با وجود مطلوب بودن بازار از نگاه مسوولان، گلایه‌ها از قوانین و سامانه معاملاتی بازار آتی کماکان ادامه دارد
گروه بورس کالا - سردار خالدی: ارزش مبادلات بازار آتی بورس کالای ایران طی هفته گذشته با ثبت رکورد جدیدی به سطح ۲ تریلیون ریال نزدیک شد این در شرایطی بود که قیمت سکه آتی در همین مدت مشابه بیش از ۳۱ هزار تومان افزایش یافت. مبادلات طلا در بازارهای جهانی در هفته گذشته با حرکت رو به رشد بی‌سابقه‌ای دنبال شد.

در ابتدای هفته پس از اینکه قیمت طلا به ازای هر اونس از یک هزار و 700 دلار عبور کرد در روزهای پایانی با رشد دنباله‌داری از مرز یک هزار و 810 دلار نیز گذشت. در مبادلات روز پنج شنبه و جمعه این روند با حالت نوسانی پیگیری شد و قیمت‌ها دوباره برگشت و به سطح یک هزار و 750 دلار رسید. به گفته تحلیلگران با نگرانی‌های به وجود آمده در اقتصاد ایالات متحده و اقتصاد منطقه یورو و ناآرامی‌ها در برخی از کشورهای اروپایی طی روزهای گذشته قیمت طلا به بالاترین سطح رسیده بود این در شرایطی است که به دلیل حمایت بانک‌های مرکزی جهان از رشد اقتصادی در جهان، سقوط قیمت سهام متوقف شد و طلا نیز تا حدودی با کاهش نرخ دنبال شد، البته نوسان قیمت‌ها همچنان ادامه دارد و روز گذشته قیمت طلا در حالی که نرخ ارزهای معتبر همچون یورو و دلار با تکانه‌های منفی روبه‌رو شده بود با روند صعودی مواجه شد. در بازار داخلی، روند مبادلات همراه با بازارهای جهانی حرکت کرد، البته کمبود ارز در بازار نیز باعث شد قیمت دلار به سطح بالایی برسد و به تبع از همین افزایش، سکه با رشد قیمت همراه شود. افزایش قیمت سکه طرح جدید در بازار نقدی در روز پنج شنبه به 485 هزار تومان هم رسید. با نوسان قیمت طلا در بازارهای جهانی و کمبود ارز، به نظر می‌آید دادوستدهای بازار داخلی تا حدودی با کاهش قیمت‌ها روبه‌رو شود. در بازار آتی بورس کالای ایران، مبادلات برخلاف بازار نقدی با حجم بسیار بالایی همراه است، به طوری‌که از ابتدای روز شنبه تا پایان روز پنج شنبه هفته گذشته در مجموع تعداد 35 هزار و 36 قرارداد به ارزش یک تریلیون و 800 میلیارد و 716 میلیون و 970 هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته‌های ماقبل از سطح بالاتری برخوردار بود. افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی و اطمینان به سرمایه‌گذاری در بخش طلا و سایر فلزات گرانبها به عنوان کالای جایگزین باعث شده سطح تقاضا به بالاترین میزان خود برسد. تاثیرپذیری از بازارهای جهانی و نوسانات ارز از جمله دلایلی هستند که حجم مبادلات در بازار آتی را به سطح بالایی رسانده است. انتظار بر این است حجم مبادلات تا زمانی که سطح قیمتی طلا در بازارهای جهانی بالا باشد نیز با میزان رو به رشدی ادامه پیدا کند.
در کنار همه توصیف‌ها از بازار آتی، برخی نیز معتقدند مشکلات بازار آتی کماکان ادامه دارد و برخی از قوانین دست و پاگیر به همراه مشکلات سامانه نرم‌افزاری بازار آتی باعث شده ظرفیت‌های واقعی بازار به جایگاه واقعی نرسد، در مقابل این گلایه‌ها، مسوولان بورس کالا از روند مطلوب بازار براساس آمار صحبت به میان می‌آورند، به طوری‌که آنها معتقدند مبادلات بازار آتی از ابتدا تاکنون حاکی از معامله بیش از ۵۵۰ هزار قرارداد به ارزش ریالی حدود ۲۳ تریلیون و ۵۰۰ میلیارد ریال یا به عبارتی ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار است که در نوع خود رکورد جالبی است.
در هر صورت مجموع قراردادهای سکه شهریورماه طی هفته مورد بررسی 5 هزار و 845 قرارداد به ارزش 279 میلیارد و 173 میلیون و 860 هزار ریال بود. این در حالی است که دادوستد قراردادهای سکه تحویل آبان‌ماه با 6 هزار و 492 قرارداد به ارزش 323 میلیارد و 352 میلیون و 740 هزار ریال دنبال شد. برای سکه‌های دی‌ماه نیز بیشترین حجم مبادله صورت گرفت، به‌طوری‌که 14 هزار و 430 قرارداد به ارزش 750 میلیارد و 171 میلیون و 560 هزار ریال برای این موعد مبادلاتی انجام شد. سکه اسفندماه نیز با 8 هزار و 269 قرارداد به ارزش 448 میلیارد و 18 میلیون و 810 هزار ریال همراه شد.
روند حجمی مبادلات در شرایطی پیگیری شد که روند صعودی قیمت‌ها حرکت بی‌سابقه‌ای را شاهد بود. دادوستد سکه شهریورماه با بیشترین افزایش نرخ، از ابتدای هفته تا پایان روز پنج شنبه، ۳۱ هزار و ۷۰۷ تومان و ۲ ریال تغییر کرد. همچنین برای سکه آبان‌ماه قیمت‌ها از روز شنبه تا پایان روز پنج شنبه ۲۷ هزار و ۹۰۹ تومان و ۶ ریال بالا رفت. روند قیمت سکه مبادلاتی دی‌ماه طی همین مدت مشابه ۲۹ هزار و ۱۱ تومان و یک ریال رشد داشت. سکه تحویل اسفندماه همپای معامله سایر قراردادها با افزایش قیمت ۲۷ هزار و ۹۵۶ تومان و ۲ ریال دنبال شد.