گروه بورس کالا - سردار خالدی: دادوستد سکه در بازار آتی طی هفته گذشته با رشد ملایمی حرکت کرد؛ این در حالی بود که رشد قیمت سکه آتی در روز پنج شنبه نسبت به روز شنبه هفته گذشته 6 تا 7 درصد بود.

طلای جهانی همنوا با بدهی یونان
مبادلات طلا در بازارهای جهانی در شرایطی بامداد روز شنبه روی سطح قیمتی یک هزار و 722 دلار و 10 سنت بسته شد که طی روزهای پایانی هفته گذشته با نوسان قیمت همراه شده بود. نشست روزهای اخیر سران کشورهای اروپایی در بروکسل در رابطه با بدهی یونان و از سویی بحث بر سر توافق روی بسته دوم نجات مالی (بسته ریاضتی) در نظر گرفته برای این کشور از مهم‌ترین فاکتورهای تاثیرگذار روی روند نوسانی طلا در بازارهای جهانی بوده، این در حالی است که دولت یونان توافق اخیر را به صورت ضمنی پذیرفته، اما احزاب سیاسی و پارلمان این کشور فعلا در حال رایزنی هستند. به نظر تحلیلگران، اروپا نسبت به طرح جدید کلی یونان (در مسیر رشد پایدار) نگران هستند؛ به نظر آنان اروپا وارد یک بازی خطرناک شده که ممکن است آینده مبهمی در انتظار آن باشد. البته در کنار اوضاع اروپا، کسری بودجه در ایالات متحده و کاهش صادرات و واردات در چین دیگر پارامترهای تاثیرگذار روی روند بازارها بوده است.
براساس گفته کارشناسان، در روزهای پایانی هفته گذشته در شرایطی با تضعیف یورو و نوسان دلار، دادوستد طلا با افت و خیز همراه شد که طلا همچون نفت خام و اوراق قرضه خزانه داری ایالات متحده به لیست
علاقه‌مندی سرمایه‌گذاران اضافه شد. تقاضای مناسب جواهرات و فلزات گرانبها در هند و ویتنام، ادامه رشد تقاضا از سوی تجار چینی بعد از سال نو چینی نیز از مهم‌ترین عوامل افزایش تقاضا در بازارها بوده است.
در هر حال براساس نظرسنجی اخیر انجام شده در سایت «کیتکو» (Kitco) که از بین سرمایه‌گذاران و فعالان بازار طلای جهانی انجام گرفته همه بر این باورند که مسیر صعودی قیمت طلا در بازارهای جهانی طی هفته پیش از سر گرفته می‌شود.


پیش‌فروش سکه و تصمیمات بانک مرکزی
اما معاملات سکه و ارز در بازارهای داخلی در هفته سپری شده تا حدودی متاثر از بازارهای جهانی حرکت کرد. ادامه کنترل دولت و برخورد انتظامی با دادوستد غیر‌قانونی دلار باعث شد روند مبادلات در هفته گذشته با نوسان رو به بالایی اما به صورت ملایم و پلکانی همراه شود.
به تاثیر از رشد غیر‌رسمی دلار در بازار داخلی، قیمت سکه نیز با افزایش قابل توجهی همراه شد؛ به طوری که نرخ سکه نزدیک ۸۵۰ هزار تومان هم شد، البته انتشار شایعات مربوط به طرح پیش‌فروش سکه و توافق سه جانبه محمود بهمنی رییس بانک مرکزی، شمس‌الدین حسینی وزیر امور اقتصاد و دارایی و حیدری رییس شورای هماهنگی بانک‌های دولتی در ابتدای هفته گذشته، وضعیت بازار را با افت و خیز همراه کرد.


این در حالی است که صحبت‌های وزیر اقتصاد و دارایی در رابطه با دلار: «اگر دلار آزاد ۱۰ هزار تومان هم بشود تاثیری بر اقتصاد کشور ندارد.» بازار را تا حدودی ملتهب کرد. در مجموع به نظر می‌رسد مبادلات هفته گذشته بیشتر متاثر از شایعات حرکت کرده است. براساس گفته کارشناسان، دادوستدهای هفته پیش رو بستگی به ادامه تصمیمات بانک مرکزی در قبال وضعیت بازار ارز و از سویی اعلام قیمت پیش‌فروش سکه از سوی بانک ملی دارد.
شایعات، آتی را رونق داد
بازار آتی نیز طی هفته گذشته بیشتر به جای اینکه متاثر از بازار نقدی حرکت کند از شایعات منتشر شده پیروی کرد. طرح پیش‌فروش سکه و از سویی چگونگی تحویل سکه‌ها با توجه به اظهارات برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گمانه‌زنی‌هایی پیرامون این قضیه ایجاد کرده است. البته بازار آتی در شرایطی روند مبادلات خود را به پایان رساند که هر لحظه شایعه ای منتشر می‌شد، بازار به صورت احساسی و به عنوان واکنش در برابر آن عمل می‌کرد.


این در حالی بود که نوسان بازار نقدی و از سویی افت و خیز قیمت دلار در بازار غیر‌رسمی، دادوستدهای بازار آتی را هیجانی کرد. یکی از اساسی‌ترین موضوع‌هایی که هفته گذشته پیگیری شد این بود که براساس اعلان منتشر شده کانون کارگزاران قرار بر این شد به منظور تدوین آیین نامه‌ها و دستوالعمل‌های جدید بازار آتی تا روز ۱۹ بهمن ماه سال‌جاری همه کارگزاران هر پیشنهادی در رابطه با قوانین جدید دارند اظهار کنند تا پس از بررسی در کانون کارگزاران و تدوین آن، به سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شود و در پایان با تایید نهایی از سوی این سازمان، اجرای آن موکول به توافقات آینده شرکت بورس کالای ایران و سازمان بورس و اوراق بهادار شود. این در شرایطی است که نظرات متفاوتی پیرامون این وضعیت وجود دارد؛ در حالی که برخی آن را مفید می‌دانند برخی دیگر آن را در آینده به ضرر خود شرکت‌های کارگزاری و بورس کالا تلقی می‌کنند.
به نظر می‌آید نفس هماهنگ‌سازی قوانین و شرایط فعلی بازار آتی متناسب با بازارهای جهانی (البته با در نظر گرفتن انطباق آن با شریعت) مطلوب تلقی شود، اما این تغییرات باید در جهت رضامندی مشتری و رعایت حقوق آنان و از سویی در نظر گرفتن سود و زیان شرکت‌های کارگزاری صورت گیرد.
اما در مجموع در بازار آتی طی هفته گذشته ۵۲ هزار و ۴۳۸ قرارداد به ارزش ۴ تریلیون و ۶۱۹ میلیارد و ۲۹۰ میلیون و ۴۳۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته گذشته از نظر حجم با افت ۹۶/۲۸ درصدی و از نظر ارزش با رشد ۰۹/۷ درصدی مواجه شد.
به نظر کارشناسان یکی از دلایل کاهش حجم مبادلات در بازار، افزایش وجه تضمین و کاهش تعداد بازیگران بازار بوده، این در حالی است که ارزش مبادلات به دلیل رشد قیمت‌ها با افزایش همراه شد.
برای سکه‌های اسفندماه ۵ هزار و ۸۰۰ قرارداد به ارزش ۴۸۱ میلیارد و ۵۰۹ میلیون و ۸۰ هزار ریال، برای سکه‌های اردیبهشت ماه ۱۲ هزار و ۶۴۱ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۹۳ میلیارد و ۳۴۰ میلیون و ۸۸۰ هزار ریال و برای سکه‌های تیرماه نیز ۳۳ هزار و ۹۹۶ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۴۴ میلیارد و ۴۴۰ میلیون و ۴۷۰ هزار ریال معامله شد. به نظر می‌رسد دادوستدهای امروز به تاثیر از منفی بسته شدن قیمت طلای جهانی و وضعیت پیش‌فروش سکه حرکت کند؛ این در شرایطی است که شایعات پیرامون آینده بازار همچنان ادامه دارد.
البته در کنار حجم و ارزش مبادلات، روند قیمت‌ها در بازار در روز پنج شنبه نسبت به روز شنبه هفته گذشته با نوسان رو به بالایی مواجه شد؛ سکه اسفندماه با رشد 52 هزار و 66 تومان (افزایش 10/6 درصدی)، سکه اردیبهشت ماه با رشد 57 هزار و 594 تومان (افزایش 44/6 درصدی) و سکه تیرماه با رشد 64 هزار و 822 تومان (افزایش 01/7 درصدی) همراه بود.