بی‌میلی تاجران پتروشیمی‌ به خرید از بورس

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: روند نزولی قیمت‌ها روز گذشته در معاملات رینگ پتروشیمی‌ادامه‌دار شد. به گفته فعالان بازار، خروج سرمایه‌ها از بازار پتروشیمی‌کاملا مشهود است؛ چرا که روز گذشته مقدار خریدها در رینگ پتروشیمی‌کاهش یافت و به این ترتیب اکثر محصولات با عدم استقبال خریداران مواجه شده و وارد مچینگ شدند.

بیشتر کارشناسان حوزه پتروشیمی ‌معتقدند با خروج سرمایه‌گذاری‌ها از بازار پتروشیمی ‌و کاهش حجم خریدهای بورس، کارخانه‌های بیشتری در معرض ضرردهی و در نهایت تعطیلی قرار می‌گیرند.

البته در این روز کارگزاران برای خرید برخی از کالاها مانند گریدهای مختلف SBR، BG و TG‌ها رقابت کردند؛ اما بورس کالا با ایجاد سقف ۵ درصدی قیمت برای این کالاها اجازه نداد تا نرخ‌ها با افزایش روبه رو شود. گفته می‌شود گران شدن لاستیک اتومبیل وارداتی و مشکلات بسیار تایرسازان تنها دلیل عمده رقابت برای خرید SBR است. این در حالی است که سال گذشته در مقطعی از زمان نرخ SBR در بازار داخلی به ۷ تا ۸ هزارتومان در هر کیلو رسید.

در معاملات روز گذشته گرید ۱۵۰۲ و ۱۷۱۲ SBR با نرخ پایه دو هزار و ۲۲۵ تومان عرضه شدند و بورس کالا با در نظر گرفتن سقف ۵ درصد قیمت برای این کالاها به کارگزاران اجازه داد تا ۵ درصد بالاتر از نرخ عرضه برای خرید این کالاها رقابت کنند. به این ترتیب SBR ۱۵۰۲ با نرخ ۴ هزار و ۳۰۲ تومان و SBR۱۷۱۲ نیز با نرخ ۳ هزار و ۴۵۵ تومان خریداری شدند.

دلیل ارزانی محصولات پتروشیمی‌در بازار نسبت به بورس

این در حالی است که به اعتقاد بسیاری از فعالان اقتصادی، بازار پتروشیمی‌رونق ندارد و به احتمال زیاد تا پایان تیرماه نیز روند نزولی نرخ‌ها ادامه دار شود. به گفته این عده، بازار پتروشیمی ‌هر ساله در این فصل با افت قیمت‌ها و در نهایت رکود و کم رونقی مواجه می‌شود. گفته می‌شود بسیاری از تاجران محصولات پتروشیمی‌با ارزان فروختن محصولاتی که طی ماه‌های گذشته خریداری کرده‌اند، نسبت به بورس کالا در حال جمع‌آوری پول‌های خود از این بازار هستند. البته برخی از این تاجران نیز در حال حاضر به نسیه فروشی در بازار داخلی روی آورده‌اند و به همین ترتیب بیشتر مصرف کنندگان با توجه به روند نزولی قیمت‌ها ترجیح می‌دهند مصرف روزانه خود را از بازار داخلی تهیه کنند.

به اعتقاد این عده، بیشتر این تاجران با وجود کاهش اختلاف قیمت‌ها در بورس و بازار ترجیح داده‌اند از این بازار بلاتکلیف خارج شده و به فکر سرمایه‌گذاری در بخش‌های دیگر باشند. آنها احتمال می‌دهند سایه رکود در بازار پتروشیمی‌ همچنان سنگین‌تر شود.

البته گروه دیگری از فعالان بازار نیز روند نزولی قیمت‌ها را تا پایان تعطیلات خردادماه ادامه‌دار می‌دانند و معتقدند؛ با کاهش قیمت‌ها بازار پتروشیمی‌مجددا شروع به کار خواهد کرد.

استقبال خریداران از انبساطی‌های وارداتی

با این حال در این روز بیشتر محصولاتی که ماه‌های گذشته بازارشان داغ بود، مثل ۷۲۴۰،۰۰۷۵، ۱۵۴۰، ۰۲۰ و ABS و... با عدم استقبال خریداران مواجه شده و به این ترتیب اکثر این کالاها با تناژ پایین و نرخ پایه معامله شدند. البته برخی از فعالان اقتصادی می‌گویند: فصل مصرف ۰۰۷۵ از یک ماه و نیم آینده آغاز می‌شود و به همین دلیل مصرف‌کنندگان رغبتی به خرید این کالا ندارند.

به اعتقاد این گروه از آگاهان بازار، حجم خریدهای ABS نیز در بازار و بورس کالا کاهش یافته است و بیشتر مصرف کنندگان سعی می‌کنند در حد نیاز روزانه خود در بازار خرید کنند؛ چرا که احتمال کاهش قیمت‌ها همچنان در بازار وجود دارد.

البته برخی از آگاهان بازار نیز به بازار بی‌رونق گریدهای تولید داخل EPS (انبساطی‌ها) اشاره می‌کنند و می‌گویند: انبساطی‌های وارداتی به دلیل کیفیت و کاربرد عمومی‌تر و همچنین بسته‌بندی‌های کیسه‌ای و با وزن ۲۵ کیلو مصرف بیشتری دارند، این کالاها که از کشورهای کره، چین و تایوان وارد می‌شوند و در کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس نیز وجود ندارند، از استقبال خوب خریداران داخلی بهره می‌برند. اگر چه همواره نرخ انبساطی‌های وارداتی بیشتر از داخلی بوده است، اما کاهش اختلاف قیمت‌ها در حال حاضر توجه خریداران ایرانی را برانگیخته است.

بازار پی وی سی همچنان در رکود

در معاملات این روز و با توجه به رکود بازار پی وی سی طی هفته‌های اخیر و عقیده کارشناسان بازار مبنی بر بالا بودن نرخ این کالا در بازار داخل، خریداران پی وی سی تصمیم گرفتند تناژ پایینی از این محصولات را با نرخ پایه خریداری کنند.

این در حالی است که به گفته بسیاری از تاجران بازار پی‌وی‌سی با توجه به شروع کاهش قیمت‌ها در بازارهای جهانی و احتمال افت دوباره قیمت‌ها، بیشتر خریداران پی وی سی نرخ‌های کنونی بازار را واقعی نمی‌دانند.

اگر چه بسیاری از فعالان بازار پی وی سی در روزهای گذشته از کاهش نرخ پی وی سی آبادان تا یک هزار و ۲۶۰ تومان خبر می‌دادند و این موضوع را به انباشت این کالا در پتروشیمی‌آبادان مربوط می‌دانستند؛ اما روز گذشته گریدهای متفاوت پی وی سی آبادان با نرخ یک هزار و ۲۹۰ تومان روی تابلوی بورس آمد؛ اما تنها S۷۲ معامله شد و S۶۶ و s۵۷ مورد استقبال کارگزاران قرار نگرفت.

پی وی سی ۶۵۵۸ بندرامام و غدیر نیز در این روز به ترتیب با نرخ‌های یک هزار و ۲۲۱ و یک هزار و ۳۲۰ تومان روی تابلوی بورس آمد و با همین نرخ نیز معامله شد.

البته برخی از فعالان بازار احتمال می‌دهند بازار پی وی سی از هفته‌های آتی و با کاهش قیمت‌ها شروع به کار خواهد کرد و مقاومت بازار سرانجام خواهد شکست.