خبر - از سوی صالحآبادی تشریح شد
فرصتها و مزایای تاسیس بورس انرژی
در یادداشت علی صالحآبادی آمده است: ایجاد و راهاندازی بورسهای کالایی در ایران، در راستای تحقق برنامههای سوم و چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ایجاد و گسترش بازارهای تخصصی صورت گرفته است.
گروه بورس کالا- رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در یادداشتی فرصتها و مزایای تاسیس بورس انرژی در ایران را تشریح کرد.
در یادداشت علی صالحآبادی آمده است: ایجاد و راهاندازی بورسهای کالایی در ایران، در راستای تحقق برنامههای سوم و چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ایجاد و گسترش بازارهای تخصصی صورت گرفته است. در ادامه اجرای این سیاست و به دنبال طرح موضوع ایجاد بورس برق در کشور، تشکیل بورس انرژی با محوریت برق پس از موافقت شورای عالی بورس و اوراق بهادار در برنامه کاری سال۱۳۹۰ بازار سرمایه ایران قرار گرفته است.
در بورس انرژی امکان انجام معاملات پیمان آتی (forward)، قراردادهای آتی (futures) و اختیار معامله (option) فراهم میشود که در گام نخست، قرارداد مورد معامله دراین بورس، پیمان آتی (مبتنی بر سلف موازی) خواهد بود که بخش تحویل فیزیکی کالا را نیز پوشش میدهد.
با راهاندازی این بازار امکان خرید و فروش انرژی، تامین مالی برای تولیدکنندگان، تامین انرژی برای توزیعکنندگان و مصرفکنندگان، کشف قیمت روزانه انرژی، پوشش ریسک، شفافیت معاملاتی، تسهیل در تبادلات انرژی و کاهش هزینههای معاملاتی در بخش مبادلات انرژی فراهم خواهد شد.
اگر چه ساختار نیمه دولتی کنونی صنعت تولید و توزیع انرژی در کشور یک نقطه ضعف اساسی در شکلگیری بورس انرژی است اما شتاب جریان خصوصیسازی طی سالهای اخیر و دورنمای اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ باعث میشود تا فرصت توسعه این بازار به سرعت فراهم شود. از این رو به نظر میرسد وجود بورس انرژی و خصوصیسازی بخش تولید و توزیع انرژی، لازم و ملزوم یکدیگر بوده و ایجاد بورس انرژی در چنین شرایطی یک ضرورت است.
جایگاه کشور در تولید انرژی و تاثیرگذاری آن بر معادلات اقتصادی در حوزه مبادلات انرژی اعم از نفت، گاز و برق، ساختار تجاری فعالی را در این حوزه در کشور ایجاد کرده است.
بازار برق ایران از سال ۱۳۸۲ تاکنون به انجام معاملات در ساختاری نظامیافته و تحت نظارت اقدام کرده است و بخشی از محصولات بخش نفت از سال ۱۳۸۶ در بورس کالای ایران مبادله میشود.
به دنبال موافقت شورای عالی بورس و اوراق بهادار با راهاندازی بورس انرژی، فراخوان راهاندازی این بورس در چارچوب گروههای سهامداری مورد تصویب شورا به زودی انجام خواهد شد. ۲۰ درصد از سهام بورس نیز عرضه عمومی میشود که این عرضه، پس از واریز سهام موسسان صورت میگیرد. سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در نظر دارد، طی نیمه دوم امسال مقررات لازم در این خصوص را تصویب و نرمافزارهای مورد نیاز برای انجام معاملات در این بورس را فراهم کند تا امکان انجام معاملات در بورس انرژی در اواخر سال ۹۰ مهیا شود.
ارسال نظر