خزان بازار آهن در هفته اول آبان

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: با کاهش نقدینگی بازار آهن و کمبود تعداد معامله‌گران، هفته گذشته میانگین قیمت میلگرد و تیرآهن کاهشی شد و حتی معاملات بورس نیز در بخش عرضه مقاطع و هم ورق تقاضای پایینی داشت. اگرچه شایعه‌های متعدد از وضعیت واحدهای فولادی باعث شده تا کارشناسان احتمال کمبود کالا و افزایش قیمت آهن را برای ماه‌های آینده پیش‌بینی کنند، اما از آنجا که بارش‌های فصلی در بسیاری مناطق کشور آغاز شده و طبیعتا در این شرایط خریدهای دقیقه نودی بازار نیز به اتمام رسیده است، بعید است قیمت‌ها به این زودی با رشد مواجه شود حتی اگر عرضه نیز کم باشد با این شرایط نمی‌توان انتظار داشت که تقاضا بتواند تاثیری در قیمت‌ها داشته باشد، مگر اینکه عرضه‌های سلف ماه‌های پایانی از سوی تولیدکننده‌ها شروع شود.

از سویی دیگر این موضوع نیز تنها در صورتی تاثیر خواهد داشت که کارخانه‌ها بتوانند هزینه تولید را از قبل، از خریداران و تجار دریافت کنند.

احتمالات متفاوت از وضعیت آینده بازار

بنابراین در این شرایط، تولیدهای کارمزدی تنها راه بالارفتن تقاضا در بازار است که این موضوع هم با توجه به در نظر گرفتن کمبود نقدینگی تجار و بالابودن ریسک بعید است به این زودی‌ها تاثیری در بازار داشته باشد و قیمت‌ها افزایشی شود، البته این پیش‌بینی که پس از این دوره با یک جهش در قیمت‌ها مواجه شویم نیز تحلیلی است که به‌دلیل محقق نشدن آن در دو ماه اخیر، با شک و تردیدهای زیادی همراه شده و به همین دلیل از تعداد افرادی که پیش از این پیش‌بینی افزایش قیمتی داشتند کاسته شده است.

اما نکته مهم تر روند نزولی قیمت‌ها در بازار‌های جهانی است که عامل تعدیل پیش‌بینی‌ها در بازار ایران شده تا جایی که خریداران شمش اصرار زیادی به کاهش نرخ شمش دارند و این موضوع نرخ شمش پیشنهادی را طی هفته گذشته ثابت نگه داشت و در نهایت در پایان هفته تا حدودی کاهشی شد.

به خصوص اینکه فروشنده‌ها نیز با ارزیابی بازار ایران تا حدودی در قیمت‌ها تردید کرده‌اند؛ اگرچه تجار ایرانی معتقدند قیمت شمش باید پایین‌تر از اینها به تولیدکننده‌های ایرانی ارائه شود، اما کمبود واردات و توجیه‌ناپذیر بودن واردات به دلیل پایین بودن قیمت‌ها در مقایسه با نرخ شمش، همگی باعث شده تا تعداد معامله‌گران این بازار کم شده و در نهایت تعیین قیمت‌ها در اختیار چند عرضه‌کننده محدود باشد.

اما در عین حال اگر قیمت میلگرد در سطح ۹۲۵ تومان باقی بماند یا کاهشی شود احتمال کاهش بیشتر قیمت شمش وارداتی برای هفته‌های آتی وجود دارد.

عرضه ذوب‌آهن پس از غیبت طولانی

هفته گذشته ذوب‌آهن پس از دو هفته غیبت طولانی عرضه‌های خود را در بورس انجام داد، اما هم این عرضه و هم عرضه مبارکه با تقاضای پایینی روبه‌رو شد که هر یک دلایل خاصی داشتند.

در مورد پایین بودن تقاضای ذوب‌آهن گفته می‌شود عقب‌نشینی خریداران پس از بالا رفتن حجم عرضه عامل اصلی داغ نشدن معامله محصولات این شرکت بوده، به طوری که با وجود واریز وجه تضمین خرید برای ۱۲۷ هزار تن کالا در روز قبل از عرضه، زمانی که عرضه‌کننده حجم کالا را افزایش داد و حاضر به پاسخگویی بازار شد، برخی از تجار از بازار عقب‌نشینی کرده و حاضر به خرید نشدند. گفته می‌شود علت آن، خودداری تجار از ورود کالاهای بیشتر به بازار و کاهش بیشتر قیمت‌ها بوده است.

بر این اساس، طی معاملات هفته گذشته در روز شنبه قیمت تیرآهن کاهشی و ۴ تا ۶ هزار تومان ارزان شد، اما میلگرد تا روز دوشنبه ثابت بود تا اینکه معاملات بی‌هیجان بورس قیمت‌ها را در روز سه‌شنبه کاهشی کرد که بالاترین نوسان را در چند هفته اخیر داشت؛ چرا که تا یک درصد و نیم قیمت آن ارزان شد. تشدید این وضعیت در روزهای پایانی هفته باعث شد قیمت میلگرد از ۹۴۰ تومان به ۹۲۵ تومان برسد و تیرآهن نیز اگرچه در روز سه‌شنبه اندکی رشد کرد، اما میانگین آن در مقایسه با پایان هفته در همه سایزها ۲ تا ۳ هزار تومان کاهش داشت.