سنا - بورس برق به‌ عنوان یک بورس کالایی، مکانی سازمان یافته و قانونمند است که پس از تشکیل آن، امکان انجام معاملات و قراردادهای مالی برق به وجود می‌آید. قانون هدفمندکردن یارانه‌ها و تاکید بر واقعی بودن قیمت برق، ضرورت ایجاد ساختاری قوی برای انجام معاملات کالای برق و قراردادهای مالی این کالای صنعتی استراتژیک را ضروری می‌کند. بورس برق به‌ عنوان یک بورس کالایی، مکانی سازمان یافته و قانونمند است که پس از تشکیل آن، امکان انجام معاملات و قراردادهای مالی برق به وجود می‌آید.

عوامل فعال

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه کارگزار، فروشنده و خریدار عوامل فعال در بورس برق هستند، در تعریف آنها گفت: کارگزار شخص حقوقی است که پس از اخذ مجوزهای لازم و پذیرش در بورس طبق مقررات، برق یا اوراق بهادار مبتنی بر برق را برای دیگران و به حساب آنها معامله می‌کند. محمودرضا خواجه‌نصیری در ادامه افزود: عرضه‌کنندگان برق (مالکان واحدهای نیروگاهی یا شرکت‌هایی که مجوز بهره‌برداری از تمام یا بخشی از ظرفیت یک واحد نیروگاهی را در اختیار دارند)، فروشندگان محسوب می‌شوند. علاوه بر اینکه خریداران، شرکت‌های توزیع و مصرف‌کنندگان نهایی برق هستند که به علت حجم بالای مصرف برق، به صورت مستقیم به شبکه انتقال متصل بوده و برق را از شرکت‌های توزیع نمی‌خرند.

وی تصریح کرد: البته بورس برق مانند هر بورس دیگری دارای اتاق پایاپای است که وظیفه تسویه و پایاپای کردن قراردادهای معامله شده در بورس را بر عهده دارد.

نحوه پذیرش

وی ابراز داشت: فروشنده درخواست پذیرش خود را به عنوان عرضه‌کننده به بورس داده و کد معاملاتی دریافت می‌کند. خریدار نیز از طریق کارگزار، درخواست پذیرش خود را به عنوان معامله‌گر به بورس داده و کد معاملاتی دریافت می‌کند.

خواجه نصیری در ادامه افزود: بورس، این درخواست‌ها را جهت بررسی صلاحیت‌ها به اتاق پایاپای ارسال می‌کند و این اتاق هم از مدیریت شبکه استعلامی مبنی بر قابلیت‌ها و ظرفیت‌های درخواست‌کننده پذیرش و خریدار دریافت کرده و بورس، بر اساس نتیجه استعلام، نسبت به صدور یا عدم صدور کد معاملاتی اقدام می‌کند.