یادداشت
چگونگی گذر بازار فولاد از دوران رکود و کاهش
چندی است که فعالان صنعت فولاد کشور شاهد کاهش شدید قیمتها هستند. نکتهای که شاید به فعالان صنعت فولاد کشور در این شرایط زمانی و برای تحلیل وضعیت بازار یاری کند، داشتن دور نمایی کوتاه مدت از آینده این صنعت پس از گذار از شرایط کاهش قیمتها است تا با دیدی باز و روشن و برنامهریزی بتوانند بخشی از خسارات وارده در این شرایط کاهش قیمت را جبران کنند.
میلاد کیوانسرایی
چندی است که فعالان صنعت فولاد کشور شاهد کاهش شدید قیمتها هستند. نکتهای که شاید به فعالان صنعت فولاد کشور در این شرایط زمانی و برای تحلیل وضعیت بازار یاری کند، داشتن دور نمایی کوتاه مدت از آینده این صنعت پس از گذار از شرایط کاهش قیمتها است تا با دیدی باز و روشن و برنامهریزی بتوانند بخشی از خسارات وارده در این شرایط کاهش قیمت را جبران کنند. در این خصوص اگر دورههای زمانی را که پس از کاهش قیمتها بروز میکند ارزیابی کنیم با چند مرحله روبهرو خواهیم شد:
۱ ) شرایط ایجاد آرامش و سکون و ثبات در بازار فولاد.
۲) تحلیل شرایط بازار و سیاست انتظار.
۳ ) بازار سازی.
۴ ) افزایش قیمتها و نوسان آرام و مجدد بازار.
به طور یقین همه کالاها یک کف قیمتی دارند جایی که هیچ یک از فعالان این صنعت امکان ادامه فعالیت در این سطوح قیمتی را نخواهند داشت.
پس از رسیدن به این مرحله، بازار به شرایط سکون و آرامش خواهد رسید و ثبات در قیمتها رخ خواهد داد.
در این مرحله فعالیتها در بخش تامین مواد اولیه شرکتها و کارخانههای ذوب آهن در پایینترین سطح ممکن قرار خواهد گرفت، سیاست تولید با حداقل ظرفیت در بین تولیدکنندگان محصول میانی فولاد (شمش فولاد) و نیز تولیدکنندگان محصولات و فرآوردههای فولادی آن اجرا خواهد شد و تجار هم سیاست صبر و انتظار را در فرآیند ارائه تقاضا در بازار و خرید کالا در دست خواهند گرفت.
در نتیجه به دلیل حاکم بودن شرایط احتیاط و انتظار در کل سیستم فولاد کشور باید انتظار گردش مالی ضعیف را داشت و با توجه به وجود مشکل نقدینگی بنگاههای فعال در عرصه فولاد که به طور پیوسته طی سالیان اخیر با این مشکل روبهرو بودهاند، لزوم برنامهریزی کارآمد از سوی بنگاهها جهت گذر از این دوران امری ضروری خواهد بود.
در دوره دوم فعالان صنعت فولاد سعی خواهند کرد
تا با کسب اطلاعات از درون سیستم و پی بردن به وضعیت حاکم بر صنعت فولاد و همچنین با نگاهی به شرایط فعلی و آتی کشور در حوزه سیاست داخلی، خارجی و همچنین وضعیت اقتصاد کشور به چهار چوبی کلی از شرایط آینده صنعت فولاد کشور برسند.
دوره سوم که مهمترین دوره در آینده خواهد بود بستگی زیادی به تجار و بنگاههای فعال در صنعت فولاد دارد. بر این اساس به احتمال زیاد از یک سو تجار با آغاز فعالیت مجدد خود و ارائه تقاضا به بازار و انجام معاملات درون مجموعهای به ایجاد تقاضاهای جدید و القای بازگشت مجدد فعالیت و رونق به بازار فولاد در جو روانی بازار میپردازند که در این صورت اگر این اقدامات همراه با ورود تقاضاهای جدید و موثر و ورود تقاضاهای بزرگ و موثر که حتی قبل از کاهش قیمتها نیز وجود نداشته باشد از یک سو این بازار سازی تجار واقعی خواهد بود و از سوی دیگر نیز شرایط جهت تسریع وقوع دوره بعد فراهم خواهد شد.
در این صورت شرکتها و کارخانهها هم سعی خواهند کرد با در پیش گرفتن یک روند آرام در افزایش سطح تولید خود در کنار عدم عرضه محصول به بازار یا دست کم عرضه حداقلی به این شرایط ادامه دهند. در نتیجه به دنبال کاهش موجودی انبارها که در دوران کاهش قیمت با نبود تقاضا روبهرو شده بود و از سوی دیگر پیشی گرفتن تقاضا بر عرضه در صنعت فولاد زمینه جهت رشد قیمت فراهم میشود.
با در نظر گرفتن اقدام تجار و بنگاهها در راستای افزایش قیمت در جهت جبران بخشی از خسارات وارده در همین سال مالی خصوصا از سوی بنگاهها که احتمالا زمان انجام این تصمیم با موعد استفاده از مواد اولیه خریداری شده در دوران کاهش قیمتها که در آن زمان دارای اختلاف معنا داری خواهد بود و همچنین با عنایت به مشکلات بنیادی صنعت فولاد کشور خصوصا در تامین مواد اولیه خام همچون آهن قراضه و مواد اولیه میانی یعنی شمش فولاد از بازار داخل و خارج کشور انتظار آغاز مجدد روند افزایشی قیمتها دور از انتظار نخواهد بود. از این رو به نظر میرسد این دفعه، بازار و تمامی فعالان صنعت فولاد باید از شرایط بهوجود آمده تجربه اندوزی کرده و از رشد شدید قیمتها که در نهایت به رکود فعلی منجر شده است خودداری کرده و از تکرار این سناریو جلوگیری کنند تا در نهایت اثرات افزایش شدید قیمتها به رکود و ضرر و زیان تبدیل نشود.
ارسال نظر