مجید حصاری *
آشنایی با فیبوناچی: دنیای پیرامون ما همواره پر از اسرار و رمز و راز است و بشر همواره به دنبال کشف این رموز بوده و بدون شک دنیای اعداد و ریاضی شاه کلید قفل این رموز بوده است.

فیبوناچی کیست ؟ لئوناردو دا پیزا (به ایتالیایی: Leonardo da Pisa) یا به عبارت مشهورتر لئوناردو فیبوناچی (Fibonacci) یکی از بزرگ‌ترین ریاضیدانان اروپا در سال ۱۱۷۵ در شهر پیزا متولد شد. خدمت بزرگ لئوناردو پیزایی به دانش در این بود که برای نخستین بار دانشمندان اروپایی را با جبر و دستگاه عددنویسی هندی آشنا کرد. اما شهرت وی برای کشف سری اعداد مشهور فیبوناچی است.
سری فیوناچی چیست؟ چنانکه در ویکی‌پدیا آمده، فیبوناچی در سال ۱۲۲۵ برای حل مساله مطرح شده راه‌حلی ارائه داد که جواب آن یکسری اعداد شد و به احترام او این سری اعداد را سری فیبوناچی نامگذاری کردند. در سری فیبوناچی هر عدد از جمع دو عدد ماقبل خود به دست می‌آید. برای مثال چند عدد ابتدای سری فیبوناچی به شکل زیر می‌باشد:
1, 1, 2 ,3 ,5 ,8 ,13 ,21 ,34 ,55 ,89 ,144,…..
در سری فیبوناچی هرگاه هر عدد را بر عدد بعدی تقسیم نماییم به عدد تقریبی ۶۱۸/۰ می‌رسیم و در صورت تقسیم هر عدد به دو عدد بعد از خود به عدد تقریبی ۳۸۲/۰ می‌رسیم و به همین صورت از تقسیم هر عدد به سه عدد بعد از خودش نسبت ۲۳۶/۰ را خواهیم داشت. این سه نسبت را نسبت‌های اصلی فیبوناچی می‌گویند که به آنها دو نسبت ۵/۰ و ۷۸۶/۰ را نیز اضافه کرده و از آنها در یافتن برخی نقاط کلیدی در بازارهای مالی استفاده می‌کنند.در ادامه به کاربرد اعداد سری فیبوناچی در بازارهای مالی می‌پردازیم.
کاربردهای فیبوناچی ؟یکی از هنرهای یک معامله‌گر با تجربه انتخاب نقاط ورود مناسب می‌باشد؛ چرا که ضمن جلوگیری از ورود به معاملات فرسایشی انتخاب معاملات با نسبت ریسک به بازدهی کمتر را در اختیار وی قرار می‌دهد. ابزار فیبوناچی ریتریسمنت و اکسپنشن دو ابزاری هستند که این امکان را به معامله‌گر می‌دهند تا بتواند با درصد بالایی انتهای اصلاحات بازار را شناسایی کند.کاربرد فیبوناچی به اینجا ختم نمی‌شود و در محاسبه اهداف قیمتی به کمک معامله‌گر آمده و توسط اکستنشن و اکسپنشن با دقت بالا اهداف قیمتی یک روند را شناسایی می‌کند.
فیبوناچی ریتریسمنت: همان طور که از اسمش مشخص است بازگشت‌های قیمت یا همان اصلاحات را محاسبه می‌کند. پیش از این گفته شد که روندها از برآیند موج‌های صعودی یا نزولی شکل می‌گیرند این ابزار این امکان را فراهم می‌کند که انتهای موج نزولی را در روند صعودی و انتهای موج صعودی در روند نزولی را شناسایی کنیم. در واقع تعقیب‌کنندگان روند به این سطوح اهمیت خاصی می‌دهد همین امر موجب می‌شود این سطوح به حمایت و مقاومت قدرتمندی تبدیل شوند.سری فیبوناچی ریتریسمنت عبارتند از: درصد ۶/۲۳- درصد۲/۳۸ - درصد۵۰ - درصد ۸/۶۱ - درصد ۶/۷۸
اصلاحات قیمت در یک حرکت صعودی به صورت زیر مفروض است.

همچنین در یک حرکت نزولی به صورت زیر:

در شکل زیر نحوه انتخاب ابزار و رسم آن در نرم‌افزار آراد تریدر نشان داده شده است همان‌طور که مشخص شده است قیمت در نمودار سهام و صندوق به سطح 8/61 درصد واکنش نشان داده و بعد از آن تغییر جهت داده است. به واکنش جزئی قیمت به سطوح 2/38 و50 درصد دقت کنید.

hesari.majid@gmail.com *