پدرام ایزدی*
مجموعه‌ای از عوامل فصلی، تولید مازاد، افت قیمت سنگ آهن و روند ضعیف تولید در بسیاری از بخش‌های جهان به نظر می‌رسد که بازار فولاد را حداقل تا چند ماه آینده آرام نگه دارد.

در هفته‌ای که گذشت سطح تقاضا در بازار محصولات طویل در بیشتر مناطق از جمله ایران، مصر، ترکیه و چین تقریبا بدون تغییر بود. اکثر خریداران در خاورمیانه و آفریقای شمالی همچنان به خرید محصولات تخت و طویل مبادرت نمی‌ورزند. در عربستان سعودی برای مدت طولانی سطح تقاضا در بازار بسیار قوی بود، اما در ایران و مصر به تازگی سطح تقاضا بهبود یافته است. با این وجود، افزایش قیمت‌ها در اوایل خرداد از سوی عرضه‌کنندگان اصلی کالای وارداتی در این منطقه؛ یعنی در ترکیه و کشورهای مشترک‌المنافع باعث شد تا خریداران، کالای داخلی را به کالای خارجی ترجیح دهند. در همین مدت، با خارج شدن تولید‌کنندگان خارجی از بازار و از سویی اعلام نشدن قیمت‌های جدید از سوی آنها، محصولات تخت به اندازه نیاز خریداری می‌شد. با این وجود بهای محصولات تخت و طویل روندی صعودی را طی می‌کند. همزمان با بالا کشیدن قیمت‌ها، خریداران شمش در ایران مقاومت‌هایی از خود نشان دادند، و به‌رغم یکنواخت شدن سطح تقاضا، بهای محصولات نهایی در بازار داخلی شروع به رشد کرد؛ اما کارخانه‌های نورد احتمالا سطوح قیمتی جدید را بپذیرند؛ چراکه انبارهایشان رفته‌رفته خالی می‌شود و فروشندگان خارجی قصد ندارند تا با وجود روند افزایشی قیمت در مناطق حاشیه دریای سیاه به بازار برگردند.
در ترکیه، افزایش نرخ صادراتی و داخلی محصولات طویل خریداران را شگفت زده کرد. مشتریان محلی با توجه به سطح پایین کالا در انبارها، کاهش اندازه میلگرد و انتخابات پارلمانی، افزایش هر تن ۵۰ تا ۶۵ دلار طی هفته‌ای که گذشت را پذیرفتند، اما مشتریان خارجی هنوز با این قیمت‌ها انس نگرفته‌اند؛ بنابراین عرضه‌کنندگان برای جذب مشتری از داخل و خارج مجبور شدند تا متعادل‌تر رفتار کنند و تنها هر تن ۲۰ تا ۳۰ دلار در مدت زمان مشابه به خطوط قیمت‌ها بیفزایند. با این وجود و با توجه به جزئی بودن کاهش یک ماهه بهای قراضه، فروشندگان همچنان پول خوبی به جیب می‌زنند.

شرایط فعلی حاکم بر بازار ترکیه در بخش محصولات تخت چندان برای عرضه‌کنندگان دلچسب نیست؛ چرا که انگیزه خرید در بازار رفته رفته کاهش یافته است. به تبع از آن، عرضه‌کنندگان نه تنها مجبورهستند از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کنند، بلکه باید قیمت‌های پیشنهادی در مردادماه را هم کاهش دهند، اما نظر به اینکه مصرف‌کنندگان نهایی تمام حجم مورد نیاز خود را خریداری کرده‌اند و تاجران بیشتر ترجیح می‌دهند سیاست انتظار را در پیش گیرند، انتظار می‌رود که بهای فولاد بیش از پیش کاهش یابد. البته تنها نکته حائز اهمیت این است که توزیع‌کنندگان محصولات تخت سی‌آی‌اس هیچ عجله‌ای به بازگشت به بازار ندارند. در ارتباط با مواد خام، وقایعی که هفته گذشته در بازار قراضه ترکیه رخ داد باعث بدبینی فعالان بازار شد. در حال حاضر این فعالان ترس از این دارند که فولادسازان خریدهای زیادی انجام ندهند، در حالی که پیش از این وضعیت حاکم بر بازار وعده انجام معاملات زیادی را می‌داد. حجم زیاد خریدها که در اواسط اردیبهشت و اوایل خرداد شاهد آن بودیم، انبارهای فولادسازان ترک را مملو از مواد خام کرد و باعث شد تا آنان فعالیت خود را در خرداد ماه کمتر کنند؛ البته در حال حاضر زمان مناسبی برای انبار کالا برای مصرف تیرماه نیست و این امر تا حدودی عجولانه به‌نظر می‌رسد. با توجه به اینکه حجم زیادی از قراضه باید تحویل داده شود، تاجران تنها زمانی از بازار خارج می‌شوند که خریداران خرید قراضه مورد نیاز خود در مردادماه را آغاز کنند یا اگر سطح تقاضا در بازار محصولات نهایی به روند فعلی خود ادامه دهد. اگر خریداران وارد بازار شوند(مورد اول)، روند قیمت‌ها به جای اینکه صعودی باشد ثابت خواهد بود؛ چراکه بالا نگه داشتن قیمت‌ها هنگامی که فولادسازان قراضه‌ای خرید نمی‌کنند، کاری است بس دشوار.
در چین قیمت صادراتی محصولات روند یکنواختی را طی کرد که تنها دلیل آن سطح تقاضای قوی و مداوم از سوی خریداران محلی است، این در حالی است که فعالیت‌های اقتصادی در منطقه با شروع باران‌های موسمی به یک باره کاهش خواهد یافت. با توجه به یکسان بودن سطوح قیمت در بازار داخلی و صادراتی، فعالان بازار به این نتیجه رسیدند که کاهش قیمت‌ها، درست همان اقدامی که عرضه‌کنندگان در کره جنوبی و ژاپن انجام دادند، کاملا غیرمنطقی است. به علاوه، فروشندگان در چین قیمت صادراتی محصولات تخت را افزایش دادند و اعلام کردند که هیچ اقدامی باعث کاهش قیمت‌ها نخواهد شد. با این وجود، تنها صادرکنندگان ورق گالوانیزه و لوله بدون درز سود خوبی از تغییر مثبت سطح تقاضا به جیب خواهند زد. در کل، برقراری توازن بین عرضه و تقاضا در بازار داخلی چین حفظ خواهد شد و حتی این مساله به‌رغم وجود شرایط نامطلوب در منطقه و همچنین کاهش مداوم بهای سنگ آهن، به عرضه‌کنندگان این اطمینان را خواهد داد که دیگر نگران نوسانات شدید در قیمت‌ها نباشند. فولادسازان بر این باورند که بهای مواد خام پایین‌تر می‌آید و از این رو هیچ گونه قراردادی با عرضه‌کنندگان خارجی امضا نمی‌کنند. در نتیجه، عرضه کالاهای جدید با استقبال کمی روبه‌رو می‌شود و تنها در مواقع ضروری شاهد خرید کالا در بازار سهام هستیم که اخیرا شاهد روند نزولی بود. توقف پی در پی در خریدها بنابر انتظار کاهش قیمت محصولات نهایی دلیل خوبی است بر اینکه باور داشته باشیم این روند نزولی تا هفته آینده ادامه خواهد داشت.
*کارشناس بازار فولاد
منبع: استیل داینامیک(MESD)