پدرام ایزدی*
در اوایل دی ماه، عرضه‌کنندگان شمش حوزه روسیه قیمت‌های پیشنهادی را به هر تن ۵۹۰ تا ۶۰۰ دلار افزایش دادند. در این میان، بیشتر معاملات در سطوح هر تن ۵۸۰ تا ۵۹۰ دلار فوب بنادر دریای سیاه انجام گرفت.

قوت گرفتن سطح تقاضا در خاورمیانه و آفریقا، همچنین شدت گرفتن فعالیت خریداران در خاور دور از عواملی هستند که این جنب‌وجوش صادرکنندگان در بازار را حمایت خواهد کرد. اکثر فعالان بازار معتقدند که در ماه آینده قیمت‌ها همزمان با افزایش فعالیت خرید در مناطق واردکننده با افزایش همراه خواهد شد.
همچنین ادامه روند رشد بهای مواد خام در ترکیه باعث افزایش قیمت شمش حوزه روسیه خواهد شد. از آنجا که پیش از این، کارخانه‌های فولاد در ترکیه از انبار کردن قراضه در فصل زمستان خودداری کردند، اما در آذر ماه از پا ننشستند و در دی ماه به وارد کردن قراضه ادامه خواهند داد، که همین امر با توجه به کاهش میزان عرضه، باعث بالا رفتن بهای این ماده خواهد شد؛ همچنین وضعیت مطلوب در بازارهای محلی ایالات متحده به قراضه‌‌چیان اجازه خواهد داد تا بهای قراضه صادراتی خود را بالاتر ببرند. بنابراین انتظار می‌رود در بهمن‌ماه، با کاهش فعالیت خرید در ترکیه و شروع تعطیلات سال نو در آسیا، بهای قراضه ایالات متحده آرام آرام کاهش یابد و از سوی دیگر، بازار محصولات نهایی فولاد در اسفندماه بار دیگر از رونق چشمگیری برخوردار شود و بالطبع منجر به افزایش سطح تقاضای قراضه و بازگشت فعالیت رو به مثبت از سوی قراضه‌چیان به بازار شود. از این‌رو، در بازار قراضه فولادی در ترکیه، تا اواسط دی ماه فعالیت‌های تجاری در سطوح بالا باقی خواهد ماند. با در دست داشتن انبارهای خالی، شرکت‌های محلی به خرید حجم‌های سنگین از مواد وارداتی ادامه خواهند داد که این امر خود باعث رشد بهای قراضه می‌شود. از اواسط آذر ماه، بهای قراضه سنگین درجه ۱ و ۲ با افزایش هر تن ۳۰ تا ۳۵ دلار همراه شد و به هر تن ۴۶۵ تا ۴۷۰ دلار سی اند اف ترکیه رسید. به عقیده استیل داینامیک تا اواسط بهمن ماه فعالیت خرید در بازار شدت خواهد گرفت. سطح بالای بهای قراضه، به نوبه خود، فولادسازان ترک را ترغیب خواهد کرد تا همچنان قیمت شمش و محصولات طویل خود را در سطوح بالا حفظ کنند، و همچنین از اواسط آذر ماه باعث شد که بهای میلگرد با افزایش هر تن ۲۰ تا ۲۵ دلار به سطوح هر تن ۶۷۵ تا ۶۸۵ دلار فوب برسد. در دی ماه، انتظار می‌رود که بهای محصولات فولادی به رشد خود ادامه دهد، و به موجب آن بهای رو به افزایش شمش حوزه روسیه حمایت شود.
یکی دیگر از عوامل رشد بهای شمش را می‌توان به قوت گرفتن تقاضا در بازار شمش بنادر دریای سیاه نسبت داد که این مهم اهرم حمایتی برای بهای محصولات میانی حوزه روسیه در دی ماه خواهد بود. در آذرماه، احیای مقطعی فعالیت در بازار خانگی مقاطع ساختمانی در ترکیه، بازیافت‌کنندگان محلی را بر آن داشت تا سریعا اقدام به خرید محصولات میانی کنند. همچنین سود دریافتی تولیدکنندگان مقاطع فولادی در ترکیه که به منظور تامین نیاز بخش تولید خود مواد خام را از کشورهای مجاور وارد می‌کنند به صورت ماه-به-ماه 3 درصد افزایش یافت. همزمان با افزایش بهای شمش در بازار داخلی، شرکت‌های فعال ترکیه به احتمال خیلی زیاد ترجیح خواهند داد تا در ماه آتی محصولات وارداتی را از بازار خریداری کنند، البته حداقل تا زمانی که قیمت‌های پیشنهادی محصولات میانی حوزه روسیه و ترکیه در مسیر یکسان در حرکت باشند. عربستان سعودی همچنان یکی از جذاب‌ترین گلوگاه‌های این بازار به شمار می‌رود، چراکه با شروع پروژه‌های عمرانی، میزان مصرف شمش در این کشور بسیاروسیع و گسترده خواهد شد. به‌رغم بی‌ثباتی سیاسی در سوریه، شمش حوزه روسیه همچنان از تقاضای خوبی در بازار این کشور برخوردار است.تا اواسط بهمن ماه، عرضه شمش حوزه روسیه افزایش خواهد یافت که به تبع از آن موجب توقف رشد بهای محصولات میانی خواهد شد.انتظار بر این بود که تولید شمش تجاری بطور ویژه تا اواسط دی ماه 9 درصد افزایش یابد. بنابراین، در مقایسه با 746 هزار تن عرضه شمش در آذرماه، حدود 816 هزار تن شمش روانه بازارهای خارجی می‌شود. ایران، یکی از کلیدی‌ترین گلوگاه‌ها، بیشتر بازارهایش به روی عرضه‌کنندگان حوزه روسیه بسته است، از این‌رو حجم شمشی که قرار بود به بازارهای ایران فرستاده شود، روانه دیگر بازارها شد. به عنوان مثال، کارخانه اورال استیل از سطح قوی تقاضا در خاور دور بیشترین بهره را برد و محصولات خود را در آن منطقه بازاریابی کرد و بفروش رساند. در همین زمان، کارخانه رِمز و وولگا فست قصد دارند تا شمش خود را در منطقه دریای سیاه به فروش برسانند. از این‌رو با افزایش میزان عرضه، در بازار شاهد کند شدن روند رشد قیمت شمش خواهیم بود.
پیش‌بینی می‌شود که بهای شمش حوزه روسیه در دی ماه به روند افزایشی خود در بازار ادامه دهد که این افزایش حاصل بالا رفتن بهای محصولات نهایی و جاری شدن تقاضای سالم در بازار محصولات میانی در خاورمیانه و خاوردور خواهد بود. در بهمن ماه، انتظار می‌رود که با کاهش سطح تقاضا و قیمت قراضه، بهای شمش به صورت پلکانی با افت دوباره همراه شود.
*تحلیلگر بازار فولاد در مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه
www.steeldynamic.ir