بحران اقتصاد جهانی و تاثیر آن بر بازار فولاد
گروه بورس کالا- بازار جهانی فولاد طی هفته گذشته نزولی بود و به این ترتیب بازار داخل نیز که به دلیل کمبود تقاضا، انگیزه قوی برای رشد نداشت با تاثیرپذیری از افت قیمتها در بازارهای جهانی با رکود مواجه بود. در همین حال بیشتر آگاهان بازار معتقدند بازار فولاد با شروع هفته جدید با توجه به عدم نقدینگی، افت قیمتهای جهانی و نوسان قیمت ارز تغییر محسوسی نداشته باشد یا با شیب ملایم منفی همراه خواهد بود. از این رو مرکز خدمات فولاد ایران به بررسی بازار فولاد طی هفته گذشته پرداخته است که مشروح آن در پی میآید.
ترک بازار بیلت توسط معاملهگران
بازار بیلت سیآیاس هیچ بهبودی نداشته و برخی از تولیدکنندهها خسته از شرایط فعلی بازار را ترک کردهاند. قیمت پیشنهادی بیلت سیآیاس از ۵۹۰ دلار فوب پایینتر نرفته، ولی میزان پیشنهادها افزایش یافته و حداکثر قیمت ۶۰۰ دلار فوب است. معاملات کمی در ۵۹۰ دلار فوب بسته شده، ولی ظاهرا کارخانهها برای بستن معامله باید قیمتها را کاهش دهند. در ترکیه بیلت اوکراین ۶۰۷ دلار سیافآر معامله شد و قیمت پیشنهادی فولادسازان ترکیه ۶۱۰ تا ۶۱۵ دلار فوب و نزولی است.
در جنوب شرق آسیا قیمت پیشنهادی بیلت وارداتی ۶۳۵ تا ۶۵۵ دلار سیافآر بود و خریدها محدود، همه منتظر کاهش بیشتر قیمت هستند. بیلت روسیه ۶۳۵ دلار سیافآر فیلیپین و بیلت کره ۶۵۵ دلار سیافآر بود، البته این قیمتهای رایج بازار نیست و پیشنهاد کرهایها خیلی بالاتر است. در تایلند بیلت ترکیه ۶۵۰ تا ۶۵۵ دلار سیافآر و محصول اوکراین ۶۴۰ تا ۶۴۵ دلار سیافآر بود. چون سیل تقاضای میلگرد را کم کرده باید بیلت به زیر ۶۳۰ دلار برسد تا خریدار داشته باشد. در چین بیلت ۱۶ دلار افت داشته و به ۶۲۵ دلار با ۱۷ درصد مالیات رسید و تا این حد افت قیمت دور از انتظار بوده و بعید به نظر میرسد این روند متوقف شود. انتظار میرود قیمت بیلت بورس لندن کمی افت داشته باشد و تمایل به خرید پس از آن بالا برود.
کاهش تقاضا در بازار بیلت ایران
قیمت بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر هفته گذشته با ۱۰ تومان کاهش، ۸۳۰ تومان هر کیلو در انزلی رسید. عرضه مثل هفتههای قبل محدود بود ضمن آنکه به علت مشکل نقدینگی فروشندهها وجه کالا را قبل از حمل مطالبه میکردند. ولی از سوی دیگر تقاضا هم بسیار پایین بود. این در شرایطی است که قیمت پیشنهادی فروشندههای خارجی تا ۶۶۰ دلار سیافآر بنادر شمالی هم رسیده است. باید قیمتها بیش از این کاهش پیدا میکرد، ولی روند واردات شمش در شهریورماه ۴۰ درصد نسبت به مرداد کاهش داشته است، از سوی دیگر با توجه به مشکلات مربوط به اعتبارات اسنادی بعید به نظر میرسد حجم واردات مهرماه نسبت به ماههای قبل تغییر زیادی داشته باشد. با توجه به اینکه قیمت بیلت در کشورهای خارجی روند نزولی دارد. از سوی دیگر تقاضای مقاطع در ایران هر روز کمتر میشود، سیاست کنترل قیمت مقاطع از طرف دولت هم تغییر نکرده است، با این حساب باید قیمت فروش شمش وارداتی تا مرز ۷۵۰ تومان هر کیلو پایین بیاید تا تولید مقاطع به قیمتهای امروز منطقی شود.
اما در اینصورت کارخانههای داخلی تولیدکننده شمش باید محصول خود را با سقوط قیمت تا هر کیلو ۱۰۰ تومان روبهرو ببینند که برای آنها هم این کاهش قیمت به سادگی عملی نیست، چون قیمت قراضه داخلی باید پایین بیاید که با توجه به رکود ساختمان و صنعت و در پیش بودن سرما که جمعآوری قراضه را محدود میکند، این افت قیمت مشکل است.بنابراین تنها راهحل باقیمانده برای صنعت فولاد کاهش تولید است و انتظار.
انتظار بهبود در بازار مقاطع
در ترکیه قیمت میلگرد برخی کارخانهها نزولی بود و از ۷۲۰ دلار به ۶۶۷ دلار رسید، ولی چون تقاضای داخلی بالاست، این افت قیمت کارخانهها دور از انتظار بود. تقاضای مقاطع صادراتی نیز بد نیست و به زودی بازار بهبود مییابد. در بازار صادرات قیمت درخواستی
۶۸۰ دلاری مصریها به ترکیهایها اجازه داد قیمت را پایین نیاورند، قیمت ۶۷۰ تا ۶۸۰ دلار فوب ترکیه شده است. بازار مقاطع سیآیاس نزولی بود و میلگرد نوامبر به ۶۵۰ تا ۶۵۵ دلار فوب رسیده است. فولادسازان قزاقستان قیمت را تا ۴۰ دلار پایین آوردند تا قدرت رقابت بیشتری در حوزه دریای خزر پیدا کنند. قیمت پیشنهادی میلگرد ایتالیا و اسپانیا ۴۷۵ تا ۴۸۵ یورو هر تن فوب بود و افت نرخ یورو موجب شده از فولادسازان ترکیه پیشی بگیرند.در ایتالیا میلگرد ۱۰ یورو افت داشت. تقاضا کم است و قراضه نزولی است. قیمت بازار ۵۳۰ تا ۵۴۰ یورو ثبت شد. در مقایسه با افت قیمت قراضه، میلگرد کاهش قیمت شدیدی نداشته چون تولیدکنندهها عرضه را به نسبت تقاضا کاهش دادهاند. در آلمان بازار تحت فشار است و تا آخر سال انتظار افت قیمت میرود. قیمت میلگرد داخلی ۵۳۰ تا ۵۴۰ یورو است. بازار یونان نیز تحت فشار بود. میلگرد ایتالیا به یونان ۵۱۰ یورو هر تن فوب عرضه شده و قیمت پیشنهادی صادراتی یونانیها ۵۱۵ یورو هر تن فوب است. قیمت میلگرد وارداتی در شرق آسیا رو به کاهش بود. افت بازار بیلت و قراضه و افزایش نگرانی از وضعیت اقتصادی جهان جو بازار را راکد کرده است. کارخانهها میخواهند از دست موجودیها خلاص شوند، ولی واردکنندهها محتاطانه در انتظار افت بیشتر قیمت نشسته اند. در چین بازار میلگرد همچنان جوی منفی داشت و بازار نقدی و فیوچرز نزولی بود. طی دو هفته قیمت میلگرد ۴۷ دلار افت داشته و در بورس شانگهای قرارداد ژانویه ۶۳۵ دلار بود. قیمت نقدی ۶۷۴ دلار در هر تن است. میلگرد صادراتی نیز تا ۲۰ دلار افت قیمت داشت. در کره نوسان نرخ ارز بازار واردات میلگرد را سردرگم کرده میلگرد چین ۶۹۲ تا ۷۰۱ دلار بود، ولی برای کرهایها خیلی بالاست.
رکود بازار مقاطع در ایران
بازار مقاطع در ایران با رکود شدید همراه بود. قیمتها تا هر کیلو ۱۰ تومان نسبت به هفته قبل افت کرد. بهرغم افت محدود قیمتها، تقاضا بسیار ضعیف بود. در بخش عرضه تولیدات بسیاری از کارخانهها با محدودیت عرضه میشد. این محدودیتها در تعداد اقلام پیشنهادی آنها یا برای زمان تحویل کالا محسوس بود. بعضی از حوالههای ذوب آهن هم با همین مساله روبهرو بود با این حال قیمتها بالا نرفت، علت آن توقف تقاضاست که عملا بسته شده است، تقاضا به دو علت پایین آمده است: اول: کاهش تقاضای بودجههای عمرانی. دوم: سیاست صبر و انتظار تجار و عدم حفظ موجودی انبار. روند کسادی و بحران اقتصادی در خارج از ایران ذهن اکثر دستاندرکاران را درگیر کرده است. سقوط قیمتها در بازار خارجی آنها را به محافظه کاری و انتظار برای ماه نوامبر کشانده است تا ببینند در این ماه که معمولا درخواستهای فصل اول سال آینده برای کارخانههای خارجی باز میشود چگونه خواهد بود. کما اینکه اکثر آنها امیدی به بهبود قیمتها ندارند؛ چرا که دامنه اعتراضات و بحران اقتصادی هر روز وسیعتر میشود.
از طرف دیگر دولت اصرار بر حفظ سیاست ضد تورمی خود دارد، در حالی که عوامل تشکیلدهنده قیمت تمام شده رو به بالا هستند. این وضع برای صنعت فولاد مشکلات زیادی را به وجود آورده است. کارخانهها مجبورند با توجه به قیمت تمام شده و ضعف تقاضا تولید خود را پایین بیاورند در حالی که باید به تعهدات خود در قبال طلبکاران به خصوص بانکها جوابگو باشند. تولید فعلی این امکان را به کارخانهها نمی دهد. هفته قبل شایعاتی درمورد توقف یک کارخانه با بیش از ۱۵۰ میلیارد تومان کسری در بازار پیچید این امر به محافظه کاری تجار، سکوت آنها در قبال تحولات بازار و سیاست ریسک درآمد به اندازه هزینه روزانه منجر شده است. این در حالی است که گفته میشود بعضی بانکها در دبی از تنزیل (دیسکانت) کردن اعتبارات مدتدار دریافتی خودداری میکنند. هر چند این سیاست اختیاری هر بانک است، ولی باعث کندی و کاهش حجم واردات در ماههای آینده خواهد شد. این اعتبارات بیشتر برای ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر و شمش استفاده میشده است این دو کالا ماده اولیه مقاطع و لوله و پروفیل هستند؛ بنابراین با این شرایط باید انتظار داشت در ماههای آینده در صورتی که تقاضا به همین نسبت باقی بماند، قیمت این دو کالا افزایش یابد. در هر حال واردکنندههای ایرانی در هفتههای آینده با چالشهای بزرگی روبهرو خواهند بود که روند تولید در ایران را تحتتاثیر قرار خواهد داد.
کاهش موجودی در بازار ورق
در بازار ورق ترکیه با اینکه موجودی کم است، ولی همه ترجیح میدهند خرید نکنند، چون منتظر رسیدن قیمتها به کف خود هستند. قیمت پیشنهادی ورق گرم ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار و قیمت واقعی معاملهها ۶۹۰ دلار است. قیمت پیشنهادی ورق گرم در بازار داخلی یک ماه قبل ۷۸۰ دلار بود، ولی حال ورق سرد در این قیمت مشتری دارد. اخیرا به اروپا ورق گرم در ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار سیافآر فروخته شد. قیمت پیشنهادی واردات ورق گرم بین ۶۴۵ تا ۶۹۰ دلار سیافآر است، ولی تعرفه مالیاتی ۹ درصدی واردات موجب شده کسی مایل به خرید نباشد. ورق گرم روسیه ۶۴۰ دلار فوب دریای سیاه بود.
ورق گرم در آمریکا از ۶۶۰ دلار به ۶۲۰ دلار هر شورت تن درب کارخانه رسیده و برخی خطر رسیدن قیمت به ۶۰۰ دلار را احساس کردهاند. در شمال غرب اروپا بازار ورق تحت فشار است. ورق گرم داخلی ۵۰۰ تا ۵۲۰ یورو درب کارخانه است و محمولههای تناژ پایینی در ۵۳۰ یورو شنیده شده است. البته در ۴۷۰ یورو هم معامله شده. در جنوب اروپا افت قیمت موجب عدم تمایل به خرید و افزایش فشار بر بازار شد. قیمت ورق دو هفته اخیر تا ۲۰ یورو افت داشته و ورق گرم ۵۰۰ تا ۵۱۰ یورو درب کارخانه بود. معامله در ۴۹۰ یورو انجام گرفت. قیمت پیشنهادی چین ۵۲۰ یورو هر تن سیافآر و غیررقابتی است. در انگلیس ورق گرم ۵۵۶ تا ۵۶۱ یورو بود، ولی هیچ تمایلی به خرید در این قیمت نیست.
بازار واردات ورق گرم شرق آسیا ضعیفتر شد. قیمتهای پیشنهادی هفته اخیر ۱۰ دلار کاهش یافته، ورق گرم چین ۶۷۰ تا ۶۷۵ دلار سیافآر کره بود. واردکنندهها نیز به دنبال خرید در ۶۶۰ تا ۶۶۵ دلار سیافآر بودند. در چین ورق گرم به ۶۴۳ تا ۶۴۶ دلار رسید که نسبت به اوایل ماه سپتامبر افت قیمت ۱۰۰ دلاری داشته است. بازار ورق در امارات راکد بود. قیمتها از اوایل اکتبر ۲۰ تا ۳۰ دلار افت داشته و انتظار میرود تا پایان سال بازار راکد باشد. در عربستان قیمت ورق نزولی است و در کوتاه مدت بهبود بعید است. ورق گرم وارداتی ۷۲۰ تا ۷۳۰ دلار هر تن سیافآر و نزولی بود و قیمت داخلی ۷۷۰ تا ۷۸۰ دلار درب کارخانه پیشنهاد میشود.
روند نزولی بازار ورق در ایران
ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول در انزلی روز شنبه ۹,۸۰۰ ریال هر کیلو روی تریلی پیشنهاد میشد، ولی روند نزولی داشت و تا ۹۷۰۰ ریال هر کیلو هم رسید. پیشنهاد فروش عرضهکنندگان خارجی تا ۷۵۰ دلار تحویل انزلی هم رسیده از آنجا که این قیمت با نرخ فروش آن برای تجار سودآور است، اکثرا به دنبال خرید این کالا هستند طبعا با روند افزایش عرضه و کاهش قیمت خرید، قیمت فروش در بازار ایران هم باید پایین بیاید. البته با توجه به مشکلات پیش آمده برای اعتبارات یوزانس احتمالا بخشی از خریدهای ماه قبل با مشکل حمل روبهرو خواهند شد. ضمن آنکه فشار نقدینگی برای خرید بهصورت دیداری باعث کاهش واردات میشود. بعضی از دستاندرکاران حجم این خریدهای یوزانس را تا نزدیک ۴۰ درصد کل خریدها میدانند؛ بنابراین احتمال افزایش عرضه زیر سوال است، باید صبر کرد تا چند هفته آینده وضع روشنتر شود.
بازار ورق گرم ضخامتهای تا ۳۰ میلیمتر راکد بود و روند نزولی داشت؛ هر چند محدودیت عرضه محصولات کاویان و اکسین باعث شده کاهش قیمت آنها در حد ۲۰ تومان حداکثر برای بعضی ضخامتها باشد، ولی در مورد ورقهای ضخامت ۶ تا ۱۵ میلیمتر محصول مبارکه روند نزولی آرام قیمتها محسوس بود. هر چند فاصله سود خرید ورق مبارکه از بورس با فروش آن در بازار هنوز برای عده ای دلچسب است، ولی این روند با توجه به عرضههای بیشتر مبارکه، واردات محصولات چین و سیآیاس و رکود بازار نمیتواند برای ماههای آینده ادامه داشته باشد.
ورق سرد هفته بیرونقی را پشت سر گذاشت. پیشنهاد چند محموله ۲ و ۳ هزار تنی بازار را تحتتاثیر قرار داد با اینکه تقاضا هم به حداقل خود نزدیک شده است. قیمتها تا هر کیلو ۲۰ تومان هم برای بعضی اقلام پایین آمد؛ ولی برای ضخامتهای بالا به خصوص ۵/۱ و ۲ میلیمتر قیمت تقریبا ثابت ماند. ورق سرد و ورق گالوانیزه به علت محدودیت عرضه تحتتاثیر واردات است. واردات در شرایط فعلی دو نقطه متضاد دارد. اول روند نزولی قیمتها در خارج که باعث میشود واردکننده را تشویق به فروش کالا و جایگزینی آن با کالای ارزانتر بنماید. دوم مساله اعتبارات اسنادی است که باعث کندی و محدودیت واردات شده است.
در شرایط فعلی اکثر تجار سابقهدار به دنبال حفظ حداقل موجودی هستند اگر در یک ماه آینده شرایط تغییر کرد یا فضا روشنتر شد فعالیت خودشان را وسیعتر خواهند کرد؛ ولی در شرایط فعلی دلیلی برای افزایش قیمت ورق سرد و گالوانیزه برای هفتههای آینده دیده نمیشود.
ارسال نظر