گروه بورس کالا- کتایون دارابی: رینگ پتروشیمی‌روز گذشته شاهد ثبت تقاضای۳۰ هزارتنی برای هر کدام از محصولات پتروشیمی‌مارون بود.

در‌این روز پول واریزی به حساب‌های مشترک ۵۰ میلیارد کمتر از سه شنبه هفته گذشته بود، اما بیشتر فعالان بازار معتقدند اختلاف نرخ EX۵ و پلی پروپیلن مارون در بورس و بازار داخلی سبب شده است تا خریداران‌این دو کالا به سود قطعی خود اطمینان داشته باشند و به هر طریقی سعی کنند تا ۱۰۰ درصد وجه تضمین خرید را به حساب افرادی که کد دارند، واریز کنند، البته موضوع دیگری نیز که به گفته آگاهان بازار سبب می‌شود خریداران تقاضاهای بالایی روی سیستم‌های بورس کالا ثبت کنند، محدودیت ۱۰۰۰ تنی خرید هر کارگزاری است. بیشتر خریداران سعی می‌کنند با پرداخت پول‌های هنگفت، تناژ پایینی از کالاها را به دست بیاورند.

البته به اعتقاد ‌این گروه اختلاف نرخ‌ها در بازار داخلی و بورس کالا نتیجه فروش محصولات پتروشیمی‌۱۵ درصد پایین تر از فوب و‌ایجاد سقف قیمتی است. بسیاری از فعالان بازار می‌گویند: با وجود‌اینکه پرداخت ۱۰۰ درصد وجه تضمین برای خریداران هزینه‌های مالی زیادی به همراه می‌آورد، اما باز هم مبادله بسیاری از کالاهای پلیمری در حال حاضر برای خریداران سودده است. علاوه بر‌این جوروانی موجود بر بازار پتروشیمی‌نیز عطش زیادی‌ایجاد کرده است.

البته در‌این روز موضوع اختلاف نظر مجتمع‌های پتروشیمی ‌با دولت برسر قیمت‌ها همچنان در بازار جریان داشت. گفته می‌شود قرار است جلسه‌ای در بازرگانی پتروشیمی‌در خصوص‌این موضوع برگزار شده و نتیجه آن در عرضه‌های روز سه شنبه هفته جاری اعمال شود.

با ‌این حال برخی از فعالان بازار نیز خبر احتمال آزادسازی رقابت در رینگ پتروشیمی‌را شایعه‌ای می‌دانند که از مدت‌ها پیش در بازار جریان داشته، اما تحقق نیافته است. همچنین در‌این روز برخی از آگاهان بازار به عدم تحویل دو محموله نفت کوره فروخته شده در بورس با وجود امضای قلعه‌بانی خبر دادند، البته پیشتر نیز ‌این موضوع مطرح شده بود، اما متاسفانه همچنان گفته می‌شود مقدار زیادی از پول خریدار در حساب فروشنده بلوکه شده است. اگر چه قرار بود دو محموله نفت کوره در اواسط تیرماه به خریدار تحویل شود، اما در حال حاضر هنوز خبری از تحویل‌این کالا به خریدار نیست. البته روز شنبه نیز قلعه بانی در خصوص خریدار نفت خام گفته بود؛ شرکت نیکوجرسی به نیابت از یک شرکت خارجی اقدام به معامله نفت خام کرده است.‌

این در حالی است که شرکت ملی نفت در تمام‌این مدت ادعا می‌کرد که حاضر نیست محموله‌های نفت خام را به خریداران ارزان بفروشد و‌این موضوع به گفته آنها تنها دلیلی بود که در چهار عرضه پرمیوم را کاهش ندادند، اما عرضه چهارم که به یک باره پرمیوم حذف شد، خریدار ‌این کالا شرکت نیکوجرسی از آب درآمد و شبهات زیادی‌ایجاد کرد.‌این شبهات سبب شد تا بالاخره روز گذشته معاون وزیر نفت اعلام کند که شرکت نیکو‌ این کالا را به نیابت از یک شرکت خارجی خریداری کرده است.

‌این در حالی است که بحث تخفیف به خریداران داخلی و ارزان فروشی نفت خام در بورس به کل منتفی می‌شود؛ چرا که‌این کالا باز هم به خریدار خارجی فروخته شده است، اما حداقل‌این بار نرخ‌این کالا شفاف بود، اگر چه ‌این معامله به گفته برخی فعالان بازار، واقعی نبوده است، اما باز هم می‌توان اعلام نرخ‌این کالا را به فال نیک گرفت. به گفته‌این گروه معامله نفت خام با‌این نرخ نشان داد که در عرضه‌های پیشین نرخ اعلامی‌از سوی وزارت نفت بالا بوده است.

‌این در حالی است که قمصری در نشست خبری پس از معامله نفت خام نیز حتی حاضر نشد نرخ فروش نفت خام را طی ماه گذشته به خریداران خارجی اعلام کند.