بالاتر رفتن قیمت‌ آهن بعید نیست

دلایل عدم استقبال تجار از اعتبار ارزی واردات شمش

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: رشد قیمت میلگرد و تیرآهن‌های سایز سنگین در حالی در بازار داخلی ادامه پیدا کرده که همچنان این انتظار وجود دارد که رشد قیمت محصولات فولادی به خصوص با نوسان قیمت دلار و انتظار بالارفتن تقاضا در ماه‌های پایانی سال ادامه داشته باشد. اگرچه افزایش قیمت‌ها در این مدت بدون بالارفتن تقاضا صورت گرفته و باعث شده این رشد قیمت در نگاه اول به ظاهر غیر منطقی به نظر برسد اما در هر صورت عوامل دیگری که در تعیین قیمت‌های بازار نقش دارند از جمله افزایش نرخ دلار و پیش بینی بالارفتن تقاضا در ماه‌های آینده، تاثیر خود را تا بالاترین حد ممکن گذاشته است. اما نکته دیگر این است که از خطوط اعتباری محدودی که برای واردات مواد اولیه فولاد تعیین شده است نیز طی این مدت استقبالی نشده و این موضوع به تنهایی نگرانی از جوابگو نبودن بازار عرضه به تقاضای بازار در آینده نزدیک را تشدید کرده است.

قیمت میلگرد هنوز منطقی است

در همین راستا محمد آزاد، رییس اتحادیه آهن‌فروشان درخصوص روند افزایش قیمت آهن‌آلات در بازار با تاکید بر اینکه نرخ فعلی میلگرد حتی با وجود افزایش ۲۴ درصدی همچنان منطقی است و از مرز خارج نشده است در خصوص دلایل این تحلیل گفت: رشد قیمت میلگرد از یک ماه قبل تاکنون در حدود ۲۷ تا ۲۸ درصد بوده است و با این وجود هنوز منطقی است؛ چرا که نوسان دلار که تاثیر مستقیمی بر قیمت‌های بازار آهن دارد در همین مدت بالغ بر ۵۰ درصد بوده است.

وی تاکید کرد: از این رو اگر تقاضاهای عمده و پروژه‌ای که معمولا در ماه‌های پایانی سال وارد بازار می‌شود، افزایش پیدا می‌کرد در همین مدت نوسان آهن نیز همانند دلار به ۵۰ درصد می‌رسید و تنها دلیلی که باعث شد بازار چنین نوسانی نداشته باشد پایین بودن تقاضای بازار مصرف است به خصوص که واحدهای فولادی همچنان در حد توان خود و مواد اولیه‌ای که دریافت می‌کنند در حال تولید هستند. آزاد با مطرح کردن این موضوع پیش‌بینی کرد در صورت وارد شدن تقاضاهای پروژه‌ای در ماه‌های آخر سال و به خصوص اسفند به احتمال زیاد قیمت‌ها رشد خواهد کرد.

دلایل عدم استقبال تجار از ریفاینانس شمش

رییس اتحادیه آهن‌فروشان در پاسخ به این سوال که آیا تمهیداتی برای تامین تقاضای احتمالی بازار در آینده اندیشیده شده یا خیر گفت: طی ۶ الی ۷ ماه گذشته بارها این موضوع با دولت در میان گذاشته شده و حتی در کارگروه دولت هم بارها اعلام شد و به همین دلیل ریفاینانس واردات شمش اختصاص داده شد؛ چرا که اگر مواد اولیه واحدهای داخلی تامین شود، فولادسازان داخلی توان پاسخگویی به نیاز بازار و تامین آن را دارند.

وی افزود: اما این اعتبار بسیار کم است چرا که سالانه ۴ تا ۵ میلیارد دلار اعتبار نیاز داریم و تخصیص تنها ۳۰۰ میلیون دلار رقمی نیست که حتی بتواند نیاز یک ماه را تامین کند.

اما به گفته وی در عین حال که این ریفاینانس کافی نبود، اما باز هم از سوی واردکننده‌ها با استقبال روبه‌رو نشد.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان در خصوص بروز این شرایط در حالی که فولادی‌ها مدت‌ها در انتظار اختصاص اعتبار واردات شمش بودند، گفت: این اعتبار در حالی در اختیار فولادسازان قرار می‌گیرد که باید ۸۰ درصد از آن را به صورت ارزی یک سال بعد تسویه کنند و با نوسان نرخ ارز در شرایط فعلی برای واردکننده‌ها به صرفه نیست که کالایی را با ارز امروز وارد کرده و با ارز سال بعد و به نرخ همان موقع تسویه کنند.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با توجه به اینکه محدودیت‌هایی به لحاظ بانکی در مورد واردات از برخی کشورها وجود دارد این روش واردات کالا جذابیتی ندارد از این رو دولت می‌تواند با تضمین اینکه ارز را با نرخ زمان دریافت می‌توانند تسویه کنند در واردات، جذابیت به وجود آورد ضمن اینکه در هر صورت این مقدار تسهیلات هم جوابگوی نیاز واحدها نیست، اما اگر شمش آنها تامین شود تولید داخلی جوابگوی بازار داخل خواهد بود. رییس اتحادیه آهن‌فروشان در خصوص راه‌های دیگری که می‌تواند در کاهش هزینه‌های تولید واحدهای تولیدی و افزایش میزان عرضه در این شرایط تاثیر داشته باشد، گفت: برای مثال همانند زمان قدیم، دولت می‌تواند بخشی از حق بیمه کارگران را پرداخت کند تا هم واحدها بتوانند تولید خود را افزایش دهند و هم در اشتغالزایی تاثیر خوبی خواهد داشت.

کاهش قیمت بازار، رشد بورس

البته در معاملات بازار آزاد دیروز به دلیل عرضه ذوب آهن در بورس تا حدودی از التهاب بازار آزاد کاسته شد که البته یکی دیگر از دلایل آن کاهش معاملات همزمان با نزدیک شدن به تعطیلات هفته آینده است. اما در معاملات بورس به دلیل تقاضای بالای بازار، قیمت میلگرد و تیرآهن ذوب‌آهن افزایش پیدا کرد به طوری که از یک هزار و ۱۱ تومان به یک هزار و ۶۰ تومان در بالاترین رقم رشد کرد. پایین‌ترین نرخ ثبت شده در رقابت برای این کالا یک هزار و ۲۱ تومان بود. حجم معامله این کالا ۷۱ هزار و ۵۰۰ تن بود که تقاضای ثبت شده برای آن نیز ۸۸ هزار تن بود. سبد طول کوتاه نیز ۹۲۰ تومان عرضه شد که بدون تغییر قیمت ۱۳ هزار و ۳۴۰ تن فروخته شد.