علی تاج الدینی*

با توجه به قابلیت‌ها و پتانسیل‌های معادن ایران در زمینه تامین سنگ‌آهن مورد نیاز کارخانه‌های گندله سازی و صنایع تبدیلی وابسته، لزوم توجه و نگاهی ویژه در مورد اصلی‌ترین زنجیره تبدیل سنگ‌آهن به مقاطع فولادی یا همان صنعت ذوب‌آهن، بیش از پیش احساس می‌شود. متاسفانه سرمایه‌گذاران و عمدتا تولید‌کنندگان بخش خصوصی مواد اولیه فولادی نظیر بیلت، بلوم و اسلب از حمایت‌ها، نگاه‌های مسوولانه و از دیدگاه کارشناسی مسوولان تصمیم‌گیرنده صنعت فولاد، دور مانده‌اند و فقط با‌ اندوخته ‌اندک خود که حاصل سال‌ها تجربه و ریاضت بوده است همچنان با درصدی از توان تولید خود مشغول فعالیتند.

چند سالی است که یکی از مطرح‌ترین تکنولوژی‌های مدرن دنیا به نام C.C.M در صنعت ذوب‌آهن کشورمان وارد شده است، C.C.M یا همان Continuous Casting Metal دارای متدهای متداول در ذوب‌آهن بوده و به روش‌های قوس الکتریکی (EAF) یا القایی (IF) قابلیت تولید را دارد. نکته جالب توجه این است که خطوط تولید C.C.M قابلیت تولید به روش‌های استفاده از مواد متنوع اولیه را داراست. در این روش هم قابلیت استفاده از انواع آهن قراضه وجود دارد و هم می‌توان از بریکت یا همان آهن اسفنجی به صورت مجزا یا همزمان بهره جست‌. اصلی‌ترین نکته در این بحث این است با توجه به اینکه سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در حد توان خود مبادرت به ورود این تکنولوژی کرده‌اند، چرا نباید با یک برنامه کارشناسی و زمانبندی شده خوراک اصلی این کارخانه‌ها را از محل بریکت ایرانی تامین کرده و در اختیار این واحد‌های تولیدی قرار داد؟ آیا این نکته از نظر کارشناسان صنعت فولاد مورد قبول نیست که هزینه‌های خرید بریکت به منظور تامین خوراک این کارخانه‌ها، مقرون به صرفه‌تر از استفاده از آهن قراضه است‌؟

از این رو بهتر نیست به جای صادرات سهم ویژه آهن اسفنجی تولید شده توسط کارخانه‌های گندله‌سازی کشور که عمدتا در تملک بخش دولتی هستند و از کیفیت مناسبی برخوردارند، سهمیه مورد هدف این کارخانه‌ها به جای صادرات، در شریان صنعت ذوب‌آهن کشور تزریق شده و در کوره‌های خطوط ذوب و ریخته‌گری با محوریت بخش‌خصوصی تبدیل به انواع بیلت و اسلب شود‌؟ هر اقدامی در این جهت به منظور کاهش واردات مواد اولیه فولادی، به صلاح صنعت فولاد کشور نیست‌؟ هنوزم این اعتقاد وجود دارد که با عزمی جزم می‌توان جایگاه صنعت فولاد ایران را در جهان، تک رقمی کرد‌.

* مدیر بازرگانی فولاد شرکت دیده‌بان قرن