سردار خالدی
با وجود منفی شدن قیمت جهانی طلا و رسیدن آن به زیر یک هزار و ۸۰۰ دلار؛ چشم‌اندازها همچنان صعودی است
دادوستد سکه در بازار آتی در شرایطی روز پنج‌شنبه بیش از 27 هزار تومان نسبت به روز شنبه هفته گذشته کاهش یافت که در سه روز ابتدایی قیمت‌ها به صورت بی‌رویه رشد بالایی را تجربه کردند، البته در کنار نوسانات قیمت سکه، ارزش مبادلات به بیش از 2 هزار و 700 میلیارد ریال رسید. این در شرایطی بود که نوسانات رو به پایین قیمت طلا به تاثیر از مثبت شدن بازارهای سهام و کالایی جهان، تا ظهر روز جمعه هم ادامه پیدا کرد.

دادوستدهای طلا در بازارهای جهانی هفته گذشته را متاثر از خوش‌بینی تلاش سیاستگذاران برای بهبود روند اقتصاد جهانی با نوسانات رو به پایینی سپری کرد. در دو روز پایانی هفته گذشته قیمت طلا به سطح زیر یک هزار و ۸۰۰ دلار رسید تا نوسانات بازار یکی از عواملی باشد که در کاهش تقاضا از سوی سرمایه‌گذاران عنوان شود.
البته با رشد شاخص قیمت سهام در بیشتر بازارهای جهانی به تاثیر از نشست روز جمعه وزرای مالی اروپا و وزیر خزانه‌داری ایالات متحده در لهستان، نوسانات قیمتی رو به پایین طلا واکنشی به بهبود بازارهای جهانی سهام و کالایی بود.
در همین حال براساس گفته معامله‌گران در این جلسه راهکاهایی برای مقابله با بحران بدهی‌های منطقه یورو مورد بحث و بررسی قرار گرفت که انتظار بر این است با راه‌های تقویت اروپا و تاکید بر آمادگی کمک دیگر کشورهای عضو بریک همچون برزیل، هند، چین، روسیه و آفریقای جنوبی به منطقه یورو برای سرمایه‌گذاری یا بازگشت اعتماد دوباره به دولت‌ها (برخی از کشورها همچون برزیل و هند برای سرمایه‌گذاری یا خرید اوراق قرضه در منطقه یورو بعد از سرمایه‌گذاری‌های چین در ایتالیا قرار است در جلسه‌ای در روز ۲۲ سپتامبر در واشنگتن اعلام آمادگی کنند)، امید به بهبود اقتصاد اروپا یک گام به جلو برداشته شود.
در همین حال تضعیف یورو به عنوان واحد پولی مشترک و نبود راهکار واحد از سوی سیاستگذاران این منطقه از جمله اتفاقاتی است که چشم‌انداز بدهی‌های منطقه را با ابهام روبه‌رو کرده است.
حتی برخی از کارشناسان بر این باورند بحران اروپا بدتر از بحران سال ۲۰۰۸ خواهد بود، زیرا اعتقاد دارند برای حل مشکل بحران بدهی دولت‌ها، هزینه کردن از منابع افزایش پیدا کرده و این می‌تواند در روند بهبود اقتصاد جهانی در طولانی مدت تاثیرگذار باشد.
در هر حال به نظر می‌رسد همان گفته قبلی تحلیلگران مبنی بر نوسانات بازارها تا پایان سال جاری میلادی تداوم پیدا کند، اما معامله‌گران باید برای روشن شدن وضعیت سرمایه‌گذاری‌هایشان به جلسه روز 20 سپتامبر فدرال رزرو نیز توجه کنند.
در بازار داخلی طی هفته گذشته، در اوایل هفته اوضاع بازار با بازارهای جهانی اندکی متفاوت بود. در شرایطی که نوسانات رو به پایین طلا در بازارهای جهانی ادامه پیدا کرد که بازار داخلی به دلیل تب افزایشی قیمت‌ها در بازار و از سویی افزایش قیمت سکه‌های عرضه شده در بازار رسمی، سه روز ابتدایی هفته را با رشد بی‌رویه‌ای دنبال کرد.
پس از این مساله، بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای اعلام کرد با حراج حضوری سکه در بانک کارگشایی می‌خواهد قیمت‌ها را در بازار متعادل کند. این عرضه از سوی بانک باعث شد قیمت‌ها تا حدودی کاهش پیدا کند. کاهش قیمت‌ها در بازار نقدی و از سویی نوسانات رو به پایین قیمت طلا، روند نرخ مبادلات سکه در بازار آتی را نیز کاهش داد.
اما در بازار آتی در مجموع طی شش روز کاری هفته گذشته، ۴۱ هزار و ۱۸۵ قرارداد به ارزش ۲ هزار و ۷۵۱ میلیارد و ۶۲۱ میلیون و ۹۷۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته گذشته از لحاظ حجم و ارزش با رشد اندکی همراه شد.
برای سکه‌های اسفندماه کمترین حجم مبادلات انجام شد و این شاید به دلیل پایان سررسید قراردادهای این ماه در مبادلات امروز است که یک هزار و 872 قرارداد به ارزش 114 میلیارد و 507 میلیون و 500 هزار ریال دادوستد شد.
برای سکه‌های تحویل آبان‌ماه ۵ هزار و ۵۷۶ قرارداد به ارزش ۳۵۳ میلیارد و ۵۳۵ میلیون و ۵۳۰ هزار ریال معامله شد. همچنین ۹ هزار و ۴۹۹ قرار داد به ارزش ۶۲۵ میلیارد و ۶۱۴ میلیون و ۳۹۰ هزار ریال سکه تحویل دی ماه مبادله شد.
از سویی سکه‌های مبادلاتی اسفندماه شاهد بیشترین حجم مبادلات از سوی معامله‌گران بود، به این ترتیب در مجموع 24 هزار و 238 قرارداد به ارزش یک یک تریلیون و 657 میلیارد و 964 میلیون و 550 هزار ریال دادوستد شد. این در حالی بود که در مبادلات این بازار طی هفته گذشته دو دیدگاه متفاوت نسبت به روند معاملات باعث شده بود هم صف خرید و هم صف فروش برای قراردادها در بازار تشکیل شود.
برخی بر این باور بودند قیمت سکه از ۶۰۰ هزار تومان پایین نمی‌آید و به همین دلیل ایجاد موقعیت خرید را برای آینده سرمایه‌گذاریشان مناسب می‌دیدند، این در شرایطی بود که بعضی نیز معتقد بودند غیرواقعی نبودن قیمت‌ها و نبود تناسب بین این قیمت‌ها و بهای طلا در بازارهای جهانی باعث می‌شود شکسته شدن افزایش قیمت‌ها به سطح ۵۷۰ هزار تومان ( قیمت واقعی و متناسب با نرخ طلا در روز چهارشنبه)هم برسد و به همین دلیل تا رسیدن به این نرخ ایجاد صف فروش را راه مناسب‌تری توصیف می‌کردند.
البته برای روشن شدن وضعیت آینده مبادلات باید سیاست‌های بانک مرکزی و ابزارهای موجود کاهش قیمت‌ها از سوی این نهاد و از سویی نوسانات قیمت طلا در بازارهای جهانی را در نظر گرفت.
اما قیمت‌های سکه در بازار آتی هر چند در اوایل هفته افزایشی بود، اما در روز پنج‌شنبه نسبت به روز شنبه با وضعیت کاهشی همراه شد، به طوری که سکه تحویل شهریورماه کاهش ۱۱ هزار و ۵۲۷ تومان و ۷ ریال را تجربه کرد. سکه‌های موعد مبادلاتی آبان‌ماه نیز ۲۰هزار و ۱۴۰ تومان و ۲ ریال افت داشت.
در همین حال سکه‌های دی ماه با کاهش 26 هزار و 926 تومان و 7 ریال رو به رو شد. همچنین سکه‌های اسفندماه با بیشترین میزان کاهش، 27 هزار و 77 تومان و 7 ریال افت پیدا کرد. تحلیلگران بر این باورند روند کاهشی قیمت‌ها در مبادلات امروز نیز با توجه به تداوم حراج حضوری سکه از سوی بانک کارگشایی و نوسانات قیمت طلا ادامه پیدا می‌کند، اما چشم‌اندازها در آینده همچنان صعودی است.