گروه بورس کالا- بازار جهانی فولاد طی هفته گذشته روند نزولی داشت، علاوه براین بازار داخلی نیز متاثر از این افت و همچنین عدم اطمینان نسبت به آینده با کاهش مواجه شد و به این ترتیب سایه رکود بر بازار داخلی فولاد پررنگ‌تر شد. البته کارشناسان بازار فولاد ثبات را طی هفته‌های آتی پیش‌بینی می‌کنند. از این رو مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازار فولاد پرداخته است که مشروحی از آن در پی می‌آید. روند رو به کاهش بازار بیلت

بازار بیلت هفته گذشته رو به کاهش بود. بازار دریای سیاه کمی افت قیمت داشت و موجب افزایش خرید‌ها شد. آخرین قیمت بیلت

سی آی اس ۶۴۰ تا ۶۷۰ دلار فوب ثبت شد. علت افزایش خرید، تقاضای قبل از ماه رمضان است و باز هم بازار به رکود می‌رود، چون ماه رمضان تقاضای خاورمیانه و شمال آفریقا افت می‌کند. در ترکیه قیمت بیلت ۶۷۰ تا ۶۸۰ دلار بود که کمی نسبت به هفته قبل افت داشت. آخرین قیمت پیشنهادی بیلت اوکراین ۶۹۰ دلار سی اند اف ترکیه شنیده شده که تنها ۳۵ تا ۴۵ دلار هر تن کمتر از قیمت میلگرد در ترکیه می‌باشد، به همین دلیل ترک‌ها تمایلی برای خرید نداشتند. متوسط قیمت بیلت در بورس لندن ۳ دلار افت داشته و به ۵۷۰ دلار رسید. قیمت قرارداد سه ماهه ۵۶۰ تا ۵۷۰ دلار و قرارداد نقدی ۵۷۲ تا ۵۸۲ دلار ثبت شد. در چین قیمت بیلت افتی ۲۲ دلاری داشت و ۶۸۵ دلار ثبت شد. خریداران اماراتی حاضر بودند برای بیلت ترکیه ۶۷۵ تا ۶۸۰ دلار سی اف آر بپردازند در صورتی که قیمت پیشنهادی ترکیه ۷۰۰ دلار فوب است یعنی ۳۵ تا ۴۰ دلار بالاتر.

بازار راکد بیلت در ایران

قیمت بیلت در طول هفته گذشته ۵ تومان هر کیلو کاهش یافت. اول هفته بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی ۷۷۵ تا ۷۸۰ تومان اعلام می‌شد، اما خریداری در بازار نبود. به‌رغم آنکه روزهای پایانی ماه معمولا بازار راکد است، ولی فروشنده‌ها هم رغبتی به پایین آوردن قیمت نداشتند. این شرایط تا روز سه شنبه ادامه یافت، ولی از روز سه شنبه قیمت پایین آمد. سه دلیل اصلی افت قیمت بیلت عبارتند از: ۱- کاهش قیمت دلار و اعلام ادامه این سیاست از طرف دولت ۲- رکود بازار مقاطع ۳- تنزل قیمت بیلت وارداتی تا ۲۰ دلار از طرف فروشنده‌های خارجی. بیلت سایز ۱۵۰ در انزلی توسط فروشنده‌های خارجی تا ۶۸۵ دلار هم عرضه شده است.

پیش‌بینی کاهش قیمت مقاطع

روز‌های اخیر تقاضای میلگرد در بازار داخلی ترکیه کاهش داشته است. قیمت رایج بازار بین ۸۵۰ تا ۸۹۳ دلار در هر تن با ۱۸ درصد مالیات بر ارزش افزوده بود. تولید‌کنندگان ترکیه در فروش میلگرد هیچ عجله‌ای ندارند. احتمال افت ۳ تا ۶ دلار هر تن قیمت‌ها در بازار داخلی وجود دارد، اما پس از آن قیمت‌ها ثابت خواهد شد. صادرکنندگان این کشور نیز قیمت پیشنهادی خود را ۱۵ تا ۲۰ دلار هر تن پایین آورده اند و در حدود ۷۲۵ تا ۷۴۰ دلار هر تن عرضه می‌کنند.

در سی آی اس به‌رغم کاهش قیمت، تقاضای صادراتی بالا نرفته و انتظار کاهش قیمت زیاد است. در خاور دور قیمت میلگرد سی آی اس در ۷۰۰ دلار فوب ثابت بود. در منطقه خاورمیانه و آفریقا محتاطانه وارد بازار خرید می‌شوند. با توجه به پایین بودن قیمت‌ها در اروپا، صادرکنندگان مقاطع سی آی اس به این قاره باید قیمت پیشنهادی خود را کاهش دهند. قیمت مقاطع صادراتی ترکیه نیز ۳۴ تا ۴۵ یورو هر تن بیشتر از قیمت مورد نظر خریداران در انگلیس می‌باشد. قیمت میلگرد در شمال اروپا کمی بالا رفت ولی در جنوب ۵ یورو نزولی بود. قیمت پیشنهادی میلگرد صادراتی ترکیه به امارات ۷۴۰ دلار هر تن سی اند اف می‌باشد این در حالی است که قیمت این محصول در بازار داخلی ۵ تا ۲۰ دلار در هر تن بیشتر بود. با توجه به وجود محصول ارزان قیمت اوکراین در بازار عراق، عرضه کنندگان ترک برای صادرات میلگرد خود به عراق با مشکل روبه‌رو بودند. قیمت قرارداد میلگرد در بورس فیوچرز شانگهای کاهش یافته به ۴۲۵ دلار رسید. در بازار نقدی چین نیز ۱۵ دلار افت قیمت مشاهده شد.

افت قیمت مقاطع در ایران

هفته گذشته مقاطع در بازار ایران با افت قیمت شدید روبه‌رو شد تا جایی که افت قیمت تا هر کیلو ۳۰ تومان برای میلگرد و تیرآهن هم دیده شد. بازار با کاهش شدید تقاضا و رکود سنگینی روبه‌رو بود. علت آن انتظار خریداران برای کاهش بیشتر قیمت‌هاست. فشار دولت روی نرخ ارز دلیل اصلی این انتظار است. اعلام قیمت ۱۰۰۰ تومان برای هر دلار به معنای کاهش قیمت هر چه بیشتر بیلت و به‌دنبال آن قیمت مقاطع است، ولی دلیل اصلی این مطلب ضعف تقاضاست. اکثر پروژه‌های عمرانی در انتظار نقدینگی هستند و خریداری برای مقاطع نیست، در سه ماه اول امسال واردات مقاطع به شدت محدود شده است که ناشی از تفاوت قیمت بازار ایران با قیمت تمام شده محصولات وارداتی است. ولی خرید از بورس افزایش یافته است به طوری که فروش سبد میلگرد و تیرآهن که در سه ماهه اول سال ۸۹ معادل ۳۶۸.۴۰۰ کیلو بوده در دوره مشابه سال ۱۳۹۰ به ۶۴۴.۳۸۰ کیلو رسیده است. به‌رغم افت شدید عرضه در بورس کالای ایران در هفته‌های اخیر به‌علت ضعف تقاضا، بازار در حالت رکود باقیمانده است. اکثر دست‌اندرکاران اعتقاد دارند این رکود ادامه خواهد داشت، ولی قیمت مقاطع حداکثر هر کیلو ۲۰ تومان می‌تواند تنزل یابد نه بیشتر. چون قیمت خرید بورس با قیمت بازار تقریبا برابر خواهد شد.

تعطیلات تابستان و کاهش نرخ ورق

هفته گذشته در یک نظرسنجی ۶۸ درصد شرکت کنندگان در سطح جهان معتقد بودند قیمت ورق کاهش می‌یابد و ۲۳ درصد مخالف این پیش‌بینی بودند. به‌رغم افزایش تقاضای صادرات، خریداران تمایلی به خرید ورق گرم سی آی اس نداشتند. روسیه مجبور شد قیمت را ۱۰ تا ۲۵ دلار پایین بیاورد. پس از این افت قیمت روسیه، ظاهرا ترکیه حاضر شده در ۷۳۵ دلار سی اند اف معامله کند. شاخص قیمت ورق گرم ترکیه نیز به ۷۷۵ دلار درب کارخانه رسید. بازار ورق ترکیه ساکت است و انتظار می‌رود تا پایان ماه این گونه بماند. قیمت ورق در بازار اروپا همچنان روندی نزولی دارد؛ چرا که تعطیلات تابستان نزدیک است. در شمال اروپا شاخص قیمت ورق گرم ۲ درصد پایین آمده و در جنوب اروپا ۱۱ یورو ارزان تر شد. در آمریکای شمالی شاخص قیمت ورق گرم فوب میدوست ۸ دلار در هر شورت تن افت داشت.

در بازار نقدی کره قیمت ورق گرم ۸۴۵ دلار در هر تن بود که ۹ دلار افت داشته است. قیمت ورق گرم در چین پایین آمده و به ۷۲۶ تا ۷۳۰ دلار رسید. در جنوب شرق آسیا ظاهرا عرضه‌کنندگان وارداتی قیمت را کاهش داده‌اند تا موفق به فروش شوند. ورق گرم ژاپن

۷۲۰ دلار سی اف آر بود و ورق گرم چین ۷۰۰ تا ۷۱۰ دلار سی اف آر و محصول روسیه ۷۳۵ دلار سی اف آر ویتنام شنیده شده است. قیمت پیشنهادی فعلی ورق گرم صادراتی چین ۶۹۵ دلار فوب است. تقاضا در بازار امارات خوب بود. در عربستان قیمت پیشنهادی ورق وارداتی ۷۳۰ تا ۷۴۰ دلار سی اف آر بود؛ ولی محموله‌هایی از خاور دور ۷۱۰ تا۷۲۰ دلار سی اف آر نیز برای تناژ بالا شنیده شده است.

رکود بازار ورق در ایران

قیمت ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول که اول هفته ۹۱۰ تومان هر کیلو در انزلی روی تریلی اعلام می‌شد، روز پنج شنبه به ۸۸۰ تومان رسید. ورق‌های گرم ضخامت تا ۱۵ میلیمتر هم بازار راکدی را پشت سر گذاشت که ناشی از عرضه مبارکه و محدودیت تقاضا بود. جو روانی بازار تمایل به خرید نداشت و همین امر باعث شد کسانی که کالاها را به امید افزایش قیمت خریده بودند، آن را روانه بازار کنند. روند قیمت ورق‌های گرم محصول کاویان و اکسین نزولی بود؛ ولی کاهش قیمت آنها به علت محدودیت عرضه تا حداکثر ۲۰۰ ریال هر کیلو بود.

ورق سرد با کاهشی ۲۰۰ ریالی در هر کیلو در هفته گذشته روبه‌رو شد علت این امر کاهش نرخ ارز و به‌دنبال آن پایین آمدن قیمت محصولات قزاقستان بود. ورق گالوانیزه با کاهشی ۲۰۰ ریالی در طول هفته روبه‌رو بود. به‌رغم آنکه بازار ورق در رکود به سر می‌برد، اکثر دست‌اندرکاران معتقدند که قیمت‌ها باید بالا برود. در واقع سیاست دولت برای منجمد کردن قیمت ورق باعث شده که قیمت ورق گرم در بورس کالا پایین‌تر از میلگرد و ورق سرد هم سطح میلگرد باشد در حالی که باید ورق گرم حداقل ۵۰۰ ریال و ورق سرد ۱.۰۰۰ ریال گران‌تر از میلگرد در بورس عرضه شود. بعضی از تجار اعتقاد دارند؛ احتمال رشد قیمت در تیرماه وجود دارد دلیل آنها هم عرضه ۱۰.۷۰۰ تن ورق با نرخ ۷۵۷ تومان در بورس طی هفته گذشته بود که معامله آن انجام نشد.