موضع‌گیری انقباضی بانک‌ها در مقابل تجار فولاد

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: همزمان با گسترش رکود در معاملات بازار که برخی آن را رکود همراه با تورم تعبیر می‌کنند و سیاست جدید بانک‌ها در ارائه تسهیلات به خریداران بورسی و در نهایت کمبود نقدینگی، دیروز در بورس کالا مجددا عرضه‌های فولاد متوقف شد و تنها یک فولادساز خصوصی موفق به فروش کالا شد. اگرچه مواردی همچون فروش بخش عمده‌ای از محصولات سلف آبان ذوب‌آهن در هفته‌های قبل و درگیر بودن شرکت در توزیع و تحویل تعهدات قبلی، به عنوان دلایل عرضه نشدن محصولات این شرکت عنوان می‌شود، اما واقعیت امر این است که نبود تقاضای کافی و نقدینگی لازم در دست تجار عامل اصلی عرضه نشدن محصولات ذوب‌آهن است.

گفته‌ها حاکی از این است که طی روزهای اخیر سیاست انقباضی بانک‌ها علاوه بر واحدهای تولیدی در مورد تجار نیز بیشتر شده به طوری که وجوهی که قبلا در قالب تسهیلات در اختیار خریداران قرار می‌گرفت تا از آن به عنوان وجه اولیه تضمین خرید بورس استفاده کنند به حداقل رسیده و برخی نیز می‌گویند این تسهیلات که اغلب توسط یکی از بانک‌ها در اختیار خریداران قرار می‌گرفت به طور کلی از بین رفته است.

ازاین‌رو خریدارانی که پیش از این با استفاده از تسهیلات بانکی اقدام به واریز وجه تضمین خرید می‌کردند تا از بورس خرید کنند، در حال حاضر امکان استفاده از این تسهیلات را ندارند و در نتیجه حتی اگر عرضه‌های دولتی هم در بورس انجام شود امکان اینکه استقبال خوبی از آن شود بسیار کم است.

البته این به معنی نبود نقدینگی‌های دیگر به غیر از تسهیلات بانکی نیست، اما واقعیت امر این است که در ماه‌های اخیر عمده تقاضای بازار از طریق این تسهیلات تامین می‌شد و با وجود اینکه برخی نمی‌توانستند از این امکان برخوردار شوند و بدون توجه به این موضوع که اصولا این روش خوب است یا بد، اما در هر صورت این تسهیلات بخشی از تقاضا را پوشش می‌داد. تحلیل تجار این است که پس از موضوع پرونده ۳ هزار میلیاردی و با توجه به اینکه این تسهیلات با بازار فولاد و شمش نیز ارتباط داشت در نتیجه بانک‌ها در ارائه تسهیلات به این بخش احتیاط بیشتری می‌کنند در نتیجه نه تنها واحدهای فولادی در دریافت تسهیلات دچار مشکل شده‌اند، بلکه تجار نیز برای ورود به معاملات بزرگ بورس با مشکل تامین نقدینگی مواجه شده‌اند.

تلاش‌های مقطعی برای رشد قیمت تیرآهن

دیروز دوباره در معاملات بازار آزاد تلاش شد تا همزمان با رکود، تا حدی قیمت تیرآهن افزایشی شود. برخی این موضوع را به فروش بورس مربوط می‌دانند تا در صورت عرضه سبدهای ترکیبی بورس در هفته آینده، با استفاده از افزایش قیمت تیرآهن، معامله میلگرد نیز در کنار آن انجام شده و این موضوع شرایط معاملات را بهبود ببخشد، اما از آنجا که تعداد زیادی از معامله‌گران این شرایط را که برای تیرآهن ایجاد شده واقعی ندانسته و صوری و ظاهری تعبیر می‌کنند در نتیجه با شک و تردید و احتیاط زیادی وارد بازار می‌شوند.

واکنش بازار به مشکل بقای واحدهای فولادی

اما در نهایت یک مشکل دیگری که وجود دارد اخبار نگران‌کننده از کاهش تعداد خطوط تولید برخی واحدهای نوردی است که این شبهه را ایجاد کرده که در آینده، بازار با کمبود کالا روبه‌رو شود. از این رو به طور کلی بقای واحدهای فولادی در بازار انعکاس بدی داشته و این موضوع در نهایت جو روانی بازار را در شرایط خاصی قرار داده است. از این رو است که بیشتر معامله‌گران، آینده بازار را برای ماه‌های آینده و تا قبل از عید رکود همراه با تورم پیش‌بینی می‌کنند.

طبق اعلام ذوب‌آهن، عرضه‌های بعدی این شرکت برای تحویل ۳۰ آذر در روز دوم آذر‌ماه انجام خواهد شد که با توجه به عرضه نشدن محصولات آبان‌ماه در دو هفته اخیر پیش‌بینی می‌شود تجار در این مدت برای این عرضه‌ها نقدینگی خود را جمع کنند که در نتیجه پیش‌بینی می‌شود میانگین قیمت میلگرد تا انجام این عرضه‌ها تغییر خاصی در بازار آزاد نداشته باشد. در معاملات دیروز بورس میلگرد ۱۴ تا ۲۵ فولاد آلیاژی ایران با نرخ ۸۵۱ تومان ۵۶۰ تن معامله شد.