راه‌اندازی مجدد خط ری‌فاینانس برای فولادسازان

گروه بنگاه‌ها- زهرامسافر: هشتمین نمایشگاه بین المللی متالورژی و فولاد، صبح روز جمعه بدون حضور مقام رسمی ‌در محل دائمی ‌نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران رسما آغاز به کار کرد. نایب رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد با اشاره به این امر که مسوولان نسبت به صنعت فولاد کشورنگاه ویژه داشته باشند، گفت: این بخش از صنعت که از نظر اشتغالزایی بیشترین سهم را در بین صنایع کشور به خود اختصاص داده است، مورد بی‌مهری قرر گرفته است.

حمیدرضا طاهری‌زاده در نشست خبری که با حضور اعضای انجمن تولید کنندگان فولاد و از سوی این انجمن برگزار شد، افزود: در نمایشگاه امسال تلاش شد تا هویت اصلی فولاد نمایان شود و همگام با سیاست‌های دولت در راستای پیشرفت این بخش از صنعت اهتمام ویژه‌ای از سوی بخش خصوصی صورت گرفت.

وی تصریح کرد: همچنان مشکل واردات مواد اولیه به کشور وجود دارد که انتظار می‌رود با فعالیت بالای بخش خصوصی بتوان، بانک مرکزی را قانع کرد که تولیدکنندگان فولاد در بخش غیردولتی هم هدف مجموعه دولت را پیگیری می‌کنند.

نایب رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد همچنین خاطرنشان کرد: از سال گذشته نیز قرار بر این بود که بسته‌های حمایتی تدوین شده برای تولیدکنندگان فولاد نیز عملیاتی شود که متاسفانه به‌رغم پیگیری‌های انجمن، تا به امروز از سازمان‌های ذی‌ربط هیچ‌گونه پیگیری صورت نگرفته است؛ اگرچه دولت باید تلاش کند تا از بالا رفتن هزینه‌های تولید جلوگیری کند. نایب رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: در روزهای پایانی هفته گذشته جلسه‌ای در دفتر محمدرضا رحیمی، معاون اول رییس‌جمهوری برای برطرف شدن مشکل واردات مواد اولیه فولاد کشور برگزار شده که بر اساس آن، راه‌اندازی مجدد خط ری‌فاینانس فولاد مورد تصویب و ابلاغ قرار گرفت.

به گفته وی، براساس ابلاغیه جدید معاون اول رییس‌جمهوری، از روز شنبه هفته پیش رو قرار بر این است که خط ری‌فاینانس فولاد از سوی تمام بانک‌ها عملیاتی شود. محمدرضا طاهری‌زاده، رییس انجمن فولاد با تایید این خبر گفت: این موضوع مورد توافق واقع شده و از سوی معاون اول رییس‌جمهوری به بانک مرکزی ابلاغ شده است. وی افزود: بر این اساس تولیدکنندگان فولاد می‌توانند همچون گذشته از تسهیلات ری‎فاینانس فولاد بهره‌‍‌مند شوند.

نایب رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: امید می‎رود که بانک مرکزی از امروز راه‌اندازی مجدد خط ری‌فاینانس فولاد را به سیستم بانکی ابلاغ کند.

وی همچنین در پایان خاطرنشان کرد: از سال گذشته قرار بر این بود که بسته‌های حمایتی تدوین شده برای تولیدکنندگان فولاد نیز عملیاتی شود که متاسفانه به‌رغم پیگیری‌های انجمن، تا به امروز از سازمان‌های ذی‌ربط هیچ‌گونه پیگیری صورت نگرفته است؛ اگرچه دولت باید تلاش کند تا از بالا رفتن هزینه‌های تولید جلوگیری کند.

قیمت‌ها در بورس کالا شفاف شود

مدیر عامل فولاد البرز گفت: صنایع نوردی کشور هم اکنون باید مایحتاج خود را از خارج کشور تامین کنند، اما متاسفانه مشکلات مالی و تامین ارز به آنها اجازه ورود به این کار را نمی‌دهد؛ ضمن اینکه گشایش اعتبار و فاینانس نیز با مشکل مواجه است.

حسن مصیب‌زاده افزود: هم اکنون میزان تولید بخش خصوصی ۵ میلیون تن است که البته قابلیت رساندن آن به ۱۰ میلیون تن را نیز دارد، اما عمده این واحدها برای تامین مواد اولیه دچار مشکل هستند و سنگ‌آهن مورد نیاز آنها به سادگی تامین نمی‌شود.

به گفته وی، هم اکنون میزان ذخایر شناخته شده سنگ‌آهن در کشور ۵ میلیارد تن است که در حال حاضر، تنها ۲۵ میلیون تن آن استخراج و فرآوری می‌شود، این درحالی است که کار استخراج، سرمایه‌بر است و برای این کار باید زیرساخت‎های لازم فراهم شود.

مدیر عامل فولاد البرز تصریح کرد: هم اکنون فروش محصولات فولادی در بورس کالا به صورت دستوری انجام می‌شود و متاسفانه شفافیت لازم را ندارد، بر این اساس هم اکنون تحویل کالا به خریدار با توجه به قیمت مواد اولیه شمش و هزینه‌های تولید به گونه‌ای است که تولیدکننده به ازای هر کیلوگرم حدود ۱۰۰ تومان ضرر و خریدار ۱۰۰ تومان سود می‌برد؛ در حالی که راه‌اندازی کارخانه با سرمایه تولیدکننده بوده است.

صادرات قراضه باید متوقف شود

مدیرعامل شرکت فولادسازان جم نیزدر این نشست خاطرنشان کرد: بر اساس آخرین اطلاعات، وزارت صنعت نیاز کشور به فولاد اعم از صنعتی و ساختمانی را ۲۳ میلیون تن اعلام کرده است که از این رقم ۱۵ میلیون تن در داخل کشور تولید می‌شود.

نادر ترکمان گفت: تولیدکنندگان داخلی ثابت کردند که قادرند با تامین شمش فولاد، نیاز کارخانجات میلگرد را به راحتی تامین کنند، اما تامین شمش مستلزم پشتیبانی‌هایی است که باید از طریق دولت صورت گیرد.

وی با اشاره به ضرورت جلوگیری از صادرات قراضه به خارج کشور گفت: قراضه‌ها هم اکنون از مرزهای پاکستان و افغانستان خارج می‌شوند، در حالی که قراضه‌ها نیاز کشور برای تامین فولاد هستند.

مدیر عامل شرکت فولادسازان جم به میزان اشتغالزایی در بخش فولاد اشاره کرد و گفت: در ازای تولید هر تن فولاد، ۳ نفر مستقیم و ۱۳ نفر به صورت غیرمستقیم مشغول به کار هستند، بنابراین توجه به این بخش می‌تواند نظر دولت را در دستیابی به هدفگذاری اشتغال در سال‌جاری تامین کند.

واردات مواد اولیه باید جایزه وارداتی بگیرد

مدیر عامل شرکت ایمن تک طبرستان واردات بی‌رویه را بلای خانمان سوز در هر صنعتی دانست و افزود: تا زمانی که دولت یارانه به ارز می‌دهد، واردات به راحتی انجام می‌شود و تولید داخلی توجیه ندارد.

داریوش هندویی تصریح کرد: رشد صنعت و تولید در گرو به کار گرفتن مناسب مکانیزم تعرفه است، اگر فردی مواد اولیه وارد کند، باید تعرفه آن صفر شود و در زمانی هم که قرار است این مواد اولیه به محصول نهایی تبدیل شده و صادر شود، باید جایزه صادراتی به آن تعلق گیرد، در حالی که هم اکنون در کشور ما برعکس است.

وی خاطرنشان: سیاست‌های کشور بر خلاف تولید و ضد صادرات است و این طور نمی‌توان تولید را صادرات‌محور کرد، به هرحال واردات مواد اولیه باید جایزه نیز دریافت کند.

عرضه و تقاضا قیمت فولاد را تعیین کند

مدیر عامل مجتمع جهان فولاد غرب نیز در ادامه گفت: قیمت فولاد باید در کشور تابع عرضه و تقاضا باشد، این درحالی است که دولت به دلیل ورود به بازار و تلاش برای کنترل بازار، دست به تسهیل واردات محصولات نهایی می‌زند؛ در حالی که واردات نیز باید از جنس مواد اولیه باشد تا تولیدکننده ضرر نکند.

جهاندار شکری افزود: در گذشته ال‌سی داخلی اطمینانی برای تولیدکنندگان بود و کار را تسریع می‎کرد، اما متاسفانه هم اکنون استفاده از این ابزار متوقف شده و طبق روال گذشته استفاده از آن ممنوع است. وی تصریح کرد: در گذشته دو طرف مورد معامله ال‌سی داخلی می‌توانستند خصوصی باشند، اما هم اکنون این الزام وجود دارد که یک طرف باید دولتی باشد، به همین دلیل رونق استفاده از این ابزار مالی متوقف شده است و این امر سبب شده تا خریدها به صورت نقدی صورت گیرد که کمبود نقدینگی تولیدکنندگان، کار را مشکل کرده است.

مدیر عامل مجتمع جهان فولاد غرب با تاکید بر ضرورت توجه بیشتر به صادرات محصولات فولادی در زمانی که بازار داخلی با رکود مواجه است، گفت: هم اکنون متقاضیان زیادی از عراق برای محصولات فولادی ایران وجود دارد که متاسفانه به دلیل کمبود نقدینگی، این کشش وجود ندارد که تولید به میزان نیاز آنها صورت گیرد، در حالی که با حمایت دولت می‌تواند در این فصل که تقاضا برای محصولات فولادی به دلیل سرما در بازار داخلی کم است، صادرات را رونق بخشید.