تفاوت نرخ بورس و بازارکمتر شد

گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: همزمان با عرضه سبد ترکیبی ذوب‌آهن اصفهان در بورس کالا، بیش از ۴۰۰ هزار تن تقاضا وارد بازار شد. این اتفاق در حالی رخ داد که از سوی دیگر، بورس با توجه به نوع ترکیب این کالا و کمتر بودن محصولات طول کوتاه آن، قیمتش را در مقایسه با آخرین سبد ترکیبی این شرکت که ۸۴۰ تومان بود، بالا برده و ۸۵۵ تومان اعلام کرد، اما در عین حال از رقابت خریداران برای این کالا جلوگیری کرده و در نهایت مانند رویه ۶ ماه اخیر بورس، کالای عرضه شده را به نسبت تقاضا، میان خریداران تقسیم کرد.

اگرچه تقاضا بالا بود و همگی طبق قانون بورس ۱۰۰ درصد وجه خرید را پرداخت کرده بودند، اما از نظر بسیاری از معامله گران و فعالان بازار در واقعی بودن این تقاضاها شک و تردید زیادی وجود دارد؛ چرا که رویه بازار و آنچه در خارج از بورس اتفاق می‌افتد نشانی از این حجم تقاضا و مصرف ندارد. از این رو برای تقاضاهای دیروز بازار که بسیاری آن را گمراه‌کننده می‌دانند، دلایل زیادی مطرح شده از جمله نزدیک شدن به آخرین فرصت کالاهای تحویلی خرداد ماه که باعث شده تا میزان بازار‌سازی تجار و خریداران افزایش پیدا کند تا شرایط بازار با افزایش تقاضا خود را نشان دهد.

از سوی دیگر برخی از کارگزاران نیز به این موضوع اشاره می‌کنند که تقسیم و سهمیه‌بندی کالا در بورس باعث شده تا خریدارانی که وجه بیشتری در اختیار دارند با حداکثر تقاضا وارد بازار شوند تا بتوانند به سقف سهمیه‌های اعلامی دست پیدا کنند از این رو به عقیده آنها حتی اگر وجوه واریز شده برای این کالاها که باید پیش از عرضه در بورس در حساب مشترک وجود داشته باشد، وجه خود خریداران باشد و از سوی کارگزاری‌ها یا سیستم بانکی تامین نشده باشد، باز هم تنها به نفع افرادی است که پول بیشتری دارند و همه خریداران از یک شرایط یکسان و هماهنگ و متعادل برخوردار نیستند. در همین حال هنوز شایعات موجود در تالار بورس کالا نشان از دریافت اعتبار از سوی برخی خریداران برای واریز کردن وجه تضمین خرید حکایت دارد تا جایی که پس از ثبت چند تن تقاضای مازاد در سیستم بورس، ناظر تالار فورا اعلام کرد که به تقاضاهای کاذب وقت داده می‌شود تا از تابلو خارج شوند. اگرچه برخی کارگزاری‌ها ثبت این مقدار تقاضاهای مازاد را اشتباه برخی از کارگزاری‌ها در ثبت حجم خرید عنوان می‌کنند، اما در عین حال فعالان بازار معتقدند که دیروز هم بخشی از این تقاضاها به صورت غیر واقعی و کاذب وارد رینگ شده بود خصوصا اینکه با توجه به کاهش قیمت‌های بازار آزاد در هفته گذشته و رشد قیمت بورس همزمان با این کاهش قیمت‌ها، فاصله بازار و بورس بسیار کم شده و انگیزه نوسان‌گیری از این شرایط وجود ندارد.

برخی نیز معتقدند از آنجا که تجار به لحاظ وجود سقف قیمتی در بورس کالا نمی‌توانند از طریق بالابردن قیمت، تقاضای خود را برای یک کالا نشان داده و بازارسازی کنند در نتیجه ترجیح می‌دهند با واریز کل وجه تضمین خرید شرایط پر رونقی را از معاملات نشان دهند.

البته در کنار این موضوع نمی‌توان از عدم آگاهی کامل از سیاست‌گذاری‌های آینده و تاثیر این شرایط بر هیجان‌های نسبی بازار چشم‌پوشی کرد ضمن اینکه دیروز برخی از معامله‌گران بازار از تاثیر پذیره‌نویسی شرکت تجاری آهن و فولاد میلاد بر بازار آهن و شایعاتی که در خصوص اهداف تشکیل این نهاد تجاری در بازار مطرح می‌شود صحبت می‌کنند.

گفته می‌شود با وجود اینکه شایعاتی در مورد تلاش دست‌اندرکاران بازار برای بهبود تقاضا و حمایت از بازار از طریق تشکیل این مجموعه ایجاد شده، اما تاثیر آن در حد زیادی نبوده است و اظهار نظر در مورد این موضوع را خیلی زود می‌دانند.

دیروز در تالار بورس کالا سبد تیرآهن و میلگرد ذوب‌آهن سلف ۳۱ مرداد ماه با نرخ ۸۵۵ تومان، ۲۲ هزارو ۸۸۰ تن معامله شد. مجتمع فولاد نطنز نیز میلگرد ۱۸ تا ۲۵ را با نرخ ۸۱۲ تومان برای ۱۲ مهر ماه عرضه کرد که ۲۲۰ تن معامله شد.

میلگرد ۱۴ تا ۲۵ گروه ملی برای ۳۱ تیرماه با نرخ ۸۴۰، ۴۴۰ تن معامله شد. میلگرد ۱۴ تا ۳۲ فولاد کویر نیز با نرخ ۸۱۲ تومان برای ۱۲مهر ماه ۲ هزارو ۲۰۰ تن معامله شد. تیرآهن ۱۴ جهان فولاد غرب نیز با نرخ ۸۴۰ تومان ۲۵۰ تن فروش رفت. میلگرد سیادن ابهر، آلیاژی ایران، یزد و ارومیه نیز معامله‌ای نداشتند.

یکی از اتفاقاتی که دیروز در بازار آهن رخ داد پذیره‌نویسی سهام شرکت توسعه بازرگانی آهن و فولاد میلاد (سهامی عام در شرف تاسیس) بود که در واقع به دلیل اینکه حدود ۱۵ هزار عضو اتحادیه آهن فروشان به طور مستقیم یا غیر مستقیم از اعضای این شرکت هستند فعالیت این شرکت در آینده بر روند بازار تاثیرگذار خواهد بود روز گذشته ۱۰ میلیارد تومان سهم این شرکت طی دو مرحله به صورت پذیره‌نویسی عرضه و به فروش رسید و به دلیل استقبال زیاد از این سهم با رایزنی‌هایی که با سازمان بورس صورت گرفته قرار است امروز نیز ۱۰ میلیارد تومان دیگر نیز عرضه شود. اعضای هیات‌مدیره اتحادیه آهن‌فروشان تمام مراکز استان‌ها از جمله اعضای این شرکت هستند. طبق اظهارات موسسین این شرکت از جمله اهداف این شرکت خرید برای اشخاص حقیقی است که به تازگی طبق قوانین اجازه خرید از بورس را ندارند، همچنین بررسی بازار برای واردات شمش و دیگر محصولات مورد نیاز بازار و ایجاد نمایندگی شرکت‌های معتبر بین‌المللی است و در این رابطه با ام ام کا و اورال استیل روسیه نیز صحبت‌هایی شده است.

در کل هدف این شرکت هدایت سرمایه در گردش بازار آهن است به طوری که در مبادلات دیروز ۳۵۰ میلیارد تومان برای خرید در حساب مشترک بین بورس و کارگزاران بلوکه شد که تنها ۴۰ میلیارد آن منجر به خرید شد و بقیه دوباره به متقاضیان عودت داده شد.

همچنین از دیگر اهداف این شرکت ایجاد و راه‌اندازی انباری در اطراف اسلامشهر و خرید ۳۰ تا ۴۰ تریلی برای حمل‌و‌نقل کالاهای خریداری شده است. همچنین مذاکراتی برای صادرات سنگ‌آهن و راه‌اندازی کارخانه تولید آهن اسفنجی و شمش در اطراف گل‌گهر شده است. پرداخت سود ۲۵ درصدی طی یک سال از دیگر اهداف این شرکت و ورود به بورس اوراق بهادار در سال ۱۳۹۳ است.