گروه بورس کالا- کتایون دارابی: گر چه صادرات محصولات پلیمری به گفته بسیاری از فعالان این حوزه، همچنان متوقف است، اما روز گذشته آگاهان بازار از تشکیل کمیته‌ای در شرکت ملی صنایع پتروشیمی با حضور نماینده بازرگانی پتروشیمی خبر دادند که قرار است از این پس به شرکت‌های پتروشیمی مجوز صادرات اعطا کند. به گفته این آگاهان، قرار بر این شده که شرکت‌های پتروشیمی، کالاهای خود را در بورس عرضه کرده و طی دو هفته میزان مازاد عرضه آنها توسط این کمیته رصد شده و سپس به این شرکت‌ها مجوز صادرات مازاد عرضه‌شان در بورس کالا داده شود.

این کمیته در نظر دارد آمار

۱۵ روزه مجتمع‌های پتروشیمی را در خصوص عرضه‌هایشان در بورس کالا جمع‌آوری کرده و سپس به این مجتمع‌ها به میزان مازاد خریداری نشده عرضه‌هایشان مجوز صادرات بدهد.

از این رو برخی از آگاهان بازار احتمال می‌دهند که بخشی از صادرات در روزهای اخیر انجام شده باشد؛ چرا که گفته می‌شود نامه هایی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مجتمع‌ها ارسال شده و از آنها خواسته شده تا میزان تولید، عرضه و فروش داخلی و خارجی خود را اعلام کنند. با این حال مشکلی که در روزهای اخیر بیشتر مدیران مجتمع‌های پتروشیمی به آن اشاره می‌کنند، نبود هماهنگی بین بخش‌ها برای راه‌اندازی چرخه صادرات است.

با این حال روز گذشته بازار پتروشیمی گر چه همچنان در رکود به سر می‌برد، اما بسیاری از کارشناسان این بازار معتقدند؛ این شرایط ماندگار نیست و با توجه به وضعیت بازارهای جهانی، شرایط بازار تغییر خواهد کرد. در همین حال روز گذشته اکثر کالاهایی که در رینگ پتروشیمی عرضه شده بودند با عدم استقبال خریداران مواجه شده و وارد زمان مچینگ شدند. اما در زمان مچینگ تناژ بالایی از این کالاها خریداری شد.

به گفته معامله‌گران، کاهش سهمیه‌های خرید سبب شده تا بیشتر خریداران ترجیح دهند در زمان مچینگ اقدام به خرید کنند. این در حالی است که بیشتر معامله‌گران به کاهش خریدهای کارخانه‌داران اشاره می‌کنند و می‌گویند: پیش‌تر تولیدکنندگان در بازار پتروشیمی اقدام به خریدهای ۲۰ تا ۳۰ تنی در روز می‌کردند، اما در حال حاضر این خریدها به ۱ تا ۲ تن تقلیل یافته است که نگران کننده به نظر می‌رسد؛ چرا که تفاوت قیمت بارهای موجود در بندر با تهران به ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان در هر کیلو رسیده است.

در حال حاضر بارهای موجود در بازار پتروشیمی و در تهران ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان گران‌تر از بندر معامله می‌شوند و این موضوع به گفته آگاهان بازار به دلیل کاهش خریدها متاثر از عدم اطمینان به آینده انجام می‌شود.

البته بیشتر معامله گران روز گذشته به کاهش زمینه بارها در بازار داخل اشاره کرده و بازار را مثبت ارزیابی می‌کنند. در روزهای اخیر موضوع ضعف و عدم بارگیری برخی از مجتمع‌های پتروشیمی بازار را به سمت صعود قیمت‌ها هدایت کرد تا آنجا که با وجود اعلام قیمت برخی از محصولات پتروشیمی امیرکبیر برای عرضه در روز سه شنبه، بازار با رشد قیمت این کالا مواجه شده است و این موضوع از سوی معامله گران نگران کننده به نظر می‌رسد؛ چرا که بازار پتروشیمی در حال حاضر تشنه است و امکان دارد دوباره با فاصله قیمتی بورس و بازار روبه‌رو شود.