نوسانات نرخ یورو، پاشنه آشیل بازارهای جهانی

با نزدیک شدن به فصل سرما و کاهش ساخت‌و‌سازها، بازارهای داخلی نزولی شد

گروه بورس کالا - دادوستد فلزات در بازارهای جهانی در شرایطی هفته گذشته را پشت سر گذاشت که روند قیمتی در بیشتر معاملات با کاهش نرخ رو به رو بود. هر چند در بازارهای جهانی یکی از عوامل اصلی کاهش قیمت‌ها، نوسانات نرخ یورو و از سویی کاهش تقاضاها در خاورمیانه بوده، اما بازارهای داخلی علاوه بر تاثیرپذیری از بازارهای جهانی به دلیل محدودیت عرضه شمش وارداتی و از سویی کاهش تقاضاها به دلیل افت ساخت‌و‌سازها با روند نزولی همراه بود. در این رابطه مرکز خدمات فولاد ایران گزارشی تهیه کرده که مشروح آن در پی می‌آید:

صادرات بیلت اروپا کاهش یافت

تقاضای پایین خاورمیانه و قیمت‌های پایین ترکیه و سی‌ای‌اس موجب شده به‌رغم نرخ پایین یورو صادرات بیلت اروپا کاهش یابد. آخرین قیمت پیشنهادی جنوب اروپا ۵۰۰ تا ۵۱۰ یورو هرتن فوب بوده، ولی پس از افت قیمت‌های سی‌ای‌اس دیگر قیمت رقابتی نیست. قیمت پیشنهادی بیلت دریای سیاه ۶۵۰ دلار فوب و ترکیه ۶۷۰ تا ۶۹۰ دلار فوب است. اروپایی‌ها باید قیمت را به ۴۸۰ تا ۴۹۰ یورو هر تن فوب کاهش دهند تا قدرت رقابت داشته باشند، ولی ترجیح می‌دهند این چنین نکنند، چون بازار ثبات ندارد. برخی از فروشندگان سی‌ای‌اس ۶۴۰ دلار فوب را پذیرفته اند.

در بازار داخلی ترکیه قیمت بیلت کاردمیر ماه اخیر ۱۳ دلار افت داشته و به ۶۷۵ تا ۶۸۰ دلار درب کارخانه رسیده است، ولی وضعیت اقتصادی و ساخت‌و‌ساز نامساعد است.

در خاور دور بیلت دریای سیاه ۶۷۵ تا ۶۸۰ دلار سی‌اف‌آر است، ولی در صورت تحقق شایعه خرید در تناژ بالا قیمت به ۶۳۰ دلار هم خواهد رسید. بازار واردات بیلت در جنوب شرق آسیا نسبت به هفته قبل تغییری نکرده خرید‌ها ناچیز بود. بیلت کره در تازه‌ترین روند قیمتی ۶۹۸ تا ۷۰۰ دلار سی‌اف‌آر فیلیپین معامله شد. قیمت پیشنهادی کره ۷۰۰ دلار سی‌اف‌آر و تقاضای میلگرد نزولی است. از این رو این قیمت خریدار نداشت. قیمت بیلت شمال چین ۶۶۸ تا ۶۷۰ دلار و در نوسان بود.

هفته آرام بازار بیلت ایران

بیلت هفته آرامی را پشت سر گذاشت و قیمت آن رو به تنزل بود. سایز ۱۵۰ میلیمتر که در انزلی اوایل هفته ۸۶۰ تومان هر کیلو معامله می‌شد در پایان هفته برای بعضی محموله‌ها تا زیر ۸۵۰ تومان هم گفته شد، ولی تقاضا محدود بود. بیلت‌های تولید کارخانه‌های داخلی هم به ۸۲۰ تومان برای سایز ۱۲۰ میلیمتر رسید. کاهش تقاضا و قیمت مقاطع همچنان سایه خود را بر بازار بیلت انداخته است. افزایش قیمت ارز کمی جلوی روند نزولی قیمت بیلت را گرفت، ولی بعید به نظر می‌رسد در هفته آینده بازار بیلت بهبود یابد. قیمت بیلت وارداتی سایز ۱۵۰ میلیمتر تا ۶۹۵ دلار هر تن سی‌اف‌آر در انزلی هم گفته شده که این افت قیمت هم یکی از دلایل رکود بازار بیلت است.

وخامت در بازار مقاطع

وضعیت بازار صادرات مقاطع سی‌ای‌اس وخیم‌تر شده است. افت نرخ یورو محصول اروپا را برای خریداران خاورمیانه و آفریقا جذاب‌تر کرده است. ترکیه‌ای‌ها ۱۰ تا ۱۵ دلار از قیمت مقاطع خود کاسته‌اند که به فروش بیشتر در مصر کمک کرده است.

روسیه قیمت مقاطع صادراتی را ۲۵ دلار طی دو هفته کاهش داده و به ۶۹۵ دلار فوب رساند. قیمت میلگرد در بازار داخلی روسیه نزولی شده است. هفته اول آگوست قیمت میلگرد در بازار داخلی به اوج ۹۰۴ تا ۹۲۰ دلار رسیده بود و اخیرا قیمت به ۸۱۱ تا ۸۲۶ دلار در هر تن رسیده است. قیمت میلگرد در شمال اروپا به کف خود رسیده است. شاخص قیمت میلگرد این منطقه ۵۳۰ یورو بود. از نظر خریدارها این قیمت‌ها هنوز با تقاضای واقعی بازار فاصله دارد. کارخانه‌ها راهی جز کاهش تولید ندارند تا در مقابل افت قیمت مقابله کنند. نگرانی‌ها از وضعیت اقتصادی جهان قیمت میلگرد را در چین پایین آورده است. خرید‌ها بهبود نیافته و احتمال می‌رود هنوز جا برای کاهش قیمت وجود داشته باشد.در امارات بازار میلگرد نامساعد بود. قیمت برخی کارخانه‌ها تا ۲۵ دلار افت کرده به ۷۲۲ تا ۷۲۷ دلار درب کارخانه رسید. قیمت پیشنهادی ترکیه دو هفته اخیر تا ۱۵ دلار افت داشته، ولی هنوز تمایلی به خرید آن نیست.

مقاطع در ایران پایین آمد

روند قیمت مقاطع در بازار ایران نزولی بود. میانگین قیمت میلگرد که در تهران ۹۵۴ تومان بود در پایان هفته به زیر ۹۴۵ تومان رسید. حجم عرضه میلگرد در بازار هر روز محدودتر می‌شود. علت آن پایین آمدن تولید کارخانه‌ها است؛ چون تقاضا نیست. ولی این حجم عرضه محدود هم با استقبال روبه‌رو نمی‌شود. قیمت نبشی و ناودانی ثابت ماند، ولی برای بعضی سایزها نوسان در محدوده ۵ تومان در هر کیلو دیده شد.تیرآهن هم بازار ثابتی داشت، ولی تقاضای آن بسیار پایین آمده است. ضمن آنکه محصولات وارداتی در بازار بیشتر به چشم می‌خورد که تنها ناشی از افزایش واردات نیست، بلکه بیشتر به علت رکود و افت تقاضا است. افزایش نرخ ارز بیشتر سرمایه‌های بخش فولاد را به خود جذب کرده است، سرمایه‌های کوچک هم ترجیح می‌دهند با حداقل موجودی فعالیت کنند. با این چشم‌انداز بعید به نظر می‌رسد قیمت مقاطع در ماه آینده ثابت بماند در غیر این صورت باید هر روز شاهد کاهش بیشتر تولید باشیم.

سیاست صبر و انتظار در بازار ورق

خریداران ورق در ترکیه سیاست صبر و انتظار را در پیش گرفته‌اند چون لیر ترکیه هر روز در مقابل دلار ارزان‌تر می‌شود. بعضی از دست‌اندرکاران پیش‌بینی می‌کنند قیمت این کالا تا ۷۰۰ دلار هم کاهش یابد.

ترکیه‌ای‌ها همچنان تمایل بیشتری به خرید ورق رومانی داشتند تا سی‌ای‌اس. ورق اروپا به ویژه آلمان و فرانسه در حوزه خلیج‌فارس خریدار پیدا کرده که به لطف افت نرخ یورو است. ورق گرم اکتبر اوکراین در ۶۵۵ تا ۶۶۵ دلار سی‌پی‌تی عرضه شده در حالی که یک ماه قبل ۶۷۵ دلار سی‌پی‌تی بود. قیمت ورق در آمریکا به روند نزولی ادامه داده؛ چرا که خریداران به شدت در مقابل افزایش قیمت‌های اخیر مقاومت کرده‌اند. قیمت نقدی بازار داخلی ۶۴۰ تا ۶۹۰ دلار هر شورت تن ثبت شد. ورق گرم شمال اروپا ۱۰ یورو افت کرده به ۵۲۲ یورو در هر تن رسیده است. در جنوب اروپا متوسط شاخص قیمت ورق گرم یک درصد بالا رفته و ورق سرد نیز با یک یورو رشد به ۶۱۰ یورو رسید. در ایتالیا معاملات ورق گرم در ۵۰۵ تا ۵۱۰ یورو هر تن درب کارخانه انجام شده است.

بازار واردات ورق گرم در جنوب شرق آسیا نزولی بود. قیمت پیشنهادی ورق گرم چین ۷۱۰ تا ۷۲۰ دلار سی‌اف‌آر ویتنام ثبت شده است، ولی بعید است این افت قیمت قبول شود؛ چون همه منتظر کاهش بیشتر قیمت‌ها هستند. قیمت ورق گرم در بازار داخلی چین باز هم کاهش یافته است. افزایش نگرانی‌ها نسبت به وضعیت اقتصادی داخلی و جهانی موجب شده بازار تا پایان سال امیدی به بهبود اوضاع نداشته باشد. قیمت فعلی ورق گرم به ۷۰۰ تا ۷۰۳ دلار با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده رسیده که نسبت به جمعه قبل ۱۷ تا ۱۹ دلار افت داشته است. اماراتی‌ها حاضر هستند در ۷۳۰ تا ۷۴۰ دلار سی‌اند‌اف ورق گرم وارد کنند، ولی تنها چین در این قیمت عرضه داشت و کیفیت آن خیلی پایین است.

ورق ایرانی افت کرد

ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول روز شنبه در انزلی هر کیلو یک هزار و ۴۵ تومان پیشنهاد شد، ولی تا پایان هفته به یک هزار و ۲۰ تومان هم رسید ورق‌های ضخامت‌های بالاتر تا ۱۵ میلی‌متر محصول مبارکه تا ۱۵ تومان به ازای هر کیلو افت قیمت داشت، علت آن کاهش تقاضاست و از سوی دیگر عرضه کالای مشابه وارداتی که قیمت آنها تا ۱۰ تومان نسبت به هفته قبل پایین آمد. ورق‌های کاویان و اکسین ثابت ماند دلیل آن محدودیت شدید عرضه است به خصوص در مورد سایزهای ۳۰ میلیمتر به بالا.ورق گالوانیزه تقریبا ثابت ماند، ولی در بازار زمزمه کاهش قیمت شنیده می‌شود ورق سرد هم بازار ثابتی داشت، ولی محدودیت عرضه هر روز محسوس‌تر است حجم موجودی این کالا هر روز پایین می‌آید، اما تقاضا نیست.

قیمت ورق گرم کویل از قزاقستان ۷۹۵ دلار، ورق گرم تخت ۸۱۰ دلار و ورق سرد هم ۸۱۰ تا ۸۲۰ دلار پیشنهاد می‌شود.

بازار پر ابهام قراضه

هفته گذشته قراضه ۳۰-۷۰ اروپا ۴۲۹ دلار سی‌اند‌اف ترکیه و ۲۰-۸۰ حدود ۴۴۶ دلار سی‌اند‌اف معامله شد. برخی از تجار اروپایی برای قراضه ۳۰-۷۰ معادل ۴۲۵ دلار سی‌اف‌آر نیز عرضه کردند. نوسانات یورو بازار را پرابهام کرده است. برخی قیمت مورد نظر ترکیه‌ای‌ها را ۴۱۵ دلار خواندند. در حالی که دو هفته قبل قراضه ۳۰-۷۰ معادل ۴۳۵ تا ۴۴۵ و قراضه ۲۰-۸۰ حدود ۴۶۵ تا ۴۷۰ دلار سی‌اند‌اف بود، ولی هنوز افت قیمت‌ها خریداران ترکیه را خیلی مشتاق نکرده و منتظر قیمت‌های پایین ترهستند. ظاهرا در شرق آمریکا تجار مجبور شدند به تجار ترکیه تخفیف بدهند البته قراضه صادراتی آمریکا تنها ۲ تا ۳ دلار افت داشت.

عرضه‌کنندگان سی‌ای‌اس قیمت پیشنهادی خود را ۱۰ دلار دیگر پایین آوردند یک دلیل اصلی بازار ضعیف داخلی بود. شاید تمایل ترکیه‌ای‌ها به خرید قراضه آ۳ سی‌ای‌اس افزایش یابد چون برخی برای اکتبر نیاز دارند. زمان تحویل قراضه آمریکا و اروپا تا ۳۰ روز است. هفته گذشته در بازار داخلی آمریکا قراضه خرد شده ۴۶۰ دلار در هر لانگ تن بود برخی انتظار دارند ماه آینده تا ۱۵ دلار افت داشته باشد. بعید است افت ارزش یورو موجب شود آمریکا قیمت قراضه پیشنهادی به ترکیه را خیلی ارزان کند چون عرضه آن در فصل زمستان محدود می‌شود.

در ژاپن قیمت خرید قراضه ۵/۶ دلار پایین آمد و به ۴۶۱ دلار رسید. قیمت درخواستی کره‌ای‌ها برای خرید قراضه ژاپن نیز ۵/۶ دلار افت داشت، چون افت ارزش وون کره قیمت پیشنهادی ژاپن را برای آنها گران کرده است.

سنگ‌آهن در مسیر نزولی

بازار سنگ‌آهن نزولی بود و با ۶ تا ۷ دلار افت قیمت مواجه شد. ظاهرا وضعیت نامساعد بازار فولاد چین موجب شده تنها کسانی که نیاز فوری دارند به بازار نقدی وارد شوند. متوسط قیمت معاملات ۱۸۰ تا ۱۸۱ دلار سی‌اف‌آر بود، البته اگر معامله‌ای انجام می‌گرفت. تا ۳ هفته آتی بازار تغییری نخواهد داشت و روند نزولی ادامه می‌یابد. ارزش دلار نسبت به روپیه هند بالا رفته و به کاهش قیمت‌های پیشنهادی کمک کرده، ولی در هر حال تقاضا نیست و عرضه هند محدود است. برخی در ۱۸۲ دلار سی‌اف‌آر پیشنهاد دادند، ولی خریدار ندارد.