بازارهای داخلی در هفته گذشته شاهد تقویت تقاضا بود، هرچند نسبت به هفته ماقبل ارزش معاملات بورس کاهش یافت، اما قیمت‌ها روند صعودی داشت.

در هفته گذشته بورس کالا شاهد معامله ۱۲۶هزار و ۲۱۰ تن محصولات فولادی به ارزش یک‌هزار و ۴۹ میلیون ریال بود که نسبت به هفته قبل از آن ۱۴ درصد کاهش در حجم و ۲۵ درصد کاهش در ارزش معاملات را نشان می‌دهد. تداوم روند صعودی نرخ ارز در هفته گذشته باعث شد تا رشد قیمت که روز دوشنبه به آرامی‌آغاز شده بود، در اواخر هفته شدت بیشتری یابد و پیش‌بینی می‌شود در هفته آتی نیز ادامه یابد. ارزش معاملات گروه فولاد در یک ماه گذشته و مدت مشابه در سال گذشته در نمودار ذیل نشان داده شده است.
در بازارهای جهانی تحولات اقتصادی یونان و سیاست‌های انقباضی چین را می‌توان مهم‌ترین متغیرهای تاثیرگذار در بازار فولاد در هفته‌های اخیر دانست. هفته گذشته نخست‌وزیر یونان از مجلس رای اعتماد گرفت که بیانگر همراهی مجلس با نخست وزیر در تصویب سیاست‌های انقباضی بود. با کاهش نگرانی‌ها از بحران یونان، بازارهای جهانی به ویژه در اروپا رشد را تجربه کرد. تحلیل گران پیش‌بینی می‌کنند افزایش تورم در چین و کاهش واردات به اروپا نوید دهنده رونق در فصل سوم سال جاری برای کشورهای اروپایی باشد که مدتی با خطر اولین ورشکستی در منطقه یورو و احتمال فروپاشی یورو روبه‌رو بودند.
در ژاپن اگرچه عرضه قراضه به خاطر زلزله اخیر افزایش یافته است، اما با تقاضای مناسبی در داخل روبه‌رو شده است به گونه‌ای که هفته گذشته کارخانه توکیو استیل ژاپن قیمت خرید قراضه را به طور مرتب افزایش داده است. طبق آمار دولت ژاپن، در ماه مه صادرات فولاد این کشور به ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن رسید که ۶/۳ درصد نسبت به آوریل افت داشت و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۸ درصد کاهش یافت.
روند آتی تقاضا در چین به عنوان بزرگترین فولاد ساز جهان مهمترین عامل تاثیر گذار در فصل آتی خواهد بود. در حال حاضر مهار تورم مهمترین دغدغه سیاست‌گذاران چین است که به شدت قدرت رقابتی چین را در اروپا کاهش خواهد داد. تحلیل گران پیش‌بینی می‌کنند در صورتی که نرخ تورم به بیش از 6 درصد برسد اقتصاد چین شاهد سیاست‌های انقباضی شدیدی باشد. از ماه مارس تاکنون، کاهش اعتبارات بانکی منجر به کاهش 15 تا 20 درصدی موجودی ورق در چین شده است. بازار چین در هفته گذشته به دلیل کمبود نقدینگی و کاهش تقاضا با افت قیمت در بازار نقد روبه‌رو بود و قیمت محصولات در گروه فولادی 8 تا 15 دلار کاهش داشت. با این وجود آغاز پروژه ساخت 10 میلیون خانه جدید در فصل سوم و چهارم و افزایش تولید صنعتی و تولید خودرو می‌تواند از عوامل بهبود تقاضا در ماه‌های آتی باشند.
هند نیز در هفته‌های اخیر متاثر از کاهش تقاضا در چین بود، به گونه‌ای که حجم صادرات سنگ آهن هند به چین با ۶ میلیون و ۸۳۰ هزار تن در ماه مه نسبت به ماه قبل ۲۴ درصد کاهش یافت. هند یکی از اصلی‌ترین تامین‌کننده‌های سنگ‌آهن در بازار نقدی چین است.
در آمریکا گزارش‌ها حاکی از افزایش تولید فولاد است. در اقتصاد آمریکا به ازای هر شغل ایجاد شده در صنعت فولاد
۷ شغل در سایر بخش‌های اقتصادی ایجاد می‌شود و صنعت فولاد سالانه با بیش از ۳۵۰ بیلیون دلار ارزش افزوده، بیش از ۲/۱ میلیون شغل در اقتصاد آمریکا ایجاد می‌کند. لذا افزایش تولید در صنعت فولاد را می‌توان از شاخص‌های پیشرو در پیش‌بینی بهبود شرایط اقتصادی دانست.
منبع: گروه تحقیق و توسعه شرکت کارگزاری مبین سرمایه

مقایسه ارزش معاملات فولاد در یک ماه اخیر و مدت مشابه سال گذشته