گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: همزمان با ثبت سومین روز رشد قیمت پایه محصولات فولادی در بازار آزاد، روز گذشته میانگین تیرآهن‌های ذوب آهن اصفهان هم با رقابت خریداران رشد کرد هرچند که برای نوسان‌های دیروز، سقف و محدودیت‌های قیمتی در نظر گرفته شده بود. بر این اساس روز گذشته در زمان معامله تیرآهن در بورس کالا و پس از اینکه برخی از کارگزاران نسبت به عدم قبول قیمت‌هایی که در سیستم معاملاتی ثبت کرده بودند اعتراض کردند، مشخص شد که بورس سقف قیمتی برای نوسان قیمت این کالاها در نظر گرفته که با توجه به بالاترین قیمت و نوسان ثبت شده در رینگ فولاد روز گذشته، این محدودیت ۷ درصد بود. البته به گفته کارگزاران تا قبل از این زمان، اطلاعی از در نظر گرفته شدن این محدودیت قیمتی نبود و به نظر می‌رسید که بورس هم دقیقا مشخص نکرده بود که این محدودیت دقیقا چقدر است بلکه در خلال معامله به یکباره محدودیت در نظر گرفته شد.

در این میان از نظر آیین‌نامه‌ای مشکلی در عدم اعلام محدودیت نوسان قیمتی قبل از معاملات و آغاز تالار وجود ندارد اما به نظر برخی از معامله‌گران بازار به خصوص خریدارانی که موفق به خرید نشدند، بهتر بود تا این موضوع به اطلاع خریداران می رسید تا همه در یک شرایط مشابه امکان معامله را به دست می‌آورند.

موافقان و مخالفان تعیین محدودیت قیمتی

البته دیروز بیشتر معامله‌گران و کارگزاران بورس کالا معتقد بودند که بهتر بود بورس این محدودیت قیمتی را در نظر نمی‌گرفت چرا که پس از یک دوره رکود قیمتی در بورس این موضوع، مانعی در برابر کشف قیمت‌های واقعی محسوب می‌شود و از سوی دیگر انگیزه عرضه‌کننده‌های خصوصی را نسبت به حضور در بورس کاهش می‌دهد خصوصا اینکه این تصمیم‌ها در شرایطی که رکود در بازار وجود دارد و روند کشف قیمت‌های واقعی دچار اختلال شده ، منطقی به نظر نمی‌رسد.

به گفته معامله‌گران تعیین سقف قیمت در معاملات بورس در رکودی‌ترین حالت بازار عامل التهاب بیشتر می‌شود و از آنجا که بازار از رشد قیمت‌ها در عرضه بعدی اطمینان حاصل می‌کند در نتیجه این موضوع انگیزه‌ای برای بالا رفتن تقاضای کاذب می‌شود. علاوه بر این به نظر کارگزاران با توجه به اینکه تقاضای وارد شده در سیستم بورس در مقایسه با حجم عرضه تفاوت زیادی از لحاظ تناژ نداشت در نتیجه بسیار بعید بود که قیمت‌ها نوسان زیادی را تجربه کنند. یکی از کارگزاران در این خصوص معتقد است دست‌اندرکاران بازار در حال حاضر ریسک نمی‌کنند و بعید بود که با این شرایط برای تیرآهن ۲ هزارو ۳۳ تومانی، نرخ بالاتر از ۲ هزارو ۵۰ تا ۲ هزارو ۶۰ تومان را ثبت کنند و به بیانی دیگر اصولا نیازی به تعیین این محدودیت قیمتی وجود نداشت.

به نظر یکی از کارگزاران متاسفانه معمولا زمان زیادی طول می‌کشد تا نتیجه تصمیمات اشتباه مشخص شود هرچند که وقتی در میان این همه مشکلات و چالش‌هایی که وجود دارد نوک پیکان انتقادات به سمت بورس نشانه گرفته می‌شود، اتخاذ چنین تصمیم‌هایی هم چندان دور از ذهن نخواهد بود و عملا تنها چاره بازار محسوب می‌شود.

البته عده‌ای دیگر نظر متفاوتی دارند و معتقدند بالا بودن تقاضا برای عرضه‌های دیروز بورس، ارتباطی با این محدودیت‌ها ندارد بلکه اصولا بازار پس از چند هفته فشار عرضه و رقابت فروشنده‌ها بر سر کاهش قیمت‌ها دوباره به شرایط قبل بازگشته و عرضه، دوباره محدود شده است؛ چرا که از یک طرف نقدینگی زیادی به دلیل ضررو زیانی که در این مدت صورت گرفته از بازار خارج شده و از طرفی به دلیل محدود بودن مصرف، تولیدکننده‌ها نیز با ظرفیت پایینی فعالیت می‌کنند در نتیجه دوباره در چند روز اخیر حجم عرضه بازار کم شده و این موضوع در نهایت عامل رشد قیمت‌ها از چهارشنبه هفته گذشته شده است.

نرخ واقعی میلگرد از نظر بازار و آخرین قیمت شمش وارداتی

از سوی دیگر این پیش‌بینی هم مطرح است که به دلیل پایین بودن مصرف، بازار دوباره با کاهش قیمت مواجه شود در شرایطی که با شرایط فعلی عرضه، برخی از معامله‌گران نرخ واقعی میلگرد را ۱۷۳۰ تومان تا ۱۷۴۰ تومان می‌دانند اما اصولا در حال حاضر نگرانی بیشتر فعالان بازار خروج سرمایه‌ها از بازار آهن و نبود سرمایه‌گذاران و از سویی، ابهام در تداوم فعالیت واحدهای تولیدی است، به طوری که گفته می‌شود در صورت خروج چند سرمایه‌گذار و واردکننده بزرگ شمش فولاد از بازار، تعداد قابل توجهی از واحدهای تولیدی که از طریق همین سرمایه‌ها اداره می‌شوند، با مشکل اساسی در تداوم فعالیت‌هایشان مواجه خواهند شد.

در همین حال گفته می‌شود دیروز میانگین قیمت شمش پیشنهادی در بنادر جنوبی در محدوده ۱۴۰۰ تومان بوده و بعید به نظر می‌رسد با توجه به محدودیت‌های احتمالی که ممکن است در حیطه فعالیت حمل و نقل دریایی ایجاد شود این قیمت‌ها کاهش پیدا کند. البته به نظر یکی از تجار بازار فولاد، بازار و صنعت فولاد آنقدر در این مدت مشکلات متعددی را پشت سر گذاشته که اخبار مربوط به بروز محدودیت‌های بیشتر برای واردات کالا تاثیر زیادی بر آن ندارد و در نهایت این موضوعات فقط یک روز به لحاظ روانی تاثیرگذار است.

به همین دلیل روز گذشته قیمت میلگرد در بازار آزاد به یک هزار و ۷۴۰ تومان هم رسید و این موضوع باعث شد تا از یک سو موافقان افزایش قیمت، آن را سیگنالی مثبت برای بازار ارزیابی کنند و از سوی دیگر برخی هم نگران از تداوم این شرایط و رشد دوباره بازار شدند. این نگرانی از آن جهت است که به دلیل نبود تقاضا اگر قیمت‌ها دوباره روند صعودی زیادی را طی کند، ممکن است دوباره دچار رکود تورمی شدید و به دنبال آن سقوط دوباره قیمت‌ها و ضرر و زیان سرمایه‌گذاران و در نهایت خروج این سرمایه‌ها از بازار شویم.

رشد قیمت تیرآهن‌ها، ثبات شمش

دیروز درمعاملات بورس کالای ایران در مجموع ۷۲ هزار تن شمش فولاد خوزستان با نرخ یک هزارو ۵۰۰ تومان عرضه شد که کل این کالا برای تحویل ۳۰ آذر ماه ثبت شد.

تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ ذوب آهن اصفهان هم با نرخ یک هزار و ۶۵۰ تومان عرضه شد که تقاضا برای آن نرخ این کالا را در بالاترین رقم به یک هزار و ۶۵۲ تومان رساند. زمان تحویل این کالا ۳۰ دی ماه بود.

تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ در سبدی دیگر با قیمت یک هزار و ۶۳۰ تومان عرضه شد که در رقات قیمت آن به میانگین یک هزار و ۶۴۱ تومان و در بالاترین رقم به یک هزار و ۶۴۲ تومان رسید. زمان تحویل این کالا هم ۳۰ دی ماه بود.

تیرآهن سایز ۲۷ این شرکت با نرخ یک هزار و ۹۰۰ تومان عرضه شد که پس از رقابت با نرخ ۲ هزار و ۲۲ تومان فروش رفت.

تیرآهن ۱۴ جهان فولاد غرب با نرخ یک هزارو ۶۹۰ تومان عرضه شده اما خریداری برای آن وارد نشد.

میلگرد ۱۲ تا ۲۵ فولاد کویر هم با نرخ یک هزار و ۶۵۰ تومان عرضه و یک هزار و ۳۲۰ تن از آن فروخته شد.

تختال c فولاد خوزستان با قیمت یک هزار و ۲۵۰ تومان عرضه شد که ۵۰ هزار تن از آن با همین قیمت فروش رفت.