واکنش سکه آتی به افزایش نرخ سود بانکی
مبادلات دیروز سکه در بازار (نقدی و آتی) با اعلام خبر افزایش نرخ سود بانکی در شورای پولواعتبار تا حدودی با کاهش هیجانات دنبال شد.
براساس گفته تحلیلگران، دلیل عمده افزایش قیمتها و تداوم موقعیتهای خرید در بازارها بحث ابهام نسبت به آینده است زیرا همه براین موضوع اتفاق نظر دارند که نوسانات بازار ارز فاکتور اساسی افزایش تقاضاها در بازارهای سکه و ارز است، البته در بخش کالاهای وارداتی نیز موقعیتهای خرید بالا گرفته. اما پس از اعلام افزایش نرخ سود بانکی توسط شورای پول و اعتبار انتظار براین است که در آینده نه چندان دور، التهابات بازار سکه و ارز تا حدودی کنترل شود، اما تایید موضوع به محدودیتهای بینالمللی در قبال وضعیت معاملات نفت کشور در آینده بستگی دارد. در دادوستدهای صبح، قیمتها بالا رفت و موقعیتهای خرید برای سررسیدهای نزدیک بالا گرفت، اما بعدازظهر این روند برعکس شد و رشد قیمتها تا حدودی متوقف شد، حتی برای سررسیدهای دور موقعیتهای فروش هم ایجاد شد، این در شرایطی بوده که در بازار جهانی قیمت طلا بهازای هر اونس به بیش از یک هزار و 640 دلار رسید. در بازار آتی درصد رشد قیمتها نسبت به زمان سررسیدها افت و خیز داشت؛ به طوری که در سررسیدهای نزدیک، بیشترین رشد مشاهده شد و در سررسیدهای دور، رشد کمتری دیده شد. برای سکه تحویل دی ماه قیمتها
در مبادلات صبح با رشد 20 هزار تومان در محدوده 646 تا 660 هزار تومان ثبت شد. برای سکه اسفندماه نیز قیمتها در محدوده 674 تا 692 هزار تومان صورت گرفت. مبادلات سکه اردیبهشت ماه نیز در محدوده 705 تا724 هزار تومان انجام شد، این در حالی بود که برای سکه تیرماه قیمتها در فاصله 725 تا 756 هزار تومان ثبت شد. اما این نکته را نیز نباید نادیده گرفت که در بعدازظهر روند مبادلات در همه سررسیدها، کاهش محسوسی را تجربه کرد.
در همین حال محمدرضا رفیعی در رابطه با افزایش نرخ سود بانکی و تاثیر آن بر بازار گفت: اعلام افزایش نرخ سود بانکی برای سپردههای بلندمدت تصمیمیاست که در کاهش التهاب بازار تاثیرگذار است و اگر توسط رییس جمهور تصویب شود میتوان شاهد تغییرات عمده در بازار بود.
رفیعی در ادامه، اظهار کرد:این در حالی بوده که نوسانات قیمت سکه طی روزهای گذشته در بازارهای نقدی و آتی نشان میداد ارزش سکه با رشد ماهانه 9 درصدی رو به رو شده است.
این تحلیلگر بازار با اشاره به اینکه مشکل اصلی که در شرایط فعلی بازارهای غیرمتشکل پولی را رونق داده تنها کاهش نرخ بهره بانکی نیست، بلکه حجم بالایی از نقدینگی در دست مردم است، افزود:این در حالی است که دولت میداند عمده این نقدینگیها دست چه کسانی است و به نظر میرسد در کنار اصلاح سیاستهای پولی دولت باید سیاستهای مالی را نیز مورد تجدید نظر قرار دهد؛ به این معنی که با گرفتن مالیات و شفافسازی معاملات (گرفتن مالیات براساس سود و درآمد) در کنار اصلاح سیاستهای پولی، سیاستهای مالی را نیز همگام با آن تغییر دهد.
به اعتقاد رفیعی بسیاری از افراد در بازار نقدی همچون بازار ارز و سکه (سبزه میدان) بدوناینکه حتی یک ریال مالیات دهند روزانه از 70 الی 100 هزار تومان سود خالص کسب میکنند که در به وجود آمدناین وضعیت، دولت (به عنوان مجری قانون) نقش اساسی دارد.
این کارشناس بورس در ادامه افزود: نبود ساماندهی معاملات در بیشتر بازارهای کشور به چشم میخورد و به نظر میآید اگر روزی دولت سیاستهای مالی را به گونهای اصلاح کند که مثلا اگر کسی سوار تاکسی شود در هنگام رسیدن به مقصد میزان پرداختی را به صورت مکتوب دریافت کند (همان کاری که در کشورهای توسعهیافته در همه بخشهای اقتصادی به عنوان شفاف سازی معاملات مدنظر قرار میگیرد) آن وقت همه چیز به صورت شفاف و روشن هم برای کارفرما و هم در بعد کلان و گستردهتر برای دولت میتواند دستاوردهای مفیدی داشته باشد که شفاف شدن روند معاملات در همه بازارها نیز از دیگر نتایج این وضعیت خواهد بود.البته براساس گفته رفیعی تصمیم شورای پول و اعتبار در رابطه با نرخ سود بانکی بسیار دیر گرفته شده، زیرا التهاب بازارها بسیاری از سرمایهگذاران را با سودهای کلان و برخی دیگر را با ضررهای کلان مواجه کرده، این در حالی است که تضعیف پول ملی طی سال جاری نشان داده سیاستهای پولی خود به عنوان عامل اصلی و انکارناپذیر در سرازیر شدن نقدینگیهای سرگردان به بازارهای ارز و سکه تاثیرگذار بوده است.
رفیعی در رابطه با افزایش قیمت دلار و سایر ارزهای معتبر و از سویی افزایش نرخ سود بانکی نیز توصیهای به دولت دارد و آن این است که دولت سعی کند قبل از انجام هر کاری بخش تولید را توانمند کند، زیرا در غیراین صورت، بالارفتن نرخ دلار و سایر ارزهای معتبر، قیمت تمام شده کالاهای وارداتی را به سطح بسیار بالایی میرساند.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه عواملی مهمیعلاوه بر نرخ بهره بانکی روی روند معاملات سکه در بازار نقدی و آتی تاثیرگذار هستند، افزود: تغییرات قیمت دلار، فرصتهای سرمایهگذاری در سایر بازارها، عدم شفافیت در اطلاعرسانی، خلف وعدههای دولت در سیاستهای در نظر گرفته (همچون تصمیمات بانک مرکزی مبنی بر کاهش قیمتها در بازار ارز و سکه و عمل نکردن به آنها) و از سویی حجم بالای نقدینگی از جمله پارامترهایی هستند که ازاین به بعد روی روند مبادلات تاثیرگذار است.
رفیعی معتقد است با کاهش نرخ بهره بانکی انتظار براین است هیجانات در بازارهای ارز و سکه کاهش پیدا کند، اما همچنان معلوم نیست سرانجام مطالبات بالای معوقه بانکی و جابهجایی حجم زیادی از نقدینگیها توسط برخی از افراد در کشور به کجا رسیده است؟ به نظر میآید عدم اعتماد به بخشی از سیاستهای اقتصادی به صورت اپیدمی در حال فراگیر شدن است.
این کارشناس بورس در رابطه با مبادلات دیروز نیز گفت: اخبار مربوط به انفجار و ترور فاکتورهایی نیستند که روی مبادلات تاثیرگذارند زیرا آستانه تحمل و مقاومت مردم ما در ارتباط بااین اخبار و گزارشها بسیار بالا رفته است. به نظر رفیعی مساله تغییر روند دادوستدها و حرکت مخالف آن با برخی از پیشبینیها، فراتر ازاین حرفها است.این تحلیلگر بازار براین باور است تا زمانی که بحث محدودیتهای نفتی از سوی کشورهای اروپایی مطرح باشد بازار با همان روند نگرانکننده شاهد رشد قیمتها خواهد بود؛ به همین دلیل مشاهده میشود که در بازار آتی برای سررسیدها همچنان موقعیتهای خرید، اولویت سرمایهگذاران است.
ارسال نظر