گروه بورس کالا - سردار خالدی: مبادلات سکه طی هفته گذشته در بازارهای داخلی در شرایطی با نوسان بالای قیمتی مواجه شد که فعالان، چرخه خریدوفروش را غیرمنطقی و به دور از میزان عرضه و تقاضای واقعی می‌دانند، البته در این میان حجم مبادلات همچنان بالا بود. دلیل اصلی این نوسان و سردرگمی، هم افزایی نوسانات قیمتی طلا در بازارهای جهانی و نوسان نرخ رسمی ارز در بازار داخلی عنوان شده است.

معاملات هر اونس طلا طی یک هفته گذشته با نوسان ادامه پیدا کرد، در حالی که در روزهای ابتدای هفته کاری این فلز با کاهش قیمت روبه‌رو شده بود، اما در ادامه این شیب رو به پایین با حالت برعکس، دوباره روی سطح بالای یک هزار و ۵۰۰ دلار قرار گرفت. در بازارهای کالایی جهان تنها نوسان قیمت‌ها برای بخش فلزات گرانبها نبود، بلکه این نوسان در بیشتر محصولات مورد معامله قابل مشهود بود. در همین حال باید به اوضاع اقتصاد اروپا به خصوص تصمیم‌گیری‌های اخیر درباره دولت یونان و مشکل بدهی این کشور اشاره کرد که به طور مستقیم در کاهش نرخ برابری یورو در برابر دلار و تقویت شدن بهای دلار در بازارهای معتبر ارز جهانی تاثیر گذاشت. با کاهش یورو و افزایش نرخ دلار از سرمایه‌گذاری‌ها در بخش طلا و سایر فلزات گرانبها کاسته و صف تقاضاها برای اطمینان نسبت به مبادلات ارز بیشتر شد. براساس گفته کارشناسان، با توجه به وضعیت نرخ بهره‌وری ایالات‌متحده و نگرانی‌ها نسبت به اوضاع اقتصاد اروپا که اعتراضات مردمی در این کشورها را نیز در پی داشته است و از سویی افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف تجاری در خاورمیانه به دلیل تحولات و نارضایتی‌های اخیر مردمی کشورهای عربی، چشم‌انداز صعودی از روند بازار طلا همچنان می‌تواند قابل پیش‌بینی باشد.
در بازار نقدی طلا و سکه وضعیت دادوستدها با حالت نوسان دنبال شد، به طوری که در ابتدای هفته گذشته قیمت سکه با افت روبه‌رو شد، اما طی دو روز سه‌شنبه و چهارشنبه قیمت‌ها با حالت عکس شیب رو به بالایی را تجربه کرد. عامل اصلی این نوسان قیمتی، تغییر نرخ دلار رسمی و افزایش آن در روز سه‌شنبه و از سویی افزایش نرخ طلا در بازارهای جهانی و هم‌افزایی این دو موضوع عنوان شد. البته در بازار آتی بورس کالای ایران، هر چند قیمت‌ها نوسان داشت، اما در هفته گذشته معامله‌گران بازار آتی نسبت به وضعیت بازار و ضرر و زیان‌های به وجود آمده اظهار نگرانی کردند و ادامه روند موجود را برای بازار به صرفه ندانستند. طی گفت‌وگویی که با فعالان بازار انجام شد؛ آنها بر این باورند افزایش قیمت‌ها همزمان با افزایش نرخ رسمی دلار به صورت غیر منطقی بود در همین حال کاهش قیمت‌ها نیز همگام با کاهش نرخ رسمی دلار غیر منطقی است. به گفته آنان، بازار در سیستم مطلوب عرضه و تقاضا حرکت نمی‌کند، زیرا سیاست‌های پولی و مالی بانک مرکزی به گونه‌ای است که ثبات را در بازار به وجود نیاورد و تنها التهاب در دادوستدها را افزایش داد. البته به گفته برخی از کارشناسان اقتصادی، التهاب در بازار سکه و ارز به موضوع سرازیری نقدینگی ناشی از قانون اصلاح قیمت‌ها بر می‌گردد که به دلیل نقد شوندگی بالای این دو بازار، شاهد تلاطم و نوسانات بالایی بودیم. همین نوسانات و التهاب شدید در بازار وضعیت را به جایی رساند که فعالان بازار از معامله‌گران تازه وارد نسبت به دادوستدهایشان هشدار دادند، اما این هیجانات کاذب به حدی بود که فرصت اعمال تصمیم‌گیری‌هایی را از معامله‌گران گرفت. به هر حال به نظر می‌رسد بازار طی هفته جاری پس از چند هفته تلاطم رنگ آرامش را به خود ببیند.
اما در مجموع در بازار آتی طی هفته منتهی به ۹ تیرماه، ۲۸ هزار و ۷۰۶ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۳۱۰ میلیارد و ۷۶۴ میلیون و ۹۹۰ هزار ریال انجام شد که به ترتیب نسبت به هفته ماقبل با رشد ۹ و ۳/۵ درصدی از لحاظ حجم و ارزش روبه‌رو بود. بیشترین حجم مبادلات برای سکه‌های تحویلی آبان‌ماه بود که ۱۰ هزار و ۵۲۷ قرارداد به ارزش ۴۸۵ میلیارد و ۷۲۰ میلیون و ۳۵۰ هزار ریال مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین برای سکه‌های تیرماه ۴ هزار و ۲۷۱ قرارداد به ارزش ۱۸۳ میلیارد و ۵۴۹ میلیون و ۵۷۰ هزار ریال معامله شد. ۷ هزار و ۳۰۵ قرارداد برای سکه‌های شهریورماه به ارزش ۳۲۵ میلیارد و ۶۹۴ میلیون و ۲۷۰ هزار ریال بسته شد. همچنین برای سکه‌های دی‌ماه ۶ هزار و ۶۰۳ قرارداد به ارزش ۳۱۵ میلیارد و ۸۰۰ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال مبادله شد. از سوی دیگر، روند قیمتی بازار به گونه‌ای بود که قیمت سکه در بازار با نوسان دنبال شد. سکه تیرماه از ابتدا تا پایان هفته یک‌هزار و ۷۱۱تومان و ۳ ریال افزایش قیمت داشت. سکه شهریورماه نیز در همین مدت مشابه ۶ هزار و ۳۸۰ تومان و ۵ ریال پایین آمد. سکه تحویل آبان‌ماه با کاهش قیمت ۳ هزار و ۳۵۰ تومان و ۵ ریال روبه‌رو بود، در همین حال باید گفت سکه دی‌ماه نیز با رشد ۱۴ هزار و ۴۷۵ تومان و ۳ ریال مواجه شد.