پذیرش زغال سنگ توجیه ندارد

روز چهارشنبه هفته جاری، سنگ‌آهن میشدوان و جلال آباد عرضه می‌شود

گروه بورس کالا - پذیرش زغال‌سنگ‌آهن در شرایطی براساس مدارک و مستندات و از سویی تقاضای موجود و میزان کالاهای قابل عرضه فعلا امکان پذیر نیست که قرار است طی روز چهارشنبه همین هفته سنگ‌آهن میشدوان و جلال آباد با شرایط اختصاصی درنظر گرفته شده برای دومین بار عرضه شود. اظهار نظر کارشناسی در رابطه با عرضه زغال‌سنگ در بورس با ارسال نتیجه آن از سوی شرکت بورس کالای ایران به هیات پذیرش سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام شد. مهرزاد نامداری مدیر فنی پذیرش شرکت بورس کالای ایران، در خصوص بررسی مدارک پذیرش

زغال‌سنگ گفت: پس از اینکه شرکت زغال‌سنگ معدن کرمان تقاضای پذیرش زغال سنگ کک‌‌شو را به بورس کالا ارائه کرد، مطالعات روی این کالا شروع شد.

مهرزاد نامداری ، با اشاره به اینکه با مدارک و مستندات و سطح تقاضای موجود و از سویی میزان کالاهای قابل عرضه، زغال‌سنگ فعلا قابلیت پذیرش ندارد، اظهار کرد: این تصمیم ممکن است با تمهیدات در نظر گرفته شده بعدا عوض شود. نامداری در ادامه تاکید کرد: پرونده بررسی‌های عدم قابلیت زغال‌سنگ در بورس به هیات پذیرش سازمان بورس و اوراق بهادار ارسال شده و نظر نهایی در رابطه با عدم صلاحیت را این هیات اعلام می‌کند.همچنین رضا آگاه یکی از کارشناسان پذیرش بورس کالا در رابطه با عرضه زغال‌سنگ در بورس، به انواع زغال‌سنگ موجود اشاره کرد و افزود: زغال‌سنگ خام به دو نوع کنسانتره زغال‌سنگ کک شو و کنسانتره زغال‌سنگ حرارتی تقسیم می‌شود که هر دو نوع این محصول در بورس متقاضی دارد. آگاه با بیان اینکه ما سالانه ۶۵۰ هزار تن محصول داریم، گفت: این در حالی است که ۵۰ درصد از زغال‌سنگ مصرفی وارداتی است. وی در رابطه با خریداران این محصول در بازار گفت: زغال‌سنگ کک شو در بازار دو خریدار بیشتر ندارد که یکی از این خریدارها ذوب آهن اصفهان برای تولید کک در قراردادهای بلندمدت و کک سازی زرند کرمان است که به دلیل این وضعیت، توجیهی برای عرضه کک در بازار نیست. در واقع مصرف کک بیشتر در بخش فولاد و ذوب آهن صورت می‌گیرد. این کارشناس پذیرش بورس در رابطه با کنسانتره کک حرارتی نیز گفت: همچنین کنسانتره کک حرارتی به دلیل نبود توجیه، قابلیت پذیرش ندارد؛ به همین دلیل است که براساس ماده ۹ دستورالعمل پذیرش، این کالاها قابلیت پذیرش ندارد. براساس گفته آگاه، زغال سنگ کک‌‌شو به کالای کک تبدیل می‌شود که در حال حاضر کک در بورس کالا پذیرش و عرضه می‌شود.این مسوول بورس کالا گفت: معادن دیگری همچون معادن کرمان و البرز داریم که به شرط اینکه این معادن در بورس مورد پذیرش قرار بگیرند ممکن است شرایط پذیرش عوض شود. وی در رابطه با دیگر کالاهای مورد پذیرش در بورس گفت: در رابطه با کالاهای جدید باید گفت محصولات مختلفی وجود دارند که به دلیل برخی نواقص در رابطه با پرونده آنها و از سویی آمار و توجیهات موجود در حال بررسی هستند. این در شرایطی است که مهرزاد نامداری در رابطه با اخبار مربوط به عرضه سم و کود در بورس گفت: انتشار برخی گزارش‌ها در رابطه با عرضه و پذیرش برخی از محصولات کشاورزی همچون سم و کود فعلا مطرح نیست.

شرایط فروش سنگ‌آهن درشت دانه میشدوان و جلال‌آباد در بورس کالا

همچنین براساس اطلاعیه شرکت بورس کالای ایران، روز چهارشنبه هفته جاری قرار است صد هزار تن سنگ‌آهن معدن میشدوان و ۵۰ هزار تن سنگ‌آهن معدن جلال‌آباد با میانگین عیار ۵۹ درصد وارد بورس شود، این در حالی بود که هفته گذشته سنگ‌آهن میشدوان با همان میزان عرضه شده وارد بازار شد اما به دلیل عدم توافق روی قیمت، معامله‌ای برای آن انجام نشد.براساس این گزارش، سنگ‌آهن دانه‌بندی شده عرضه شده این دو تولیدکننده به صورت درشت دانه خواهد بود و خریدار قیمت محموله را براساس وزن خشک محاسبه و پیشنهاد می‌کند و نحوه کسر میزان رطوبت در تبصره بند ۶ ملاک عمل خواهد بود. همچنین محل تحویل محموله‌های سنگ‌آهن به ترتیب، معدن سنگ‌آهن میشدوان - بافق در استان یزد و معدن سنگ‌آهن جلال‌آباد زرند در استان کرمان است. از سویی ۴ درصد عوارض و مالیات ارزش افزوده به قیمت پیشنهادی خریدار اضافه می‌شود. از دیگر شرایط اختصاصی فروش سنگ‌آهن درشت‌دانه میشدوان و جلال‌آباد این است که خریدار پس از قطعیت فروش و واریز شدن کل وجه به حساب فروشنده (براساس مقررات بورس کالا) به ترتیب حواله ۳۳ هزار تنی و ۲۵ هزار تنی را از فروشنده دریافت می‌کند. خریدار سنگ‌آهن میشدوان باید در طول حداکثر ۳ ماه ۱۰۰ هزار تن و سنگ‌آهن جلال آباد در طول حداکثر ۲ ماه، ۵۰ هزار تن را حمل کند.

این در حالی است که براساس اطلاعیه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، کل سنگ‌آهن میشدوان طی ۲ محموله ۳۳ هزار تنی و یک محموله ۳۴ هزار تنی و کل سنگ‌آهن جلال‌آباد طی دو محموله ۲۵ هزار تنی به خریدار تحویل می‌شود و خریدار موظف است در پایان حمل هر محموله نسبت به تسویه حساب نهایی اقدام کند. خریدار باید برنامه حمل را طوری تنظیم کند که سنگ‌آهن میشدوان حداکثر ظرف ۳ ماه و سنگ‌آهن جلال آباد حداکثر ظرف ۲ ماه، حمل سنگ‌آهن خریداری شده به اتمام برسد. از سویی اگر خریدار در طول مدت تعیین شده نتواند کل محموله را حمل کند در این صورت باقیمانده محموله باید حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز پس از پایان مدت حمل با پرداخت هزینه انبارداری به ازای هر تن روزانه به ۱۰ هزار ریال از معدن خارج شود. نحوه محاسبه قیمت با توجه به تغییر عیار سنگ‌آهن به این ترتیب است که به ازای هر یک درصد عیار کمتر یا بیشتر از ۵۹ درصد (حداکثر تا دو درصد) ۵ درصد از قیمت پیشنهادی هر تن سنگ‌آهن کسر یا به قیمت پیشنهادی هر تن سنگ‌آهن اضافه خواهد شد. کسر (جزء) درصد به تناسب محاسبه خواهد شد. خریدار می‌تواند چنانچه عیار سنگ‌آهن کمتر از ۵۷ درصد باشد از حمل کالا خودداری کند ولی چنانچه به هر دلیل محموله را از معدن خارج کند به منزله قبول کالا با شرایط موجود خواهد بود. از سویی چنانچه عیار سنگ‌آهن بیش از ۶۱ درصد باشد، قیمت مربوطه براساس نرخ جهانی تعدیل و به نرخ روز محاسبه می‌شود.براساس شرایط اعلام شده سنگ‌آهن مورد معامله در محل معدن توزیع خواهد شد و قبض باسکول صادره، از جانب باسکول معدن ملاک تعیین وزن محموله تحویلی خواهد بود. همچنین عملیات بارگیری روی کامیون و حمل سنگ‌آهن از محل معدن به عهده خریدار است.

در رابطه با شرایط استاندارد کالا اعلام شده آنالیز نمونه محموله‌های بارگیری شده در آزمایشگاه معدن و با حضور ناظر خریدار انجام می‌گیرد و نتیجه آنالیز که به امضا نماینده خریدار و فروشنده می‌رسد مورد قبول طرفین بوده ملاک محاسبه قیمت و پرداخت مقدماتی خواهد بود که طرفین متعهد به پرداخت مابه التفاوت مطابق بند ۵ خواهند بود.

همچنین دستگاه نظارت، دفتر فنی معدن سنگ‌آهن میشدوان و جلال‌آباد بوده و خریدار هم می‌تواند یک نفر ناظر بر عملیات بارگیری، باسکول و آنالیز نمونه‌ها را کتبا به فروشنده معرفی کند.

عرضه سه معدن امسال در بورس کالا

گروه بنگاه‌ها - مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران از عرضه محصولات سه شرکت معدنی میشدوان، گل گهر۲ و ۴ و جلال آباد در رینگ صادراتی بورس کالای ایران خبر داد.

اکبر نوروزی افزود: هم‌اکنون تنها سنگ‌آهن تولیدی سه معدن یاد شده در بورس کالای ایران عرضه می‌شود.

وی تصریح کرد: این شرکت در حال بررسی عرضه محصولات تمامی شرکت‌های زیرمجموعه شرکت تهیه و تولید در بورس کالای ایران است.

به گفته مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران تاکنون مقدمات عرضه سایر شرکت‌های زیرمجموعه تهیه و تولید فراهم نشده است.