نوسانات بازار ارز و طرح پیشفروش، فاکتورهای تاثیرگذار بازار سکه
تب دلار، آرامش سکه
گروه بورس کالا – سردار خالدی: بازارهای جهانی هفته گذشته به دور از انتظارات، با رشد قابل توجهی اولین هفته ماه ژانویه را پشت سر گذاشت؛ این در حالی بود که بازار سکه (آتی و نقدی) به تاثیر از نوسانات ارز و طرح پیشفروش با آرامش خاصی هفته گذشته را سپری کرد.
گروه بورس کالا - سردار خالدی: بازارهای جهانی هفته گذشته به دور از انتظارات، با رشد قابل توجهی اولین هفته ماه ژانویه را پشت سر گذاشت؛ این در حالی بود که بازار سکه (آتی و نقدی) به تاثیر از نوسانات ارز و طرح پیشفروش با آرامش خاصی هفته گذشته را سپری کرد.
پیشبینیها از آینده بازار طلا
دادوستد طلا در بازارهای جهانی اولین هفته سال جدید میلادی را به دور از انتظارات با سیر صعودی دنبال کرد. در حالی که پیشبینی میشد اولین هفته سال جدید میلادی به دلیل شروع سال جدید و دور بودن سرمایهگذاران از فضای سرمایهگذاری (به دلیل تعطیلات کریسمس) با حجم و ارزش پایینی همراه شود، اما در ادامه با رشد تقاضا، قیمتها سیر صعودی پیدا کرد. براساس گفته معاملهگران، یکی از دلایل اصلی این وضعیت سفتهبازی شرکتهای بزرگ بوده که قیمت طلا و سایر فلزات گرانبها را با روند متفاوتی همراه کرده، این در حالی است که با انتشار رشد شاخص مصرفکننده و اشتغال در ایالات متحده، رشد اقتصاد جهانی با امیدواری بیشتری دنبال میشود؛ به طوریکه قیمت نفت به تاثیر از این وضعیت، به بالای ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه رسیده است. وضعیت بازارهای سهام نیز در این مدت نوسان اندکی داشت.
البته در کنار این عوامل، پذیرش احتمالی برنامه فدرال رزرو در قبال سیاستهای پولی معروف به QE3، استرس مداوم حاکمیت در مورد رکود اقتصادی اروپا و رشد نامناسب و کند بازارهای توسعهیافته و از سویی بیثباتی سیاستهای بانک مرکزی اروپا از فاکتورهای موثر دادوستد طلا در سال 2012 است.
این در شرایطی است که چاپ پول، نرخ بهره پایین (واقعی)، نرخ (هزینه فرصت کم) و ادامه خرید فیزیکی قوی (شمش و سکه) از مهمترین کاتالیزورهای حمایتی برای رشد قیمت طلا هستند. البته تداوم خرید بانکهای مرکزی، عدم اطمینان به بازارهای مالی و بدهیهای حاکمیت و از سویی کندی رشد تقاضای سرمایهگذاری از دیگر عواملی است که به عنوان فاکتورهای پایدار همواره روی بازارها تاثیرگذار بوده است.
دلار همه را نگران کرد به جز سکه
بازارهای داخلی برخلاف بازارهای جهانی بیشتر تاثیرپذیر از نوسانات بازار ارز بوده، در حالی که در هفته گذشته بازار ارز به خصوص دلار با شیب نوسانی رو به بالایی نگرانی زیادی را برای سرمایهگذاران به وجود آورده بود، بازار سکه با آرامش سپری شد. قیمت دلار هفته گذشته نزدیک به یک هزار و ۸۰۰ تومان شد، اما با تزریق دلار از سوی برخی از صرافیهای بزرگ عوامل دولتی و نیز هشدار مسوولان بانک مرکزی مبنی بر کاهش قیمت دلار در هفتههای آینده (زیرا به باور مسوولان بانک مرکزی بازار حبابی است) و تاکید بر این نکته که در روزهای آینده قیمتها به سطح پایینی میرسد، نوسان قیمت دلار در روزهای پایانی هفته گذشته کم شد و سطح قیمتها در محدوده ۱۵۷۰ تا ۱۶۲۰ در نوسان بود. البته با وجود اینکه روی تابلوصرافیها قیمت دلار یک هزار و ۴۰۰ تومان بود، اما سطح خرید و فروشها بسیار پایین آمده و انتظارات برای آینده یکی از مهمترین دلایل کاهش دادوستدها بوده است. یکی از کارشناسان بر این باور است همه منتظر تصمیمات دولت در قبال وضعیت دلار هستند تا در این باره با شناخت بیشتری تصمیمگیری کنند، به نظر میرسد عدم اعتماد به سیاستهای اتخاذ شده هر روز در بازار
بیشتر نمود پیدا میکند و سرمایهگذاران بیشتر نگران این پارادایم مهم هستند. در کنار نوسانات بازار ارز که به طور مستقیم روی بازار سکه (نقدی و آتی) تاثیر گذاشته، طرح پیش فروش مهمترین فاکتور تاثیرگذار برای آرامش نسبی قیمتها و از سویی کاهش حجم و ارزش مبادلات بوده است.
صبر و انتظار؛ تصمیم سرمایهگذاران
براساس گفته کارشناسان بازار آتی، معاملات بازار در شرایطی کاهش پیدا کرده که سرمایهگذاران بیشتر به حالت انتظار با صبر و طمانینه در حال پیشبینی و تحلیل اوضاع آینده هستند. این در حالی است که تحلیلگران معتقدند با توجه به نوسانات بازار ارز و از سویی نگرانیهای ادامه دار بابت شایعات مطرح شده در قبال آینده و از سویی طرح پیش فروش، هرگونه پیشبینی و تحلیل به خطا خواهد رفت زیرا فاکتورهای خارج از بازار همواره عرضه و تقاضا را تحت تاثیر قرار داده و رفتار در نظرگرفته معاملاتی سرمایهگذاران را با تردید همراه کرده است. در هر صورت هفته گذشته بازار آتی به گونهای سپری شد که روند معاملات با صفهای فروش همراه میشد، اما به دنبال این وضعیت و به تاثیر از نوسانات بازار ارز به یکباره با تشکیل صفهای خرید مواجه میشد، این در حالی است که همه بر این باورند بازار بیشتر با صفهای خرید رو به رو خواهد شد زیرا چشمانداز آینده همچنان صعودی است و کاهش قیمتها بیشتر برای سررسیدهای باز بوده است.در مجموع در بازار آتی ۸۵ هزار و ۸۶۵ قرارداد به ارزش ۵ تریلیون و ۹۹۹ میلیارد و ۲۲ میلیون و ۹۰۰ هزار ریال معامله شد که از لحاظ حجم و ارزش نسبت به
هفته ماقبل به ترتیب ۳۰/۲۱ و ۰۱/۲۳ درصد رشد داشت. برای سررسیدهای دی ماه ۴ هزار و ۶۲ قرارداد به ارزش ۲۵۱ میلیارد و ۵۵۰ میلیون و ۳۲۰ هزار ریال معامله شد. برای سررسیدهای اسفندماه نیز ۱۰ هزار و ۲۴۲ قرارداد به ارزش ۶۶۷ میلیارد و ۹۴۲ میلیون و ۴۸۰ هزار ریال دادوستد شد. این در حالی است که برای سررسیدهای دور همچون اردیبهشت و تیرماه به ترتیب ۲۱ هزار و ۷۱۹ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۴۹۴ میلیارد و ۵۴۲ میلیون و ۱۷۰ هزار ریال و ۴۹ هزار و ۸۴۲ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۵۸۴ میلیارد و ۹۸۷ میلیون و ۹۳۰ هزار ریال در پایان هفته به ثبت رسید. البته رشد مبادلات نشان میدهد هفته آینده نیز بازار با موقعیت خرید در سررسیدهای دور و از سویی گرفتن موقعیتهای فروش دنبال شود، اما همه پیشبینیها در این هفته بستگی به نوسانات بازار ارز و از سویی طرح پیش فروش سکه در بازار آتی دارد.
روند قیمتها در بازار آتی نیز به گونهای بود که برای سکههای دی ماه قیمت تسویه در روز پنج شنبه با رشد 6 هزار و 217 تومان نسبت به روز شنبه روبهرو بود. برای سکه اسفندماه نیز قیمتها در روز پنج شنبه با 4 هزار و 650 تومان رشد نسبت به روز ابتدایی هفته مواجه شد. این در حالی است که برای سررسیدهای اردیبهشتماه، قیمتها طی دوره مورد بررسی 6 هزار و 180 تومان رشد داشت. البته سررسیدهای تیرماه نیز با 5 هزار و 27 تومان افزایش نرخ همراه شد.
ارسال نظر