خاورمیانه در انتظار شمش ارزانتر است
بازار آهن ایران بر سر دو راهی
گروه بورس کالا - در هفته گذشته بهواسطه کم شدن قیمت بین شمش و میلگرد، بازار آهن وارد فاز جدیدی شد. از یک سو فعالان معتقدند با کم شدن تفاوت بین قیمت میلگرد و شمش، قیمت میلگرد پس از پایان ماه رمضان با رشد مواجه میشود، از سوی دیگر برخی معتقدند به دلیل رکود حاکم بر بازار شاهد تغییر زیادی در بازار نخواهیم بود و امکان دارد دولت با ورود به بازار در زمینه ورود شمش اقدام کرده و اجازه افزایش قیمتها را ندهد. مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازارها پرداخته که در پی میآید: بیلت ترکیه پایین آمد
در هفته گذشته قیمت مقاطع صادراتی ترکیه نزولی شد و این موضوع قیمتهای سیآیاس را پایین آورد و وضعیت بازار بیلت را در این منطقه نامساعد کرد.
بیلت لندن نیز هفتههای اخیر ساکت بوده و رکود فصلی موجب افت قیمتها شده است. قیمت نقدی در این بورس تا ۶۰۰ دلار و ۵۰ سنت بود که نسبت به اوایل ماه ۱۰ تا ۱۵ دلار افت داشته است. بخش اعظم صنعت ساختوساز ترکیه نیز در تابستان تعطیل هستند. انتظار میرود دو هفته آینده نیز بازار آرامتر شود و در سپتامبر خریدها افزایش یابد. هفته اخیر خرید بیلت از سیآیاس محدودتر شد. بیلت اوکراین ۶۸۰ دلار فوب دریای سیاه شنیده شده است. عرضه روسها خیلی پایین بود و نبود تقاضا در حوزه دریای سیاه موجب شده عرضهکنندهها بهرغم کمبود عرضه در ثابت نگه داشتن قیمتهای سپتامبر دچار مشکل شوند. شاید اگر کارخانهها قیمت را به ۶۴۰ تا ۶۵۰ دلار در هر تن کاهش دهند، خریدارهای خاورمیانه به بازار بیایند. صادرکنندگان سیآیاس در بنادر خاور دور از خرید مصرفکنندگان جنوب شرق آسیا راضی هستند. بیلت سپتامبر ۶۷۵ تا ۶۸۵ دلار سیانداف معامله شده و قیمت بیلت وارداتی در خاور دور همچنان محکم ایستاده است. بیلت ویتنام ۶۹۰ دلار سیافآر فیلیپین خرید شده که نسبت به هفته گذشته تغییری نشان نمیدهد. بیلت محصول کره ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار سیافآر بنادر خاوردور پیشنهاد میشود.
بیلت ترکیه ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار فوب است و عربستان در ۷۰۰ دلار فوب خرید کرده است. مصر نیز در این قیمت بیلت ترکیه را معامله میکند. بیلت سیآیاس ۷۰۰ تا ۷۰۵ دلار سیانداف ترکیه بود که ۵ دلار رشد داشته، ولی تجار ترکیه خریدار نیستند؛ چون قیمت داخلی ارزانتر است.
بیلت به ۸۰۵ تومان رسید
بیلت هفته گذشته را در حالت انتظار پشت سر گذاشت. از اول هفته رکود بازار مقاطع تقاضای بیلت را آرام کرد، ضمن آنکه به علت افزایش قیمت بیلت در خارج از ایران پیشبینی میشد که قیمت این کالا هم بالا برود، اما از روز دوشنبه زمزمه افت قیمت بیلت در خارج، بعضی از فروشندهها را حساس کرد، ولی افزایش قیمت ارز به خصوص از سه شنبه به بعد باعث تکان خوردن بازارها به خصوص امیدواری به بازار مقاطع شد و همین امر روی بازار بیلت هم اثر گذاشت. تا روز پنج شنبه بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی به قیمت ۸۰۵ تومان هر کیلو روی تریلی هم شنیده شد، در حالی که یک هفته قبل قیمت ۷۷۰ تومان بود. با کاهش واردات پیشبینی میشود قیمت بیلت افزایش یابد، ضمن آنکه تجار بیلت فعلا عجلهای در فروش آن ندارند. تازهترین قیمت پیشنهادی برای بیلت ۷۰۵ تا ۷۱۵ دلار تحویل انزلی بوده است.
مقاطع در رکود
ماه رمضان در کشورهای مسلمان و تعطیلات تابستانی کشورهای اروپایی اغلب بازارهای مقاطع را به رکود برده است.
از اینرو هفته گذشته میلگرد صادراتی ترکیه ۱۰ دلار افت داشته، ۷۰۵ دلار فوب بود و بازار راکد است. افت ارزش لیر ترکیه موجب شده قیمتهای پیشنهادی صادراتی ترکیه رقابتی شود. تجار ترکیه در حال کاهش قیمتهای پیشنهادی صادرات به دلار هستند و این امر بر تولیدکنندگان جنوب اروپا فشار میآورد. میلگرد در بازار داخلی اسپانیا ۵۵۰ تا ۵۶۰ یورو در هر تن است و کارخانهها به دنبال ۳۵ تا ۵۰ یورو افزایش قیمت مقاطع از اواسط سپتامبر هستند که قیمتها را به ۶۹۰ یورو خواهد رساند.
پیشبینیهای مختلف از بازار مقاطع در ایران
هفتههای پایانی هر ماه معمولا هفتههای رکود است، به خصوص هفته گذشته که مواجه با کاهش هر روزه نرخ ارز بود، ولی از روز سه شنبه با پخش بعضی شایعات مبنی بر آزادسازی قیمت فولاد و به دنبال آن بالا رفتن نرخ ارز، بازار با امیدواری برخورد کرد و حجم خریدها افزایش یافت، ولی تقاضای واقعی نبود تنها امید به بهبود قیمتها بود که واسطهها را فعال کرد. در حال حاضر دو دیدگاه در بازار مطرح است:
دیدگاه اول معتقد است که به علت افت تقاضا هیچ بهبودی در بازار فولاد قابل تصور نیست و این روند تا پایان انتخابات مجلس ادامه خواهد داشت، چون دولت سیاست کنترل تورم را اولویت خودش میداند.
دیدگاه دوم معتقد است که با روند کاهش تقاضا در یک سال اخیر، عملا تولید به حداقل خود رسیده، ضمن آنکه واردات مواد اولیه هم محدود شده؛ بنابراین در ۶ ماه دوم ما با کمبود روبهرو خواهیم بود و جبران این کمبود نه به آسانی مقدور است نه در کوتاه مدت، بنابراین در نیمه دوم ما شاهد بهبود قیمتها خواهیم بود.
مشکل اصلی در این میانه این است که بخش تولید ما به شدت دچار مشکل نقدینگی است و به همین دلیل امتیازات زیادی را از دست میدهد، هر نوسانی اعم از مثبت یا منفی به این تولیدکنندهها فشار مضاعف وارد میکند.
تقاضای محدود ورق
تقاضای ورق در ترکیه هنوز پایین است؛ زیرا بخشهای مصرفکننده ورق هنوز برنامه تعمیرات سالانه دارند. نرخ لیر ترکیه، دلار و یورو نوسان دارد و نگرانیهای اقتصادی در سطح جهان کاهش نیافته است. با اینکه تقاضا کم است تولیدکنندهها بر قیمتهای بالا پافشاری میکنند. قیمت پیشنهادی ورق گرم وارداتی از روسیه ۷۶۰ تا ۷۷۵ دلار سیافآر بود و ورق گرم اروپا ۷۳۰ تا ۷۴۰ دلار سیافآر است. همچنین محصول تولید داخل ۷۴۰ تا ۷۶۰ دلار برای تولید سپتامبر و اکتبر شنیده شده است. قیمتهای وارداتی خیلی بالاست و تقاضایی ندارد. تولیدکنندگان روس از کمبود موجودی و کاهش عرضه استفاده کرده قیمتها را ۲۰ تا ۳۰ دلار بالا بردهاند، ولی اگر بازارهای مالی هفتههای آتی بهبود نیابند یا به ثباتی نسبی نرسند احتمال رشد قیمت بیشتر بعید است. هنوز ماه رمضان و تعطیلات تابستانی اروپا ادامه دارد و نباید امیدی به بهبود بازار نیمه دوم آگوست داشت.
در آلمان نبود تقاضا بر قیمت ورق گرم فشار آورده و قیمت فعلی ۵۴۰ تا ۵۵۰ یورو است و برخی رسیدن آن به ۵۰۰ یورو را بعید نمیدانند. در ایتالیا بازار ورق سردرگم بود نگرانیهای اقتصادی و نوسانات نرخ ارز تاثیرگذار بود. تازهترین قیمت بازار داخلی ۵۰۵ تا ۵۲۰ یورو درب کارخانه بوده و معاملهای در ۴۹۵ یورو نیز شنیده شده است. قیمت پیشنهادی وارداتی ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار فوب ( ۴۸۶ تا ۴۹۳ یورو) شنیده شد.
کارخانههای آمریکایی قیمت ورق را ۶۰ دلار در هر شورت تن بالا بردند تا به روند نزولی بازار پایان دهند، ولی به جای روشنتر شدن وضعیت بازار تنها ابهامات بازار بیشتر شد. به نظر برخی این افزایش قیمت تنها بی ثباتی بازار را بیشتر کرد. چند هفتهای است که قیمت ورق در بازار نقدی آمریکا نزولی بوده و ورق گرم به ۶۴۰ دلار در هر شورت تن رسیده است؛ در حالی که چند ماه قبل ۹۰۰ دلار در هر شورت تن بود. ورق سرد و گالوانیزه نیز به ۷۶۰ تا ۸۰۰ و ۷۹۰ تا ۸۴۰ دلار در هر شورت تن رسیدهاند.
در بازار شانگهای قیمت پیشنهادی فعلی ورق گرم ۲ تا ۵ دلار بالا رفته به ۷۵۰ تا ۷۵۱ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده رسیده است. قیمت پیشنهادی ورق گرم وارداتی به امارات ۷۴۰ تا ۷۷۰ دلار سیافآر بود، در حالی که قبلا ۶۸۰ تا ۷۲۵ دلار سیافآر بود.
ورق در انتظار جهش
ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر در انزلی که روز شنبه ۹۴۰ تومان روی تریلی عرضه میشد در پایان هفته به ۹۱۵ تومان هم رسید. علت این افت قیمت آن بود که ورق گرم به اوج خود رسیده بود و باید کاهش داشته باشد؛ زیرا تقاضای آن ضعیف است بهرغم آنکه واردات در خلال سه ماه گذشته محدود بوده است. البته گفته میشود ۱۸۰ هزار تن از این کالا در راه ایران است که احتمالا با ورود آنها نوسان قیمت تا حدی آرام خواهد شد.
ورق گرم محصول مبارکه نوسانی نداشت و عملا بدون تغییر قیمت بود که ناشی از رکود فصلی است، ولی با ادامه این روند عرضه توسط کارخانهها، بعد از ماه رمضان باید انتظار افزایش قیمت را داشت. ورق گالوانیزه و ورق سرد هم با سردی تقاضای فصلی روبهرو بود، ولی حجم موجودی این کالاها زیاد نیست و حتما بعد از ماه رمضان با فعال شدن کارخانهها، قیمتها تغییر خواهد کرد. فروشندگان خارجی ورق گرم تحویل انزلی ضخامت ۲ میلیمتر را ۷۵۵ دلار و ورق سرد را ۷۸۰ دلار پیشنهاد میدهند ورق گالوانیزه ۹۸۰ تا ۱۰۵۰ دلار عنوان شده، ولی تقاضای خرید برای ورق محدود است.
ارسال نظر