نوسان قیمت ارز پلیمری‌ها را گران کرد

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: رینگ پتروشیمی روز گذشته در پی تاثیر پذیری از رشد قیمت ارز، شاهد افزایش قیمت‌های پایه بیشتر محصولات پلیمری بود.

اگر چه طی هفته‌های گذشته نرخ محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی کاهش یافت و دیروز هم نرخ ارز با کاهش مواجه شد، اما بازرگانی پتروشیمی توانست با مقاومت بسیار، از کاهش قیمت‌های پایه در بورس جلوگیری کند. این اتفاق در حالی رخ داد که تقاضا و خرید در این مدت در رینگ پتروشیمی به شدت کاهش یافته بود و بسیاری از فعالان بورس و بازار از این موضوع ابراز نگرانی می‌کردند. با این حال در این روز به بهانه افزایش نرخ ارز در روزهای گذشته، بازرگانی پتروشیمی در حرکتی سیاستمدارانه اقدام به افزایش نرخ‌های پایه محصولات پلیمری کرد. به گفته فعالان بازار ترس از خرید در بورس کالا به شدت افزایش یافته است؛ چرا که روز گذشته بانک مرکزی اعلام کرد که بازار را کنترل خواهد کرد و به این ترتیب بسیاری از تاجران بازار با تردید و دودلی اقدام به خرید از رینگ پتروشیمی کردند.

البته برخی از آگاهان بازار تنها دلیل خرید برخی از محصولات پتروشیمی را روز گذشته، ثابت نگهداشتن قیمت‌ها توسط عده‌ای از دلالان بازار عنوان می‌کنند. با این حال در این روز محصولاتی که همیشه بازار داغی داشتند، با عدم استقبال خریداران مواجه شدند.

محصولات H (پلی اتیلن سبک خطی) ۰۲۰، ۰۰۷۵، ۲۱۰۲ پتروشیمی لاله، پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ و PET‌ها جزو محصولاتی بودند که خریداران تمایلی به آنها نداشتند. به اعتقاد آگاهان بازار نرخ پایه این محصولات گران است و توجیه اقتصادی برای این قیمت‌ها وجود ندارد. این گروه معتقدند؛ افزایش نرخ پایه این کالاها با توجه به کاهش نرخ‌های جهانی و رشد نرخ ارز باید متعادل سازی شود.

با این حال بیشتر فعالان بازار و بورس در خصوص منابع تعیین نرخ‌ها همچنان در تردید هستند و می‌گویند: باید منابع تعیین نرخ‌ها در رینگ پتروشیمی اعلام شده و شفاف سازی صورت گیرد، این در حالی است که هیچ گاه معیار قیمت گذاری و منابع مشخص نشده است.

عدم استقبال خریداران از محصولاتی که به خاطر نرخ ارز گران شدند

عده‌ای از فعالان بورس و بازار نیز در این روز به مشکلات برخی از محصولات در رینگ پتروشیمی اشاره می‌کنند و می‌گویند: روز دوشنبه ساعت ۱۸بعدازظهر نرخ‌های پایه اکثرمحصولات پتروشیمی با افزایش ۱۰۰ تومانی نرخ مواجه شدند و به این ترتیب بازار اندکی تحت تاثیر قرار گرفت، به صورتی که بیشتر فعالان بازار ابتدای روز سه شنبه پیش‌بینی می‌کردند که برخی از محصولات با عدم استقبال خریداران قرار گیرند. یکی از فعالان بازار و بورس به نرخ یک هزار و ۵۹۵ تومانی ۲۰۹ در هفته‌های اخیر اشاره می‌کند و می‌گوید: روز گذشته نرخ این کالا به یک هزار و ۶۵۸ تومان تغییر یافت. این در حالی است که نرخ LLD در بازارهای جهانی ۶۰ دلار کاهش داشته است. اما بازرگانی پتروشیمی تنها به رشد نرخ ارز بسنده کرده است.

این فعال بورس به نرخ کالای مشابه ۲۰۹ یعنی ۰۲۰ نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: نرخ این کالا از یک هزار و ۶۴۸ تومان به یک هزار و ۸۱۵ تومان رسیده که در هر کیلو ۱۶۷ تومان افزایش را روز گذشته شاهد بودیم که نسبت به هفته‌های گذشته ۱۰ درصد افزایش نرخ را داشته است. این موضوع نشان می‌دهد که بدون بررسی نرخ‌های بازار و وضعیت عرضه و تقاضا این اتفاق افتاده است.

وی همچنین به نرخ یک هزار و ۷۳۲ تومانی BG۸۲۱ اشاره می‌کند و می‌گوید: این کالا ۳ درصد نسبت به هفته‌های گذشته رشد نرخ را تجربه کرده است، با این حال ترس از بازار و نوسان قیمت‌ها در این روز سبب شد تا کارگزاران تمایلی به خرید محصولات پتروشیمی نداشته باشند و به این ترتیب اکثرا تناژ پایینی از محصولات عرضه شده در رینگ پتروشیمی توسط کارگزاران خریداری شدند، برخی از محصولات نیز وارد زمان مچینگ شدند. در این روز نیز کلیه محصولات پتروشیمی مانند هفته گذشته ۵ درصد بالاتر از نرخ پایه معامله شدند. این در حالی است که گفته می‌شود کمیته‌ای از بورس کالا و سازمان حمایت برای بررسی نرخ‌های محصولات پایه تشکیل خواهد شد.

عرضه نفت خام سنگین در رینگ صادراتی

در این روز مدیر نظارت بر بورس‌ها نیز جزئیات درخواست عرضه نفت خام سنگین در رینگ صادراتی کیش را عنوان کرد.

محمود خواجه نصیر در این باره می‌گوید: درخواست عرضه نفت خام از طرف شرکت ملی نفت در هیات پذیرش مطرح و بر اساس نامه‌ای که به سازمان ارائه شده حجم استاندارد ۱۰۰ بشکه در هر قرارداد مطرح شده است. وی با اشاره به اینکه امکان معامله به صورت سلف موازی یا نقدی وجود دارد، در خصوص نرم‌افزار سلف موازی افزود: نرم‌افزار انجام معاملات به صورت سلف موازی آماده و تست‌های لازم انجام شده است و چگونگی انجام معامله بستگی به نظر شرکت ملی نفت دارد که تصمیم بگیرد به صورت حراج عرضه کند یا سلف موازی.

وی در ادامه افزود: خریداران خارجی نیز می‌توانند با توجه به اینکه عرضه صادراتی است، اقدام به خرید کنند. قیمت پایه بر مبنای دلار بوده که از سوی شرکت ملی نفت اعلام می‌‌شود. همچنین، برنامه بارگیری از جزیره خارک بوده و خریدارانی مجاز به خرید هستند که به تایید بورس و شرکت ملی نفت رسیده باشند.

نفت کوره با میانجیگری صالح آبادی فروخته شد

پس از دو بارعرضه ناموفق، روز گذشته بالاخره نفت کوره با میانجیگری صالح‌آبادی رییس سازمان بورس و در حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت و مدیرعامل بورس کالا به فروش رفت.

معامله نفت کوره روز گذشته در تالار کیش هنگامی آغاز شد که مدیران بورسی و نفتی در تالار تهران حضور داشته و از نزدیک شاهد انجام این معامله بودند. نفت کوره پیش‌تر از این دو بار طی دو هفته اخیر عرضه شده بود، اما اختلاف خریدار و فروشنده بر سر قیمت سبب شد تا این معامله انجام نشود. اگر چه روز گذشته نیز اختلاف بر سر قیمت بین خریدار و فروشنده وجود داشت؛ اما بالاخره در سومین عرضه گویا طلسم معامله شکسته شد و محموله ۳۵ هزارتنی نفت کوره به فروش رفت. در این روز محموله ۳۵ هزارتنی نفت کوره با قیمت پایه ۶۶۸ دلار و۴۱ سنت و محاسبه ۵/۱ دلار پرمیوم بر تابلوی بورس نقش بست و به این ترتیب ۴ خریدار رقابت را با نرخ ۶۲۰ دلار آغاز کردند؛ اما نرخ پیشنهادی آنها در ابتدا ۴ دلار کمتر از قیمت پایه شرکت ملی نفت بود، به این ترتیب خریداران از مدیرعامل شرکت ملی نفت تقاضای کاهش نرخ کردند که شرکت ملی نفت پرمیوم ۵/۱ دلار را با ۵۰ سنت کاهش به یک دلار رساند، اما خریداران همچنان رغبتی به خرید این کالا نداشتند. البته یکی از خریداران در این روز درخواست کرد تا پرمیوم حذف شود، اما شرکت ملی نفت موافقت نکرد؛ اما در نهایت پس از مذاکرات متعدد شرکت ملی نفت قیمت خود را ۵۰ سنت دیگر کاهش داد و قیمت خود را با پرمیوم نیم دلار(۵۰ سنت) به ۶۶۷ دلار و ۴۱ سنت رساند و خریدار نیز ۳۵ هزار تن نفت کوره صادراتی پالایشگاه بندرعباس را خریداری کرد.