ضعف بارگیری و تعمیرات برخی از مجتمع‌ها

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در حالی ممنوعیت صادرات محصولات پتروشیمی همچنان ادامه دارد که روز گذشته انجمن فولاد از لغو ممنوعیت صادرات شمش و قراضه خبر داد. البته برخی از مجتمع‌های پتروشیمی هنوز در انتظار اعلام گارگروه تخصصی محصولات پتروشیمی برای آزادسازی صادرات هستند و می‌گویند: گرچه بیات، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نامه ای به گمرک در این خصوص ارسال کرده، اما تاکنون مجوزی برای صادرات به مجتمعی داده نشده است. حال آنکه پیش‌تر صادرات برخی از کالاهای پلیمری و شیمیایی آزاد اعلام شده بود و برخی از کالاها هم با اعلام تناژ قرار بود صادراتشان آزاد شود. برخی از آگاهان بازار می‌گویند: نامه‌ای که بیات به کمرگ برای اعلام تناژ صادرات برخی از کالاها ارسال کرده، بدون پیگیری رها شده است. از این رو همچنان مجتمع‌های پتروشیمی در بلاتکلیفی ناشی از ممنوعیت صادرات به سر می‌برند. به همین دلیل بیشتر آگاهان بازار می‌گویند: احتمال دارد تا پایان سال صادرات محصولات پلیمری به کشورهای دیگر آزاد نشود و از این رو بیشتر صادرکنندگان در نگرانی به سر می‌برند.

امید خریداران پی‌وی‌سی به بازارهای جهانی

از سوی دیگر بیشتر صادرکنندگان محصولات پتروشیمی به از دست رفتن بازارهای خارجی اشاره می‌کنند و می‌گویند: مشتریانی که صادرکنندگان با بازاریابی به دست آورده بودند، در حال خرید از کشورهای دیگر هستند. این در حالی است که قیمت‌های جهانی در حوزه پتروشیمی با رسیدن دسامبر اندکی صعودی شده است و صادرات برای تولیدکنندگان داخلی به صرفه است. مثلا قیمت پی‌وی‌سی در روزهای اخیر و در منطقه خلیج فارس با رشد ۳۰ دلاری در هر تن مواجه شده است، اما بازار داخل همچنان با وجود این افزایش قیمت در بازارهای جهانی در رکود به سر می‌برد.

گر چه برخی از معامله‌گران می‌گویند در روز گذشته پی‌وی‌سی در هر کیلو ۱۰۰ تومان گران‌تر از روزهای گذشته پیشنهاد شده است، اما این افزایش قیمت‌ها به گمان بسیاری از فعالان بازار پی‌وی‌سی، با وجود رکود حاکم بر بازار، سبب ایجاد تحرک نشده است.

در همین حال به عقیده معامله‌گران، بلاتکلیفی و سردرگمی در بازار پتروشیمی و از سوی دیگر ممنوعیت صادرات سبب شد تا بسیاری از کارخانه‌های تولیدی با وجود قرار گرفتن در فصل مصرف، در آستانه تعطیلی قرار بگیرند. به گفته این گروه شرایط فعلی بازار پتروشیمی نرمال نیست و از این رو فعالان این حوزه به نظاره‌گرانی تبدیل شده اند که اطمینانی به آینده ندارند.

از سوی دیگر این گروه معتقدند: بازارهای جهانی در حال ورود به تعطیلات سال نوی میلادی است و باید دید که روند عرضه و تقاضا در آینده و در این بازارها چگونه خواهد بود، البته در حال حاضر بازار جهانی پی‌وی‌سی به دلیل کمبود عرضه با افزایش قیمت روبه رو شده است. البته برخی از آگاهان بازار در حال حاضر از کاهش ظرفیت تولید مجتمع‌هایی که پی‌وی‌سی تولید می‌کنند، خبر می‌دهند و می‌گویند: این مجتمع‌ها با توجه به کمبود اتیلن و کلر با مشکل تولید مواجه هستند.

البته برخی از معامله‌گران می‌گویند: در حال حاضر بیشتر خریداران پی‌وی‌سی در بورس کالا، به امید افزایش قیمت‌ها در بازارهای جهانی و در ماه دسامبر و ژانویه اقدام به خرید می‌کنند. این در حالی است که واردات پی‌وی‌سی هم در حال حاضر با توجه به افزایش هزینه‌های گشایش اعتبار و محاسبه نرخ‌ها با ارز مبادله‌ای گران‌تر از بازار داخلی رقم می‌خورد و از این رو بیشتر واردکنندگان برای واردات پی‌وی‌سی در شک و تردید به سر می‌برند.

ضعف بارگیری و صعود قیمت‌ها

در همین حال روز گذشته، معامله‌گران به ضعف بارگیری در بازار پتروشیمی اشاره کرده و می‌گویند: این موضوع سبب شد تا بازار داخل با رشد قیمت‌ها در روز گذشته روبه‌رو شود. با این حال به عقیده این گروه همچنان بازار پتروشیمی با نوسان لحظه‌ای قیمت‌ها مواجه است، به طوری که عدم بارگیری برخی از محصولات در ساعاتی از روز می‌تواند نرخ کالاها را ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان هم افزایش دهد. البته در این روز شایعاتی در خصوص توقف تولید برخی از مجتمع‌های پتروشیمی هم در بازار وجود داشت، گفته می‌شود تعدادی از مجتمع‌های پتروشیمی با آغاز تعمیرات خطوطشان، در حال جوابگویی نیاز بازار با ذخیره انبارهایشان هستند و همین موضوع روز گذشته یکی از عواملی بود که روند بازار داخل را پس از دوره‌ای از کاهش ، با رشد روبه‌رو کرد.

از سوی دیگر شایعه عدم افت قیمت‌های پایه محصولات پتروشیمی برای عرضه در هفته جاری هم، روند صعودی قیمت‌ها را قوت بخشید و به معامله گران اطمینان داد که بازار از این پس با افت مواجه نخواهد شد. البته عده‌ای از معامله‌گران می‌گویند: به احتمال زیاد بازار محصولات پتروشیمی در محدوده قیمت‌هایی که روز گذشته توسط تاجران اعلام شد، متوقف شود. البته در دو روز اخیر بیشتر کالاهای عرضه شده در رینگ پتروشیمی، وارد زمان مچینگ شد که به عقیده معامله‌گران با توجه به کاهش سهمیه‌های خرید، قابل پیش‌بینی بود.

این گروه می‌گویند: تقاضا در بازار محصولات پلیمری وجود دارد، اما کاهش سهمیه‌های خرید سبب شده تا خریداران در انتظار ورود کالاها به زمان مچینگ باقی بمانند و سپس اقدام به خرید کنند. از این رو بیشتر کالاهایی که در دو روز اخیر وارد زمان مچینگ شدند، توسط معامله‌گران خریداری شدند.

البته روز گذشته با توجه به اینکه قیمت‌ها در بازار آزاد روندی صعودی به خود گرفتند، قیمت‌های بازار و بورس که هفته پیش یکسان شده بودند و حتی در مواردی بازار از بورس در ارزانی پیشی گرفته بود، دوباره فاصله قیمتی پیدا کردند، به طوری که قیمت اکثر کالاها در بازار آزاد ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان در هر کیلو گران تر از بورس بود.