طی مبادلات هفته گذشته بهرغم برقراری آرامش در بازارهای جهانی صورت گرفت
نوسان در بازار داخلی همراه با تغییرات نرخ ارز
گروه بورس کالا - بازار جهانی فولاد طی هفته گذشته تقریبا آرام و در برخی محصولات مانند ورق و مقاطع با افزایش اندک قیمت روبهرو بود، اما بازار داخلی فولاد متاثر از رشد نرخ ارز با افزایش قیمت مواجه شد و به این ترتیب بازار دچار تحرک بیشتری نسبت به هفتههای اخیر بود؛ اگرچه با پایین آوردن نرخ ارز از سوی بانک مرکزی پیشبینی میشود در هفته پیش رو بازار فولاد، کاهش قیمت و رکود معاملات را تجربه کند. از این رو مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازار فولاد طی هفته گذشته پرداخته است که در پی میآید.
بازار آرام بیلت
تقاضای بیلت منطقه در شمال آفریقا و خاورمیانه آنقدر بالا نرفته که به برنامه افزایش قیمت عرضهکنندگان سیآیاس کمک کند. اوایل هفته قبل در بنادر دریای سیاه تولیدکنندهها بیلت را به خاورمیانه ۶۸۰ تا ۶۸۵ دلار فوب فروختند و تمایل به خرید بالا بود. حتی برخی ۶۹۷ دلار فوب نیز پیشنهاد قیمت دادند. در یک نظرسنجی ۷۱ درصد شرکتکنندگان معتقد بودند قیمت بیلت دریای سیاه از ۷۰۰ دلار فوب فراتر میرود و ۱۹ درصد مخالف این پیشبینی بودند.
در هر حال بازار ترکیه آرامتر شده است. به این ترتیب مشتریان حاضر به خرید در قیمت بالا نیستند. قیمت بیلت صادراتی ترکیه ۶۸۰ دلار فوب است و در بازار داخلی ۷۰۰ دلار تحویل کارخانه است. البته بیلت کاردمیر ۶۸۳ تا ۶۸۸ دلار تحویل کارخانه است که هفته قبل ۷۱۰ تا ۷۱۵ دلار بود. قیمت وارداتی از سیآیاس ۶۹۰ دلار سیافآر ثبت شده است.
چون قیمت بیلت صادراتی ترکیه کاهش یافته فروشندگان سیآیاس باید قیمت را پایین بیاورند تا قدرت رقابت خود را از دست ندهند. هفته اخیر قیمت بیلت در بورس لندن نیز ۱۳ تا ۱۵ دلار افت داشته است. متوسط قیمت بیلت در بورس لندن به ۵۷۳ دلار کاهش یافت. در چین افت تقاضا قیمت بیلت را پایین آورد، ولی انتظار افت شدید نمیرود. قیمت بازار ۳ دلار افت داشته به ۶۸۱ دلار رسید.
در شمال آفریقا قیمت بالای وارداتی خریداران را سرد کرده. قیمت سیآیاس و ترکیه ۶۹۵ تا ۷۲۰ دلار سیافآر است، ولی معاملهای بسته نشده است. در مصر قیمت بیلت بالا و ۷۰۰ دلار سیافآر بود. در هند قیمت بیلت ۶۶۸ تا ۷۱۲ دلار بود که دو هفته اخیر ۹ تا ۱۱ دلار بالا رفته است.
بازار بیلت ایران در انتظار
بیلت در هفته گذشته بازار باثباتی داشت. علت این امر بیشتر پایداری فروشندگان بیلت بود. فروشندگان بیلت به دلایل زیر کمتر حاضر به تخفیف دادن بودند:۱- افزایش قیمت بیلت و محدودیت عرضه از طرف فروشندگان خارجی. ۲- افزایش قیمت مقاطع در بازار داخلی. ۳- ثبات نرخ ارز. در تمام طول هفته قیمت بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی بالاتر از هر کیلو ۸۰۰ تومان روی تریلی بود. تنها روز چهارشنبه با اعلام سیاست ارزی بانک مرکزی قیمت به ۷۹۰ تومان کاهش یافت، ولی باز هم عرضهکنندهها علاقهای به فروش کالایشان نداشتند بیشتر به این دلیل که چشمانداز بازار برایشان روشن نیست. روند رکود بازار و سیاست صبر و انتظار تا پایان هفته ادامه داشت. هر چند روز چهارشنبه سکوت بر بازار حاکم شد.
عدم تمایل ترکیه به صادرات مقاطع
قیمت میلگرد در بازار داخلی ترکیه ۷۹۰ دلار هر تن بدون مالیات و قیمت صادراتی ترکیه بین ۷۲۰ تا ۷۳۰ دلار فوب است به همین دلیل کارخانهها در این کشور تمایلی به صادرات ندارند. البته اواخر هفته کارخانه کاردمیر قیمت میلگرد خود را ۱۹ دلار کاهش داد و به ۷۷۵ دلار رساند، ولی انتظار میرود بازار میلگرد این کشور با توجه به پیروزی مجدد حزب حاکم در انتخابات یکشنبه گذشته، با ثبات باشد.
در بازار داخلی مصر میلگرد ۸۵۷ تا ۸۸۳ دلار بود که نسبت به دو هفته قبل حدود ۵۰ دلار رشد داشت. علت کمبود موجودی و قیمت بالای بیلت بود. البته تقاضا کم شده چون بازار منتظر محمولههای ۷۴۰ دلاری خریداری شده از ترکیه است.
در دریای سیاه تولیدکنندهها نتوانستند قیمت ۷۵۰ تا ۷۵۵ دلار فوب را حفظ کنند و قیمت به ۷۲۰ تا ۷۳۰ دلار فوب رسید. رشد قیمت قراضه، بالا بودن تقاضا و افزایش قیمت میلگرد کارخانهها موجب شد قیمت میلگرد در آمریکا بالا رفته به ۷۲۰ تا ۷۴۰ دلار هر شورت تن برسد. در اروپا بازار واردات در رکود است گرچه نرخ یورو بالا رفته هنوز قیمت پیشنهادی سیآیاس جذاب نیست.
در انگلیس تولیدکنندهها در تلاشند قیمت میلگرد را به ۶۰۱ تا ۶۰۷ دلار برسانند در حالی که پیش از این ۵۵۶ تا ۵۶۷ دلار بود. در اسپانیا قیمت فعلی ۵۵۰ تا ۵۶۰ یورو است و کارخانهها به دنبال افزایش قیمت هستند. در ژاپن قیمت میلگرد نزولی بود و قیمت ژوئن توکیو استیل ۶۳ دلار افت داشت. در چین قیمت میلگرد ۳ تا ۴ دلار کاهش داشت به ۷۴۴ تا ۷۴۷ دلار رسید. در کره باز هم بازار مقاطع نزولی بود قیمت میلگرد ۷۰۶ دلار شد که ۹ دلار هفته گذشته افت داشت. قیمت میلگرد وارداتی چین نیز ۹ دلار افت داشته به ۶۷۹ دلار رسید. در امارات قیمت میلگرد به ۷۵۵ تا ۷۶۲ دلار افزایش یافت. عراقیها نیز به دنبال خرید در ۷۳۰ دلار فوب از ترکیه هستند. عربستان نیز در بازار داخلی فعال است و در صورت نیاز به بازار امارات و قطر روی میآورد.
شروع افزایش قیمت مقاطع
از روز شنبه قیمت مقاطع شروع به افزایش کرد. میلگرد هر کیلو ۳۰ تومان، تیرآهن حداقل ۲۰ تومان و نبشی و ناودانی تا ۶۰ تومان هر کیلو بالا رفت. علت این امر تردید کارخانهها در عرضه کالا و روشن نبودن موقعیت فروش آنها بود. اوج گرفتن قیمتها از روز یکشنبه که ذوبآهن قیمت فروش خود را بالا برد، شروع شد و روز دوشنبه به سقف خود رسید، ولی از عصر دوشنبه با اعلام سیاست کاهش نرخ ارز بازار دچار تردید شد و همین امر به آرامش بازار منتهی شد. روز سهشنبه این روند ادامه داشت، ولی از بعدازظهر که شیب کاهشی نرخ ارز برای بازار معلوم شد، بازار فعال شد.
در مجموع هفته گذشته بازار حالت انتظار را داشت که با کوچکترین خبری واکنش نشان میداد. در روز چهارشنبه عرضههای میلگرد در قیمت۸۴۰ تومان در بورس با استقبال روبهرو شد. معنای این معامله آن است که در هفته آینده نباید انتظار کاهش قیمت مقاطع را داشت ضمن آنکه محدودیت مقادیر فروخته شده چشمانداز آینده را برای خریداران امیدوارانهتر کرده است.این در حالی است که بانک مرکزی با کاهش نرخ ارز معادلات بازار را بر هم زد.
پیشبینی ثبات در بازار ورق
هفته اخیر قیمتهای پیشنهادی انواع ورق سیآیاس در بازار صادرات اعلام شد که اغلب رشد داشت و در مواردی ثابت بود.
در ترکیه تقاضای ورق پس از انتخابات ۱۲ ژوئن بالا نرفت. قیمت پیشنهادی ورق گرم در بازار داخلی از اوایل ژوئن ۷۸۰ تا ۸۰۰ دلار بوده است. قیمت پیشنهادی ورق گرم صادراتی ترکیه مشابه قیمت داخلی ۷۸۰ تا ۸۰۰ دلار فوب است.ورق گرم در بازار نقدی آمریکا ۷۲۰ تا ۷۷۰ دلار هر شورت تن بود درحالی که برخی کارخانهها قیمت را به ۸۴۰ دلار رساندند تا بازار به ثبات برسد. سطح تقاضا در بازار پایین است و خریداران در انتظار رسیدن قیمتها به کف هستند.قیمت ورق گرم در شمال اروپا نسبت به هفته قبل ۷ یورو کاهش یافته است. در جنوب اروپا اغلب قیمتها ثابت بود. بازار ایتالیا در ثبات بود. آخرین قیمت ورق گرم در بازار داخلی ایتالیا ۵۳۰ یورو هر تن تحویل کارخانه ثبت شده است. اگر چه قیمت ورق گرم در بازار داخلی اسپانیا پایین است، اما معاملاتی در قیمت ۵۴۰ یور هر تن درب کارخانه بسته شده است. پیشبینی میشود که قیمتها تا ماه آگوست ثابت باشد. در شمال غرب اروپا قیمت پیشنهادی ورق گرم به ۵۳۰ تا ۵۴۰ یورو درب کارخانه کاهش یافته است.
در چین ورق گرم نزولی بود و در بازار شانگهای قیمت به ۷۳۷ تا ۷۴۰ دلار با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده رسیده که ۵ دلار نسبت به هفته قبل ارزانتر شده است. کارخانه بائواستیل در نظر دارد تا قیمت ورق گرم خود را برای ماه جولای ۳۱ دلار هر تن و قیمت ورق سرد را ۱۵ دلار هر تن کاهش دهد.
بازار واردات ورق گرم خاور دور در رکود بود و اخیرا در ۷۳۰ تا ۷۴۰ دلار سیافآر معامله شده است. کارخانهها در چین خواستار صادرات ورق گرم در قیمت ۷۳۵ تا ۷۵۰ دلار هر تن سیافآر هستند که از قدرت رقابت پایینی درمنطقه برخوردار است. رکود بازار ورق سرد و ورق گالوانیزه نیز در منطقه بازار ورق گرم را بدتر کرده است. در عربستان قیمت ورق گرم ثابت بود و انتظار میرود تا دو هفته دیگر افزایش یابد.
رشد نرخ ارز، ورق را گران کرد
ورق ضخامت ۲ میلیمتر رول که اول هفته ۹۰۰ تومان هر کیلو در انزلی روی تریلی معامله میشد به تدریج بالا رفت تا روز دوشنبه که به ۹۵۰ تومان رسید، ولی از روز سهشنبه قیمت شروع به کاهش کرد تا آخر هفته که به ۹۳۰ تومان هم رسید این منحنی در مورد دیگر اقلام ورق گرم دیده شد. بهخصوص در مورد ورقهای گرم محصول مبارکه. البته این امر قابل پیشبینی بود چون کسانی که قبلا در قیمتهای ارزان خرید کرده بودند از فرصت استفاده کردند و موجودی خود را روانه بازار کردند. ورق سرد در هفته گذشته تا هر کیلو ۷۰ تومان افزایش قیمت داشت علت این امر نه تنها نرخ ارز بود که بخش عمده آن مربوط به سیستم فروش و عرضه مبارکه است، شایعاتی در بازار است که کالای مبارکه در بورس باید تا ۱۰۰ تومان هر کیلو افزایش یابد. انتظار میرفت این امر هفته گذشته انجام شود، ولی افزایش قیمت تا مرز ۲۶ تومان هر کیلو بود. به هر حال ورق سرد وارداتی در قیمتهای جدید تقریبا سودی برای واردکننده ندارد. البته در پایان هفته قیمت ورق سرد کاهش یافت که ناشی از ترس از افت قیمت نرخ ارز بود. ورق گالوانیزه هم مثل ورق سرد نوسان داشت در هر حال در هفته گذشته متوسط قیمتها هر کیلو ۵۰ تومان بالا رفت و بهرغم کاهش رکود در بازار احتمال بازگشت به قیمتهای قبل بسیار بعید است چون هم حجم عرضه محدودتر از ماههای قبل است، هم ارز بالا رفته، هم نرخهای جهانی.
افزایش تقاضا در بازار قراضه
بازار قراضه وارداتی در ترکیه طی هفته گذشته آرام بود و تنها چند معامله بسته شد، ولی قیمتها بالا رفت. از آنجایی که بازار میلگرد صادراتی ترکیه بهبود نیافته، هنوز مشخص نیست که تقاضای قراضه در ترکیه تا چه زمانی بالا خواهد ماند.قیمت پیشنهادی قراضه ۸۰-۲۰ آمریکا تا ۵ دلار رشد داشته ۴۸۲ تا ۴۸۵ دلار سیافآر و خلوص ۷۰-۳۰ اروپا ۴۶۳ تا ۴۶۵ دلار سیافآر ثبت شد احتمال رشد ۱۰ یورو هر تن قیمتها در آینده نزدیک وجود دارد. هفته گذشته ترکها قراضه سنگین کلاس ۱ و۲ را ۴۷۰ تا ۴۸۰ دلار هر تن سیایاف و قراضه ۳۰ - ۷۰ را ۴۵۵ تا ۴۶۰ دلار هر تن سیایاف معامله کردند. قراضه آ۳ سیآیاس نیز به دلیل کمبود عرضه، ۵ تا ۱۰ دلار بالا رفته به ۴۷۵ دلار هر تن سیافآر رسید.
در ایتالیا قیمت قراضه ۱۰ یورو رشد کرده به ثبات رسید. در انگلیس عرضه محدود قیمت را برخلاف انتظار بالا برد. در چین کمبود عرضه قیمت قراضه را بالا برد. قیمت خرید قراضه سنگین ۷ تا ۱۲ دلار بالا رفته است. در حال حاضر قیمت قراضه سنگین در چین ۵۸۷ تا ۶۰۲ دلار هر تن میباشد. در بازار داخلی کره نیز روند بازار همچنان نزولی است طی سه ماه گذشته قیمت خرید کارخانهها تا ۵۵ دلار افت داشته است.
نوسان در بازار سنگآهن
هفته گذشته بازار سنگآهن نوسان داشت. در ابتدا قیمت معاملات سنگآهن خلوص ۵/۶۳ درصد هند به ۱۷۴ تا ۱۷۵ دلار سیافآر چین رسید و پس از آن ۳ تا ۵ دلار رشد داشته به ۱۷۷ تا ۱۸۰ دلار سیافآر رسید. آخرین قیمت پیشنهادی هند ۱۸۱ تا ۱۸۳ دلار سیافآر ثبت شد، ولی به نظر فعالان بازار این رشد قیمت ماندگار نخواهد بود. در بازار سوآپ نیز قیمت سنگآهن نزولی بود. قرارداد ژوئن از ۵/۱۷۳ دلار جمعه قبل به ۱۹/۱۷۲ دلار رسید.
ظاهرا تا زمانی که روشن نشود وضعیت اقتصادی چین و بازار فولاد آن به کدام سو میرود چینیها از بازار سنگآهن دور میمانند و بعید است تا ماه آتی بازار به ثبات کامل برسد. موجودی سنگآهن بنادر چین نیز هفته گذشته یک درصد رشد داشته به ۹۳ میلیون و ۴۳۰ هزار تن رسید.هندیها پیشبینی کردهاند که با توجه به افت تقاضا و فصل بارانهای موسمی هند، طی دو ماه آتی قیمت سنگآهن ۱۰ تا ۱۵ درصد افت داشته باشد.
ارسال نظر