بازار پتروشیمی در تردید و سردرگمی

عکس: حمید جانی‌پور

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: اگر چه معاملات روز گذشته رینگ پتروشیمی‌شاهد رقابت آزاد کارگزاران برای خرید محصولات پتروشیمی‌بود، اما افزایش سردرگمی‌در بازار سبب شد تا بسیاری از خریداران کالاهای پتروشیمی‌با تردید و دودلی اقدام به خرید محصولات کنند. بازار داخلی نیز وضعیتی مشابه با بورس را در این روز تجربه کرد و نگرانی از افت دوباره قیمت‌ها در بازار جهانی و بازار داخلی سبب شد تا رکود همچنان بر بازار حاکم باشد. با این حال در معاملات گروه شیمیایی‌ها روز گذشته اکثر محصولات با نرخ پایه عرضه و معامله شدند.

با این حال در معاملات روز گذشته سیستم استفاده از حساب‌های مشترک وکالتی که از روز سه‌شنبه از سوی بورس لازم‌اجرا خوانده شده بود، عملا اجرا نشد.

البته در این روز پلی اتیلن سنگینB ۵۲۰۰ که مشابه BL۳ است در رینگ پتروشیمی‌با نرخ پایه یک هزار و ۶۹۲ تومان و حجم ۴۹۹۲ تن عرضه و در رقابت با نرخ یک هزار و ۹۴۴ تومان خریداری شد.

اگر چه این کالا در ابتدا با حجم ۹۹۰ تن برروی تابلوی خرید ثبت شد، اما کارگزار عرضه کننده این کالا را تا ۴ هزار و ۹۹۲ تن افزایش عرضه داد و به این ترتیب خریداران توانستند این کالا را با رقابت آزاد خریداری کنند. البته هر کارگزاری در این روز تنها قادر به خرید یک هزار و ۱۰۰ تن از این کالا بود.

کمبود اتیلن در واحدهای پتروشیمی

موضوع دیگری نیز که در این هفته در بازار پتروشیمی‌ها وجود داشت، تعیین نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی‌ بود. اگر چه مصوبه مجلس در خصوص تعیین نرخ‌ها دولت را مکلف کرد تا خوراک گاز واحدهای پتروشیمی ‌را تا ۶۵ درصد و مابقی خوراک‌ها را ۸۵ تا ۹۵ درصد فوب به آنها تحویل دهد، اما برخی از آگاهان بازار در این روز به تحویل خوراک متان با نرخ ۶۵ درصد فوب اشاره می‌کنند و می‌گویند: گاز اتیلن به احتمال زیاد با ۸۵ درصد فوب در اختیار مجتمع‌های پتروشیمی‌قرار خواهد گرفت. این در حالی است که بسیاری از مجتمع‌های پتروشیمی ‌در حال حاضر با کمبود اتیلن مواجه هستند و قادر به تولید محصولات خود نیستند. به گفته فعالان بازار به دلیل کمبود اتیلن، اگر مجتمع اروند برروی مدار بیاید تنها با ۲۰ درصد ظرفیت قادر به تولید خواهد بود و نیاز است تا یک فاز دیگر پارس جنوبی برای تامین کمبود اتیلن این واحد پتروشیمی ‌راه‌اندازی شود.

پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ گران تر از بازار معامله شد

آگاهان بازار از نوسان زیاد قیمت‌ها در بازار داخلی در این روز خبر داده و پیش‌بینی می‌کنند بازار جهانی پتروشیمی ‌رو به پایین است و به همین دلیل شایعه‌های زیادی در بازار داخلی پتروشیمی‌روز گذشته سبب نوسان قیمت‌ها شد.

به گفته فعالان بازار نوسان نرخ ABS روز گذشته در بازار بسیار زیاد بود و خریداران برای خرید این کالا دچار تردید و دودلی شدند. در این روز همچنین برخی از فعالان بازار به تفاوت نرخ پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ در بورس و بازار اشاره کرده و می‌گویند: در بورس کالا روز سه شنبه این کالا با نرخ یک هزار و ۹۴۰ تومان برای خریداران رقم خورد، اما در حال حاضر نرخ پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ در بازار داخلی یک هزار و ۹۳۰ تومان در هر کیلو است.

تولید VCM در پتروشیمی ‌اروند

البته افت قیمت‌ها بیش از بازار محصولات پلیمری، گریبانگیر بازار پی‌وی سی شد و به این ترتیب خریداران پی وی سی در معاملات روز سه شنبه برای فروش کالاهای خریداری شده ۳۰ تا ۴۰ تومان ارزان‌تر از بورس اعلام آمادگی کردند، این در حالی بود که برای این کالا با مزیت اعلام شده نیز خریداری در بازار وجود نداشت.آگاهان بازار پیش‌بینی می‌کنند با وجود خبر راه‌اندازی خط تولید پی وی سی در پتروشیمی ‌اروند تا یک ماه دیگر، بازار پی وی سی همچنان نزولی باشد. شنیده‌ها حاکی از این است که پتروشیمی‌اروند در حال حاضر به مرحله تولید VCM (وینیل کلراید منومر) دست یافته است و به این ترتیب می‌تواند تا تیرماه تولید پی وی‌سی خود را آغاز کند.

البته در این روز یکی از فعالان بازار به عدم کشش در بازار پی وی سی و در نهایت رکود رخ داده اشاره می‌کند و می‌گوید: بازار پی‌وی‌سی مانند ۲ سال گذشته نیست، در حال حاضر این کالا بیش از نیاز داخل تولید می‌شود و تنها ایجاد محدودیت‌های فراوان در رینگ پتروشیمی ‌سبب افزایش تقاضاهای کاذب و در نتیجه ثبت قیمت‌های غیرواقعی می‌شود.

وی معتقد است؛ برخی از کارخانه‌های پایین‌دستی صنایع پتروشیمی ‌به دلیل غیرشفاف بودن نرخ‌ها و همچنین وضعیت آشفته این صنعت در حال تعطیلی هستند و برخی دیگر نیز با فروش کد و واسطه‌گری به حیات خود ادامه می‌دهند.البته در این روز خبر دیگری نیز در بازار وجود داشت و آن احتمال عرضه سودکاستیک پتروشیمی‌آبادان در هفته آینده و رینگ پتروشیمی ‌بود.