بازار رسمی فولاد رقابتی شد!

تردید معامله‌گران از واقعی بودن رقابت‌های آهنی‌ها در بورس

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: معاملات بورس کالا دیروز با عرضه‌های متنوع فولاد دولتی مواجه شد و با وجود رقابتی که روی کالاهای ذوب آهن انجام شد، اما حتی این موضوع باعث نشد تا در پیش‌بینی‌ها و جو روانی بازار تغییر خاصی ایجاد شود؛ چرا که علت این معاملات، بالارفتن تقاضا نبود، بلکه عامل اصلی، کم شدن قابل توجه حجم موجودی انبارها است که روزانه کمتر می‌شود. فولاد سازان در ماه‌های اخیر به دلایل متعددی همچون بالارفتن هزینه تولید و کمبود مواد اولیه، کالای کمتری را وارد بازار کرده‌اند و در مقابل تجار نیز به دلیل عدم اطمینان از فروش کالادر بازار و نداشتن اعتبارات بانکی، معاملات سلف و اعتباری ندارند و ترجیح می‌دهند با کارخانه‌ها، نقدی معامله کنند که البته این موضوع کارخانه‌ها را هم به معاملات لحظه ای و روزانه به خصوص میلگرد و تیرآهن سایز بالا سوق داده است.

در نتیجه موجودی انبارها به شدت کاهش پیدا کرده که در نهایت تمامی این شرایط باعث شده تا از روز شنبه تقاضاهای محدودی هم که وجود دارد به اصطلاح در بازار پیچیده شود. این موضوع اگرچه در قیمت‌های روز شنبه تغییری ایجاد نکرد، اما دیروز قیمت آن در بازار آزاد تا نیم درصد رشد کرد.

دلایل رقابت در بورس و افزایش پیشنهادهای خرید میلگرد

برخی از معامله‌گران عقیده دارند بالا رفتن میزان پیشنهادهای بازار برای میلگرد تنها به دلیل پیچیده شدن تقاضاهای محدود بازار نیست، بلکه تقاضاها تا حدودی بالاتر هم رفته است؛ چرا که برخی از تجار از اینکه در هفته‌های آینده با کمبود بیشتر کالا مواجه شویم، نگرانند و به این ترتیب ترجیح می‌دهند خرید بیشتری از بازار داشته باشند.

تلاش برای خرید در قیمت‌های حداقلی

البته گفته می‌شود یکسری از این خریدها برای پروژه‌های خصوصی و شخصی است که در تلاشند تا پیش از سردتر شدن هوا و تا قبل از رسیدن به پایان سال و رشد احتمالی قیمت‌ها وارد بازار شده و در قیمت‌هایی که از نظرشان در پایین‌ترین سطح قرار دارد، خرید کنند.

در مورد تیرآهن شرایط متفاوت است و به نظر می‌رسد علت افزایش قیمت سایزهای بالای آن این است که خریدارانی که ورق را برای تبدیل به تیر ورق و استفاده از آن در ساخت‌و‌ساز خرید می‌کردند دوباره به خرید تیرآهن روی آورده‌اند.

اما پیش‌بینی‌ها این است که در ماه‌های آینده با ادامه فرآیند کاسته شدن موجودی‌ها، احتمالا این کاهش عرضه، پایین بودن تقاضا را همانطور که در این دو روز اخیر جبران کرده، به نوعی پوشش خواهد داد و این تحلیل، امکان کاهش بیشتر قیمت‌ها را برای تعدادی از معامله‌گران غیر‌قابل‌قبول کرده است و به همین دلیل بعید می‌دانند قیمت‌ها کاهش پیدا کند.

حمایت از عرضه برای جان دادن به بازار بی رمق

البته در عین حال برخی نیز معتقدند خرید کالاها چه در بازار و چه در بورس، فقط تلاش تجاری است که میل دارند بازار را از حالت رکود درآورند یا اینکه به دلیل کم بودن موجودی‌ها ترجیح می‌دهند در برخی از کالاهایی که عمدتا به صورت محدود عرضه می‌شود، معامله داشته باشند و با انحصاری کردن کالاها، قدرت مانور خود را در این کالاها بالا ببرند. از این رو بعضی از کارگزاران هم معتقدند که رقابت‌های دیروز بورس نیز واقعی نبود کما اینکه حجم عرضه‌های ذوب‌آهن نیز کم بود و رقابت برای آنها راحت انجام شد.

اما با توجه به اینکه بازارهای جهانی نیز شرایط خوبی ندارند و میزان تولید کارخانه‌ها در دیگر کشورها کاسته شده در نتیجه پیش‌بینی یک وجهی از آینده بازار فولاد برای معامله‌گران سخت شده است.

در نهایت در معاملات دیروز، تیرآهن سایز ۲۰ سلف ۳۰ آذر ماه ۸۸۰ تن در یک سبد معامله شد و در سبد دیگر ۱۳ هزارو ۵۰۰ تن، به دلیل رقابت با نرخ‌های متفاوت ثبت شد که از ۱۱۵۸ تومان تا ۱۱۷۰ تومان در نوسان بود.

تیرآهن ۲۲ نیز ۸۸۰ تن معامله شد که در رقابت، پایین‌ترین قیمت آن ۱۱۰۵ تومان و بالاترین قیمت آن ۱۱۰۹۵ تومان بود.

تیرآهن ۲۷ نیز ۸۸۰ تن معامله شد که قیمت آن ۱۰۰۶ تومان در پایین‌ترین رقم ثبت شد و بالاترین نرخی که به ثبت رسید هم ۱۰۳۰ تومان بود.

تیرآهن۲۷ در سبد دیگر با نرخ ۱۰۲۱ تومان ۶ هزارو ۶۲۰ تن معامله شد.

سبد میلگرد مخلوط نیز ۱۲۳۵ تن از ۸ هزار تن عرضه ۸۱۷ تومان معامله شد. میلگرد و تیرآهن مخلوط نیز ۱۷۶۰ تن عرضه شد که در رقابت از ۸۵۰ تا ۸۶۶ تومان رشد کرد.

میلگرد کویر دیروز با نرخ ۸۸۰ تن ۸۴۰ تومان معامله شد. میلگرد فولاد کرمان نیز ۸۴۰ تومان، ۱۱۰ تن فروخته شد.