885 تا 916 هزار تومان قرار گرفت؛ این در شرایطی است که سکه تیرماه با بیشترین رشد قیمت نزدیک 38 هزار تومان گران و در محدوده 925 تا 959 هزار تومان دادوستد شد. به نظر معامله گران، روز گذشته دلیلی برای رشد قیمت‌ها در بازار وجود نداشت، اما بازار بی‌تفاوت به اهرم‌های موجود، شیب افزایشی را ادامه داد.

جزئیات راه‌اندازی قراردادهای فروردین و خرداد
براساس تازه‌ترین اطلاعیه بورس کالای ایران، راه‌اندازی قراردادهای آتی سکه طلا تحویل فروردین و خردادماه ۱۳۹۰ با جزئیات بیشتری برای کلیه فعالان معاملات قراردادهای آتی تشریح شد.
قراردادهای آتی با این سررسید در اولین روز معاملاتی، بدون حد نوسان قیمتی با دوره گشایش به مدت 30 دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه می یابد. قیمت پایه قرارداد آتی همان قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی خواهد بود که مبنای حد نوسان قیمت روزانه برای ادامه معاملات در حراج پیوسته قرار خواهد گرفت. بدیهی است در صورت عدم انجام معامله در حراج تک قیمتی، قرارداد آتی متوقف و مجددا همین فرآیند در روز کاری بعد تکرار خواهد شد.