حجم و ارزش مبادلات بازار آتی بورس کالا طی هفته گذشته رشد 40 درصدی داشت

گروه بورس کالا- سردار خالدی: قیمت طلا طی هفته گذشته در بازارهای جهانی هر چند با نوسان همراه بود؛ اما رشد قیمتی این فلز به سطح بالای یک هزار و ۵۲۰ دلار رسید. در بازار داخلی اجرای طرح مالیات بر ارزش‌افزوده باعث شد قیمت سکه روند متفاوتی را در انواع بازارها پی بگیرد؛ طوری‌که شیب افزایش قیمت سکه در بازار آتی بورس کالای ایران نسبت به هفته قبل به بالای ۲۰ هزار تومان رسید.
قیمت طلا در بازارهای جهانی طی هفته گذشته با نوسان اندکی روی سطح بالای یک هزار و 500 دلار قرار گرفت تا انتظارات مبنی بر تثبیت قیمت‌ها تا حدودی محقق شود، البته در بازارهای جهانی هر چند از معاملات فیزیکی طلا کاسته شد؛ اما قیمت‌ها به تاثیر از نوسان قیمت ارزهای مختلف با رشد متناسبی حرکت معاملاتی‌اش را ادامه داد. براساس گفته معامله گران با توجه به اینکه دادوستد طلا در بازارهای جهانی با ارزهای مختلفی صورت می‌گیرد با کاهش هر یک از ارزهای معتبر قیمت طلا افزایش می‌یابد. همچنین معامله طلا به دلیل اینکه در شاخص کالایی بازارهای جهانی به عنوان شاخص پیشرو نگریسته می‌شود همواره عامل تاثیرگذاری روی روند بازارها به حساب می‌آید.
عدم اطمینان نسبت به کاهش و جبران بدهی‌های برخی از کشورهای اروپایی یکی از دلایلی بود که ارزش یورو را در برابر دلار تا حدودی کاهش داد و همین عامل باعث شد قیمت طلا رشد متناسبی داشته باشد. برخی از کارشناسان اظهار می‌دارند موضوع و مساله تورم سالانه در آمریکا معادل ۲/۰ درصد، اروپا ۸/۲ درصد و انگلستان ۵/۴ درصد همواره موجب افزایش قیمت کالاها در آینده شده است. در همین حال پایداری قیمت طلا روی سطح بالای یک هزار و ۵۰۰ دلار به عنوان سطح تثبیت قیمت این فلز گرانبها در کوتاه مدت پیش‌بینی شده است؛ ولی انتظار کاهش قیمت طلا به زیر سطح یک هزار و ۵۰۰ دلار نیز در همین دوره وجود دارد که انتظار می‌رود تحولات اقتصادی اروپا و ایالات متحده و از سویی تحولات سیاسی کشورهای عربی شمال آفریقا و حاشیه خلیج فارس در صعودی و نزولی شدن قیمت‌ها تاثیر گذار باشد.

روند قیمت تسویه سکه آتی طی هفته گذشته


در بازار داخلی نیز دادوستدها همزمان با اعمال مالیات 4 درصدی روی سکه شاهد افزایش قیمت سکه‌های دولتی و نوسان نرخ سکه‌های بازار آزاد بود، در این میان با اجرای قانون مالیات نرخ سکه در بازار آتی نیز به تاثیر از این عامل با رشد روبه‌رو شد.
این در حالی بود که ارزش طلا در بازارهای جهانی روند رو به بالای قیمتی را ادامه داد و روی سطح قیمتی بالای یک هزار و ۵۲۰ دلار قرار گرفت.
البته اتفاقی که در بازار داخلی صورت گرفت این بود که نرخ سکه دولتی و بازار آزاد حالت وارونه به خود گرفت و قیمت‌ها برعکس شد. این در شرایطی بود که از سوی مسوولان شفاف شدن معاملات و جلوگیری از سفته بازی دلایل اعمال مالیات بر سکه عنوان شده است و در دیگر سو تحلیل‌گران بر این باروند با انجام این طرح، معامله گران طلا علاوه بر بازار طلا و سکه گوشه چشمی‌هم به بازار ارز دارند و می‌خواهند بازار ارز را نیز تحت تاثیر قرار بدهند. البته شفاف شدن و مشخص شدن تکلیف مالیات توانست بازار را از حالت سرگردانی و ابهام بیرون بیاورد و حالت حبابی بودن قیمت‌ها و دامنه تغییر بازار سکه نقدی و آزاد را کاهش دهد.
دامنه تغییر قیمت‌ها در بازار نقدی با رشد محسوسی ادامه یافت که عامل اصلی همان اجرای طرح مالیات ۴ درصدی عنوان شده است. در بازار آتی بورس کالای ایران نیز دامنه تغییرات با سطح بالای ۲۰ هزار تومان دنبال شد، به طوری که سکه معاملاتی تیرماه از ابتدا تا پایان هفته ۲۰ هزار و ۳۸۳ تومان و ۸ ریال رشد داشت. سکه معاملاتی شهریورماه ۲۱ هزار و ۵۴۹ تومان و ۸ ریال افزایش قیمت داشت. این در حالی بود که روند افزایشی قیمت سکه آبان‌ماه در هفته مورد بررسی ۱۵ هزار و ۵۶۲ تومان بود. اما در مجموع طی هفته گذشته در بازار آتی بورس کالای ایران ۱۳ هزار و ۳۲۹ قرارداد به ارزش ۵۹۰ میلیارد و ۶۶۴ میلیون و ۶۵۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته ماقبل از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب رشد ۶۸/۳۹ و ۰۲/۳۹ درصدی را داشت. برای سکه تیرماه ۶ هزار و ۴۲۸ قرارداد به ارزش ۲۵۵ میلیارد و ۵۶۹ میلیون و ۷۵۰ هزار ریال دادوستد شد، همچنین معاملات سکه‌های شهریورماه ۳ هزار و ۸۸۶ قرارداد به ارزش ۱۸۵ میلیارد و ۳۸۹ میلیون و ۳۶۰ هزار ریال بود. برای قراردادهای سکه تحویلی آبان ماه نیز ۳ هزار و ۱۵ قرارداد به ارزش ۱۴۹ میلیارد و ۷۰۵ میلیون و ۵۴۰ هزار ریال بسته شد.