بازارهای کالایی به انتظار تصمیمهای فدرالرزرو نشستند؛
کامودیتیها در مسیر فتح قله
آمارهای منتشرشده نشان میدهد که شاخصهای سهام آسیایی روز چهارشنبه ۱۸دسامبر به کمترین سطح دو هفته گذشته رسید، این در حالی است که با تقویت دلار انتظارات برای کاهش نرخ بهره بیشتر شدهاست. انتظار میرود فدرالرزرو نرخ بهره را ۰.۲۵ واحد درصد پایینتر از محدوده فعلی ۴.۵ تا ۴.۷۵درصد کاهش دهد. در بازارهای انرژی، قیمت گاز اروپا به دلیل نگرانی مجدد در مورد عرضه روسیه از طریق اوکراین افزایش یافت، چراکه قرارداد آن در پایان سال به اتمام میرسد. تضعیف اقتصادی آلمان و چین نیز بر قیمت نفت تاثیر گذاشته و شاخص برنت را در کانال ۷۳دلار به ازای هر بشکه نگه داشته است.
تغییر مسیر قیمتی شاخص برنت
شاخص برنت روز چهارشنبه ۱۸دسامبر به دنبال کاهش دو روز اخیر به بالای ۷۳دلار به ازای هر بشکه افزایش یافت، چراکه گزارش صنعت به کاهش بیش از حد انتظار در ذخایر نفت خام آمریکا اشاره دارد. دادههای API نشان میدهد که ذخایر نفت خام آمریکا در هفته گذشته ۴.۷میلیون بشکه کاهش یافت و از پیشبینیهای کاهش ۱.۹میلیون بشکهای فراتر رفت که در صورت تایید اطلاعات رسمی در اواخر روز چهارشنبه، چهارمین کاهش متوالی را به ثبت میرساند. در همین حال، توجه بازار به تصمیم سیاستی فدرالرزرو با انتظارات کاهش ۰.۲۵ واحد درصدی نرخ پایه متمرکز شده است. چنین اقدامی میتواند رشد اقتصادی و در نتیجه تقاضای نفت را افزایش دهد. با وجود این، به دنبال نگرانیهای مجدد در مورد تقاضای چین که ناشی از ضعف غیرمنتظره دادههای مخارج مصرفکننده از چین است، قیمت نفت همچنان تحت فشار قرار دارد. این نگرانیها با پیشبینی رشد قوی تولید از سوی کشورهای غیراوپکپلاس در سال آینده تشدید میشود. طلا هم روز چهارشنبه به حدود ۲۶۵۰دلار به ازای هر اونس رسید و در آستانه اعلام سیاست پولی فدرالرزرو در محدوده معاملاتی محدود باقی ماند. در حالی که بهطور گسترده انتظار میرود فدرالرزرو نرخ بهره را ۰.۲۵ واحد درصد کاهش دهد، معاملهگران در میان عدماطمینان در مورد اینکه چگونه سیاستهای دولت ترامپ آینده ممکن است بر مسیر نرخ تاثیر بگذارد، بر سرنخهایی برای چشمانداز نرخ بهره در سال آینده متمرکز هستند. در همین حال، دادههای قویتر از حد انتظار خردهفروشی ایالاتمتحده، افزایش ۰.۷درصدی را در ماه نوامبر نشان میدهد و این گمانهزنی را تقویت میکند که فدرالرزرو ممکن است سیاستهای خود را کاهش دهد.
با این حال، این فلز گرانبها در سالجاری بیش از ۲۸درصد افزایش یافته و آن را به بزرگترین رشد سالانه خود از سال ۲۰۱۰ تبدیل کرده است که ناشی از تسهیل پولی ایالاتمتحده، تقاضای امن و خرید پایدار بانک مرکزی است. در جاهای دیگر، به دنبال کاهش عوارض گمرکی، واردات طلای هند در ماه نوامبر رکورد تازهای را بهثبت رساند و انتظار میرود تقاضای کل سال از سوی مصرفکننده اصلی در سالجاری ۷درصد افزایش یابد که دومین افزایش از سال ۲۰۱۵ است.
افت قیمت آلومینیوم در پی تغییر سیاستهای چین
معاملات آتی مس بهعنوان یکی دیگر از کامودیتیها روز چهارشنبه به کمتر از ۴.۱۰دلار به ازای هر پوند رسید و ششمین کاهش متوالی را به همراه داشت، چراکه سرمایهگذاران برای تصمیمگیری فدرالرزرو در آینده آماده میشوند. به طور کلی انتظار میرود بانکمرکزی ایالاتمتحده یکچهارم واحد درصد کاهش نرخ بهره را اعمال کند، اما میتواند به دلیل تورم مداوم، کاهش کمتری نسبت به پیشبینی قبلی در سال آینده نشان دهد. نگرانیهای اقتصادی مداوم در چین و عدمحمایت سیاستی دقیق پکن همچنان بر چشمانداز تقاضا در بزرگترین مصرفکننده مس در جهان تاثیر گذاشته است. با این حال، بازارها به کاهش نرخ بهره و افت بیشتر نسبتهای ذخیره بانکی چین در سال آینده امیدوار هستند. همچنین انتظار میرود حمایت مالی نقشی کلیدی در تقویت تقاضای داخلی و کاهش تاثیر بالقوه افزایش تعرفههای ایالاتمتحده داشته باشد.
قیمت سنگآهن با عیار ۶۲درصد نیز به دنبال سیگنالهای ناامیدکننده چین به عنوان مصرفکننده اصلی این کالا، به ۱۰۵دلار به ازای هر تن رسید. کنفرانس سالانه برنامهریزی اقتصادی چین، تغییر سیاستهای اخیر را مجددا تایید کرد، اما جزئیات کمی در مورد اندازه بالقوه اقدامات محرک ارائه کرد. دولت چین برنامههایی را برای سیاستهای مالی فعال و سیاستهای پولی نسبتا ضعیفتر، ازجمله افزایش کسری، انتشار اوراق قرضه فوقالعاده طولانیتر در سال آینده و کاهش نرخهای بهره، ترسیم کرد. قیمت کالاها از جمله سنگآهن نیز تحت فشار قرار گرفت، چراکه سرمایهگذاران انتظارات برای کاهش نرخ فدرالرزرو در سال ۲۰۲۵ را کاهش دادند. معاملات آتی آلومینیوم بهعنوان دیگر کامودیتی نیز در ماه دسامبر در راستای فشار گسترده فلزات صنعتی در مبادلات اصلی در این ماه به ۲۵۷۰دلار به ازای هر تن سقوط کرد که پایینترین میزان در یکماه گذشته به حساب میآید، چراکه عرضه کافی برای این فلز تاثیر تقاضای نامشخص را تشدید کرد.
دادههای جدید نشان میدهد تولید آلومینیوم اولیه در چین ۳.۶درصد نسبت به سال قبل در ماه نوامبر افزایش یافته است که با عرضه قویتر در اوایل سال مطابقت داشت، چراکه بارندگی در مرکز تولید یوننان از ایجاد نیروگاه آبی برای کارخانههای ذوب حمایت کرد. تمایل پکن به کاهش ارزش یوآن، قیمت فلزات اساسی با مراکز تولید چین را به سمت عقبنشینی در مبادلات دلاری سوق داد. براساس برآوردهای بازیگران بازار، این در مقابل افزایش قیمت آلومینا به دلیل اختلالات عرضه و تصمیم پکن برای پایان دادن به تخفیف مالیاتی بر صادرات محصولات نیمهساخته آلومینیوم در ماه دسامبر متعادل شد و طبق برآوردهای بازیگران بازار، حدود ۵میلیون تن عرضه را از بازار بینالمللی حذف کرد.