سردرگمی بازار آهن در سایه نوسان‌های ارز

گروه بورس کالا - برای چند هفته پیاپی، نوسان قیمت تیرآهن و میلگرد تحت تاثیر تغییرات قیمت ارز قرار گرفته که بر این اساس هفته گذشته نیز افزایش قیمت این متغیر باعث شد تا رکود معاملات بازار آهن و روند کاهشی قیمت‌ها در آن تغییر جهت داده و عرضه‌کننده‌ها نرخ‌های پیشنهادی خود را بالا ببرند. در نتیجه سطح قیمت میلگرد در بازار آزاد از سطح ۸۸۵تومان به یک باره از روز دوشنبه رو به رشد گذاشت و به ۹۱۰ تومان در پایان هفته رسید و تیرآهن نیز به همین شکل حدود ۴ تا ۵ هزار تومان در هر شاخه افزایش داشت. اما این اتفاق باعث نشد تا قیمت‌های بورس نیز تغییری کند؛ چرا که همچنان تعیین سقف قیمت ۸۱۲ تومانی میلگرد بخش خصوصی و سقف ۸۵۰ تومانی میلگرد نقدی در بورس کالا تغییری نکرد و دو محصول فولادی یعنی میلگرد و تیرآهن تغییر نرخی در بورس نداشتند. البته افزایش قیمت‌ها در بازار آزاد نیز با توجه به اینکه بیشتر به دلیل بازارسازی تجار و جو روانی ناشی از افزایش نرخ ارز و وجود برخی شایعه‌ها مبنی‌بر تداوم رشد قیمت آن صورت گرفته است، برای همه معامله‌گران قابل اتکا نیست و تردیدهای زیادی نسبت به واقعی بودن این فرآیند وجود داشت؛ به طوری که برخی معامله‌گران بازار آهن این نوسان‌ها را ناشی از جو روانی و هیجان‌های مقطعی می‌دانند تا تحلیل‌های منطقی و مشخص.

از این رو انتظار قوی و محکمی برای افزایش قیمت‌ها به خصوص در هفته جاری وجود ندارد؛ مگر اینکه خریداران کالاهای بورسی برای فروش کالاهای خود که زمان تحویلشان رسیده، بازارسازی کنند یا اینکه خریدهای عمده عمرانی وارد بازار شود. از این‌رو اصرار فروشنده‌ها به بالا نگه داشتن قیمت‌ها حتی با وجود رشد قیمت ارز تنها در صورتی که خریدهای عمده و پروژه‌ای وارد بازار شود می‌تواند طولانی مدت و ماندگار باشد.

اما در هر صورت رشد قیمت فولاد از میانه هفته گذشته باعث شد تا معاملات بورس کالا که در روز یکشنبه با رکود شدید و تقاضای پایین بازار مواجه شده بود در روز چهارشنبه تا حدودی با رونق بیشتری، اما نه در حد زیاد مواجه شود.

در همین حال و با وجود جو روانی بازار که تحت تاثیر نوسان قیمت ارز است هنوز هم فولادسازان خصوصی بزرگ اعتقاد دارند که تنها راه شفاف کردن بازار و بالابردن توان تحلیل و پیش‌بینی معامله‌گران به صورت یکسان و بدون هر گونه تبعیض اطلاعاتی، آزاد گذاشتن سقف قیمت‌ها و نوسان نرخ‌ها به صورت آزاد در بورس است؛ در غیر این صورت احتمال دارد جذابیت بورس برای خصوصی‌ها که مدتی است با وجود محدودیت‌های زیاد به عرضه در بورس خو گرفته‌اند کاسته شود.

البته در حال حاضر نیز معاملات بورس تنها به این جهت که در شرایط رکود می‌تواند راه حلی برای فروش محصولات باشد و از طرفی به دلیل اینکه واریزها نقدی و ۱۰۰ درصدی است و تحویل‌های سلف، برای عرضه‌کننده‌ها جذابیت دارد.

در بخش ورق نیز، جنجالی‌ترین معامله فروش ورق گرم c مبارکه در بورس بود. به‌رغم اینکه بورس اجازه داده بود تا در ازای اینکه عرضه‌کننده به جای تقسیم به نسبت به تمام تقاضای بازار پاسخ دهد، نرخ این محصول در روز دوشنبه ۶۰ تومان افزایش پیدا کند، اما در نهایت این معامله ابطال شده و در روز چهارشنبه مجددا با نرخ ۶۹۳ تومان عرضه شد.

از آنجا که فاصله قیمتی بورس و بازار آزاد زیاد است، فعالان بازار رشد قیمت این محصول را در بورس منطقی می‌دانند، اما به نظر می‌رسد به دلیل احتمال گسترش این افزایش قیمت در بازار آزاد و رشد بیشتر نرخ‌ها در بازار موافقت کاملی با نرخ جدید ورق وجود نداشته است.