در صورت نبود راهکار عملی مناسب و مطلوب، باید شاهد موج جدیدی از بحران در بازارهای جهانی بود
گروه بورس کالا - سردار خالدی: مبادلات سکه در هفته گذشته در شرایطی به بیش از ۲۱هزار قرارداد به ارزش بیش از یک تریلیون ریال رسید که نسبت به هفته ماقبل با افت رو‌به‌رو بود. افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی و تداوم نگرانی درباره آینده اقتصاد جهانی از عوامل رشد نام برده شده‌اند.

مبادلات طلا در بازارهای جهانی به تاثیر از نگرانی‌ها درباره گسترش دامنه بحران ایالات‌متحده و اقتصاد یورو با حجم بالایی از تقاضا روبه‌رو بود. رکوردشکنی‌های پی‌در‌پی قیمت طلا به ازای هر اونس یک هزار و 675 دلار در پی کاهش ارزش دلار، همچنان به عنوان یکی از بی‌سابقه‌ترین سطوح قیمتی طلا در نظر گرفته شده است. پس از توافق تردیدآمیز دولتمردان بر سر افزایش بدهی‌های ایالات‌متحده و کاهش هزینه‌های دولتی و تداوم انتشار آمارهای ضعیف اقتصادی در این کشور و از سویی نگرانی نسبت به آینده بدهی دولت‌های اروپایی سرمایه‌گذاری در بخش طلا به سطح بسیار بالا و بی‌سابقه‌ای رسیده است. این در شرایطی است که افزایش حجم تقاضا از سوی دولت و مردم به گواه گزارش‌ها و آمار منتشر شده صندوق بین‌المللی طلا نشان از رشد سرمایه‌گذاری در این بخش است.
البته با وجود اینکه برخی از بخش‌های اقتصادی همچون خودروسازی ایالات‌متحده با داده‌های مثبتی روبه‌رو بوده، اما نگرانی‌های بحران مالی آمریکا و اروپا به حدی رسیده که بازار سهام در بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی با افت شدیدی همراه بوده است. این نگرانی حتی به کشور آلمان که یکی از اقتصادهای مستقل و منظم اروپایی بوده است نیز رسیده است. به نظر تحلیل‌گران با ترسیم چشم انداز اقتصاد جهانی، می‌توان به این نتیجه رسید که نگرانی‌ها رو به افزایش است و در صورت نبود راهکار عملی مناسب و مطلوب از سوی دولتمردان، باید شاهد موج جدیدی از بحران‌ها بود.
البته اوضاع نگران‌کننده بازارهای مالی و کالایی جهانی در شرایطی دنبال می‌شود که تاثیرات آن روی بازار داخلی طلا و سکه نیز قابل مشاهده بود. در هفته گذشته قیمت سکه در بازار نقدی با رشد بالایی مواجه شد، به طوری که سکه طرح امام در روز پنج‌شنبه با 440 هزار تومان معامله شد. البته معامله‌گران بر این باورند تاثیرپذیری سکه از بازار جهانی طلا تنها یکی از عوامل نوسان و رشد قیمت سکه است، بازار رسمی ارز و شایعه مربوط به کاهش قیمت دلار در بازار داخلی باعث شده قیمت سکه داخلی در تناقضی با تحولات جهانی قرار بگیرد. هر چند بازار نقدی با نوسان اندکی روبه‌رو بوده و قیمت‌ها به دلیل تاثیرپذیری مستقیم از بازار رسمی ارز و بازارهای جهانی نوسان اندکی را شاهد بوده، اما به دلیل رشد بی‌سابقه نرخ طلا در بازارهای جهانی، رشد قیمت سکه به بیش از 15 هزار تومان طی هفته گذشته رسید.
در بازار آتی بورس کالای ایران نیز روند قیمت‌ها هر چند نوسانی و در پایان هفته با افزایش رو به بالایی نیز همراه بود، اما از روز شنبه تا چهارشنبه قیمت سکه با رشد بیش از ۵ هزار تومان مواجه شد و تحویل شهریورماه بیشترین افزایش قیمت را داشت به طوری که از روز شنبه تا پایان روز پنج‌شنبه ۵ هزار و ۵۶۶ تومان و ۷ ریال رشد کرد.
سکه تحویل آبان‌ماه طی همین مدت مشابه 5 هزار و 152 تومان و 7 ریال رشد داشت. همچنین مبادلات سکه دی‌ماه با رشد 5 هزار و 277 تومانی قیمت‌ها از ابتدای هفته تا پایان روز پنج‌شنبه مواجه شد.
اما روند افزایش قیمتی سکه همچنان با حجم بالایی از تقاضاها برای خرید سکه در بازار روبه‌رو است که انتظار می‌رود با وجود رکود طبیعی ماه رمضان افزایش حجم مبادلات در هفته‌های آینده ادامه پیدا کند. در مجموع در مبادلات بازار آتی از روز شنبه تا پایان روز چهارشنبه (بدون احتساب معاملات روز پنج‌شنبه) ۲۱ هزار و ۴۷۹ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۳۷ میلیارد و ۲۹۲ میلیون و ۶۰ هزار ریال معامله شد که به ترتیب از لحاظ حجم و ارزش نسبت به هفته ماقبل افت ۸۴/۲۴ و ۱۷/۳۵ درصدی را تجربه کرد. البته مبادلات سکه شهریورماه با ۳ هزار و ۲۹ قرارداد به ارزش ۱۳۶ میلیارد و ۹۸ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال روبه‌رو شد.
سکه تحویل آبان‌ماه با 5 هزار و 322 قرارداد به ارزش 252 میلیارد و 336 میلیون و 660 هزار ریال مواجه شد. دادوستد سکه دی‌ماه نیز با 13 هزار و 128 قرارداد به ارزش 648 میلیارد و 856 میلیون و 600 هزار ریال دنبال شد.